Back to top
Αντιπληθωριστική πολιτική Κίνας.Ίσως ένα νέο παράδειγμα.

photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Λίγο πριν την συνεδρίαση Ιουνίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στην οποία δεν θεωρούμε ότι θα προκύψει κάποια απόφαση σχετικά με το ύψος των παρεμβατικών επιτοκίων, αναμένουμε όμως με μεγάλο ενδιαφέρον απάντηση σε 2 θέματα. Το πρώτο αφορά το σχεδιάγραμμα των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων (Dotplan), έτσι όπως εκτιμούν τα μέλη της επιτροπής καθορισμού πολιτικής της Fed. Σύμφωνα με το αντίστοιχο του Μαρτίου η επόμενη αύξηση προσδιοριζόταν για μετά τον Δεκέμβριο του 2023 ενώ η αγορά αυτήν την στιγμή την προεξοφλεί για το τέλος του 2022. Η δεύτερη διευκρίνηση που αναμένουμε αφορά το χρόνο που σκέφτονται τα μέλη της FED να σκεφτούν την έναρξη μείωσης των αγορών ομολόγων ύψους 120 $ δις μηνιαίως.  

Η επανεμφάνιση του υψηλού πληθωρισμού έχει τροφοδοτήσει με αρκετούς φόβους το τελευταίο διάστημα, την επιχειρηματική κοινότητα, τους διαχειριστές περιουσίας, τους επενδυτικούς συμβούλους και ιδιώτες επενδυτές ομολόγων και μετοχών. Οπωσδήποτε θα απασχολήσει και την ατζέντα των επόμενων συνεδριάσεων της Fed αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών με ιδιαίτερη εστίαση στην ενδεχόμενη διατηρησιμότητα των πληθωριστικών πιέσεων.

Θα θέλαμε να επαναλάβουμε την εκτίμηση μας ότι η πληθωριστική συγκυρία έχει ακόμη χαρακτηριστικά παροδικότητας στον βαθμό που τροφοδοτείται περισσότερο από δυσλειτουργίες της τροφοδοτικής αλυσίδας και την άνοδο της τιμής κάποιων εμπορευμάτων, λιγότερο δε από την άνοδο του κόστους εργασίας, του σημαντικότερου συντελεστή διατηρήσιμης ανόδου των τιμών αγαθών και υπηρεσιών.

Σε οποιαδήποτε απόπειρα ανάλυσης των πληθωριστικών δυναμικών, θα πρέπει πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβουμε και τις πρόσφατες ενέργειες των κινεζικών αρχών προκειμένου να διαχειριστούν την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων ιδιαίτερα αυτών που προκύπτουν από την άνοδο της τιμής των εμπορευμάτων.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο σούπερ κύκλο ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων της περιόδου 2001-2008, όπου κύριος τροφοδότης της ζήτησης ήταν η Κίνα με το προγραμματικό της πρόταγμα για επενδύσεις στις υποδομές, η σημερινή συγκυρία βρίσκει την χώρα με άλλες προτεραιότητες. Η οποιαδήποτε ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων είναι σχεδόν ανεπιθύμητη διότι μετακυλίεται στην τελική κατανάλωση η οποία σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο συνιστά πλέον σημαντικό συντελεστή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Στα πλαίσια αυτά το προηγούμενο διάστημα οι κινεζικές αρχές εμπράκτως παρενέβησαν προκειμένου να φρενάρουν την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. Η παρέμβαση αφορούσε την εφαρμογή εμπορικών ποσοτικών περιορισμών, επιβολής περιθωρίων και τελών. Σύμφωνα με τις αρχές τέθηκαν σε εφαρμογή πολιτικές προκειμένου να αναχαιτιστούν οι αυξήσεις τιμών, να περιοριστούν οι εξαγωγές, μειώθηκαν οι εντολές εισαγωγών προκειμένου να μειωθεί η αποθεματοποίηση και πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να μειώσουν το επίπεδο των αποθηκών τους. Με όλα αυτά τα ρυθμιστικά μέτρα ενάντια στην “κερδοσκοπία”, οι κινεζικές αρχές σε κάποιο βαθμό θα πρέπει να είναι ικανοποιημένες μετα την υποχώρηση των τιμών αρκετών εμπορευμάτων μέχρι και 20% από τα υψηλότερα τους.

Η κινεζικές αρχές σύμφωνα με τους ακολουθούμενους στόχους του σχεδίου ανάπτυξής τους, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα εμπλουτίσουν την εργαλειοθήκη ελέγχου του πληθωρισμού, είτε μέσω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και αναχαίτισης της δημοσιονομικής επέκτασης, είτε μέσω ενίσχυσης της ισοτιμίας του γιουάν προκειμένου να ελέγξουν την αύξηση του κόστους των εισαγωγών.

