Back to top
Ελλάδα. Είμαστε πλέον αισιόδοξοι και λόγω δεδομένων

photo

Στα 164,117 δις ευρώ ανήλθε το ΑΕΠ της χώρας σε τρέχουσες τιμές, στο τέλος του α΄τριμήνου του 2021. Σε σταθερές τιμές 2015, το εθνικό προϊόν της χώρας ανήλθε σε 167,7 δις ευρώ και έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του Αυγούστου του 1997. Συγκριτικά με το υψηλότερα καταγραφέν επίπεδο των 252 δις ευρώ στο τέλος του α΄τριμήνου του 2008, έχει σημειωθεί μία κατάρρευση της τάξης του 33,45%.

Ας συγκεντρωθούμε όμως στην εσωτερική δυναμική του τριμήνου. Το συνολικό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του α’ τριμήνου, σε σύγκριση με αυτό του δ΄τριμήνου του 2020 υποχώρησε κατά 0,62%. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είναι 8,27% χαμηλότερο, όταν αρκετές εκτιμήσεις ανέμεναν υποχώρηση περι το -11%.

Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία συνιστά το 71,2% του συνολικού ΑΕΠ, σημείωσε υποχώρηση 1,28% και 6,06% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Η δημόσια δαπάνη η οποία αποτελεί το 21,5% του ΑΕΠ, κατέγραψε αύξηση 1,2% και 3,5% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Σε επίπεδο επενδύσεων, αυτές σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 0,68% και 9,88% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, ενώ αυτές σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό σε τρίμηνη βάση αυξήθηκαν κατά 3,23% και ετήσια υποχώρησαν κατά 0,74%.  

Το καθαρό υπόλοιπο εξαγωγών εισαγωγών, αφαίρεσε από το συνολικό ΑΕΠ το 6,63% της αξίας του.

Η μακροχρόνια υποχώρηση του ΑΕΠ, η καλύτερη από τα αναμενόμενα δυναμική εξέλιξης των πρόσφατων δεδομένων της οικονομικής δραστηριότητας, η πορεία της εμβολιαστικής καμπάνιας, η επικείμενη έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, έχουν δημιουργήσει συνθήκες διατηρήσιμης αντιστροφής των μακροχρόνιων πτωτικών τάσεων. Για τα επόμενα τρίμηνα είμαστε πλέον αισιόδοξοι και αναμένουμε τον αντίκτυπο των θετικών προοπτικών στην εγχώρια αγορά.

 

Ευρώπη


  • Στο 2% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Μάιο από 1,6 %. Ο σκληρός πυρήνας του, κλιμακώθηκε στο 0,9 % έναντι 0,8 % του προηγούμενου μήνα.
  • Στο 7,6% εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά και το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα μελλοντικό επίπεδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο ύψος του 2,8% από 2% που είναι τώρα.
  • Σύμφωνα με την ένδειξη 57,1 του σύνθετου ΡΜΙ της ευρωζώνης, ο υποκλάδος των υπηρεσιών εμφανίζεται να ανασταίνεται μετά την άνθηση της μεταποίησης . Επιτέλους παρουσιάστηκε η ισχυρότερη ζήτηση από το 2018 μετα την χαλάρωση των περιορισμών. Χαρακτηριστικό του μήνα όπως σχεδόν σε όλο τον πλανήτη η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

 

Γερμανία

  • Στα υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2008 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός του Μαΐου με την καταγραφή 2,5% από 2%. Η για έκτο συνεχόμενο μήνα αύξηση, διαμορφώθηκε κυρίως από το κόστος της ενέργειας και των πακέτων διακοπών (8,8%). Η αύξηση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο, όπου αναμένεται να επιδράσει πλήρως η χαμηλή βάση της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στην χώρα.

Ελλάδα

  • Στο 58 και ανώτερο από δημιουργίας του, εκτοξεύθηκε το PMI της μεταποίησης Μαΐου. Η ένδειξη καταγράφει την ισχυρή επέκταση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης. Ο μήνας χαρακτηρίστηκε από τις καθυστερήσεις των προμηθευτών, τις ελλείψεις πρώτων υλών και την αύξηση ρεκόρ του κόστους παραγωγής.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Υποχώρηση στο επίπεδο των 385.000, κατέγραψε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 405.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Στο 5,8% από 6,1% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάϊο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 559.000 ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των απασχολούμενων στα 144,9 εκτ, 7,6 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο των 152,5 εκτμ του Φεβρουαρίου του 2020. Tο πρώτο 5μηνο του έτους η μηνιαία αύξηση ήταν κατά μέσο όρο 480.000. Η διατήρηση αυτού του ρυθμού αύξησης, θα οδηγήσει στο επίπεδο στόχο του 2020, τον 11ο του 2022.

  • Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) υποχώρησε στο 61,6. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 2,4%.

Καναδάς

  • Το ΑΕΠ α’ τριμήνου σημείωσε αύξηση 1,6% σε τριμηνιαία και 0,3% σε ετήσια βάση.

 

Ασία


Κίνα

  • Ο πρόδρομος δείκτης NBS ΡΜΙ της μεταποίησης, γλίστρησε σε χαμηλότερο επίπεδο τον Μάιο. Στην ένδειξη 51 από 51,1, καταγράφεται η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και ο μετριασμός της παγκόσμιας ζήτησης. Ο μη μεταποιητικός κλάδος κινήθηκε ανοδικά, με πρωτεργάτες τους κλάδους των υποδομών και των κατασκευών, ενώ η δυναμική των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερή. Συνολικά οι μετρήσεις του ΡΜΙ σηματοδοτούν μία συνεχόμενη αλλά ανομοιόμορφη ανάκαμψη, η οποία χρειάζεται την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Ινδία

  • Καλύτερη των προσδοκιών ήταν η αύξηση του ΑΕΠ α’ τριμήνου με την ένδειξη 1,6% από 0,5%.

Ν. Κορέα

  • Τα στοιχεία Απριλίου για την βιομηχανική παραγωγή εμφανίστηκαν ανοδικά μεν κατά 12,4% σε ετήσια σύγκριση λόγω χαμηλής βάσης, αλλά σε μηνιαία βάση κατέγραψαν υποχώρηση 1,6%. Κύρια αιτία ήταν η μείωση της παραγωγής ημιαγωγών και αυτοκινήτων. Για την βιομηχανική παραγωγή γενικότερα, αναμένεται ένα περισσότερο αδύναμο δεύτερο εξάμηνο λόγω της στροφής της παγκόσμιας ζήτησης από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες.

Αυστραλία

  • Το ΑΕΠ α’ τριμήνου σημείωσε αύξηση 1,8% σε τριμηνιαία και 1,1% σε ετήσια βάση.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7