Εστιάζουμε στις ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας για 3 κυρίως λόγους. Ο πρώτος εδράζεται στο γεγονός ότι η Κίνα προπορεύεται χρονικά κατά 1 έως 2 τρίμηνα στην οικονομική διαδραμάτιση των συνεπειών της πανδημίας και την αντιμετώπιση της. Ο δεύτερος αποδίδεται στον παραδοσιακά αποπληθωριστικό ρόλο που έπαιξε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στην παγκόσμια οικονομία. Οι επιλογές της θα συνεχίζουν να βαρύνουν είτε θετικά είτε αρνητικά στην εξέλιξη των παγκόσμιων πληθωριστικών τάσεων. Τέλος το ελκυστικό παράδειγμα αποτελεσματικότητας του κινεζικού μοντέλου με τις ρυθμιστικές κεντρικές παρεμβάσεις του σε σημαντικά οικονομικά ζητήματα, ίσως επι προεδρίας Biden εγκαινιαστεί κάποιου είδους προτύπου για αντιγραφή. Στα πλαίσια ενός νέου ενδεχομένως παγκόσμιου αναπροσανατολισμού οικονομικής πολιτικής, προς μία εντονότερη παρουσία του κράτους, απομακρυνόμενου από το παλιό παράδειγμα της αυτορρύθμισης της οικονομίας της προεδρίας Ρέιγκαν της δεκαετίας του 1980.

Εφεξής στην διαμόρφωση των επενδυτικών στρατηγικών μας σε ένα δυνάμει πληθωριστικό περιβάλλον θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ακολουθούμενες νομισματικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

 

 

Ευρώπη


  • Στην πρόσφατη συνεδρίασή της η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα αποφάσισε την διατήρηση του προγράμματος των σημαντικά υψηλών αγορών ομολόγων (PEPP) και για το επόμενο τρίμηνο, εις πείσμα των βελτιούμενων συνθηκών στο πεδίο της πανδημίας και της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού.

 

Γερμανία

  • Και τον Απρίλιο αυξήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες με τον ιλιγγιώδη ρυθμό του 79,3% λόγω χαμηλής συγκριτικής βάσης. Ειδικά οι παραγγελίες από το εξωτερικό ήταν διευρυμένες κατά 92,4%. Θετικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει η εξέλιξη αυτή και στην εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής των επόμενων μηνών και στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ρωσία

  • Στο 6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός από 5,47 % τον προηγούμενου μήνα.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Υποχώρηση στο επίπεδο των 376.000, κατέγραψε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 385.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Οι υψηλότερες τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και η αύξηση των ενοικίων, συνετέλεσαν τα μέγιστα στην κλιμάκωση του ονομαστικού πληθωρισμού τον Μάιο στο 5% από 4,2 % και αντίστοιχα του σκληρού πυρήνα του στο 3,8 % από  3 % τον Απρίλιο.

  • Στα 68,9 δις $ μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο από 75 δις τον προηγούμενο μήνα και είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μεξικό

  • Ο Μάιος με την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 5,89% από 6,08% τον Απρίλιο ίσως σηματοδοτεί μια γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης του.

 

 

Ασία


Κίνα

  • Στα 45,53 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάιο από 42,86 δις τον προηγούμενο μήνα και είναι αυξημένο κατά 50,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 27,9% περισσότερες και οι εισαγωγές κατά 51,1%. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών μάλλον θα συνεχίσει να επιβραδύνεται με δεδομένο τον αναπροσανατολισμό της παγκόσμιας κατανάλωσης από τα αγαθά στις υπηρεσίες. Μείωση σημείωσαν επίσης οι εξαγωγές των προϊόντων των σχετικών με την πανδημία. Η αξία των εισαγωγών κατέγραψε την ταχύτερη αύξηση από το 2011, αποδιδόμενη κυρίως στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

  • Στα ύψη εκτοξεύθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού. Με την ένδειξη 9% τον Μάιο πλησίασε τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2009. Κύρια αιτία η ευρεία αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων/πρώτων υλών. Αξιοπρόσεκτο παραμένει το γεγονός ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν μόνο κατά 1,3%.

  • Στο 1,3% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός από 0,9 % και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του κλιμακώθηκε στο 0,9 % έναντι 0,7 % του προηγούμενου μήνα. Ο περιορισμένος κατά κανόνα βαθμός μετακύλισης των αυξημένων τιμών παραγωγού στην κατανάλωση και η απόσταση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού από τον στόχο του 3% της κεντρικής τράπεζας της χώρας, κρατάει προς το παρόν μακριά το ενδεχόμενο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

 

Market Snapshots


Macro

1111

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

333

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7