Πηγή: LSEG/ HellasFin
Έκλεισε το α’ τρίμηνο με αξιόλογες επιδόσεις των χρημ/κών αγορών. H μητέρα των μετοχικών δεικτών, ο S&P 500 σημείωσε την καλύτερή του αύξηση από το 2019 καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 10%.
Η αναδρομή στις επιδόσεις του S&P 500 από το 1950 μέχρι το 2023, με άνοδο μεγαλύτερη του 8% στην διάρκεια του α’ τριμήνου, απαριθμεί 16 περιπτώσεις. Σε όλες, εκτός από μία- αυτή του 1987-, η άνοδος συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα η μέση απόδοση συνολικά των υπόλοιπων 3 τριμήνων ήταν 9,66%. Η μέση απόδοση του επόμενου τριμήνου ήταν 3,9% αλλά τα 4 από τα 16 (25%) ήταν αρνητικά τρίμηνα.
Πέρα από την στατιστική προσέγγιση αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι ότι από την αρχή του έτους οι μετοχικές αγορές, σε αντίθεση με τις ομολογιακές, αγνοούν την επιμονή του πληθωρισμού και την άρνησή του για αποκλιμάκωση. Σ αυτήν την δύσκολη μακροοικονομική συγκυρία φαίνεται ότι η προσδοκώμενη αύξηση κερδοφορίας των επιχειρήσεων (10%) είναι σημαντικότερη για τους μετοχικούς δείκτες από την όποια εξέλιξη του πληθωρισμού.
Οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να "προσπεράσουν" τον πρόσφατο επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις φθίνουσες προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed. Γιατί; Ο πληθωρισμός είναι ασταθής αλλά υποχωρεί, οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed είναι καθ' οδόν και τα εταιρικά κέρδη είναι ισχυρά. "Παραμένουμε overweight στις αμερικανικές μετοχές, αλλά προετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε στάση εάν ο αναζωπυρωμένος πληθωρισμός χαλάσει το κλίμα", επισημαίνει η BlackRock, προσθέτοντας πως παράλληλα αυξάνει τις overweight θέσεις της στις ιαπωνικές μετοχές.
Στο πεδίο των ομολογιακών αποδόσεων φαίνεται ότι ο αριθμός των διαφαινόμενων μειώσεων των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους της FED, συνεχίζει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Σε αντίθεση με την αρχή του α’ τριμήνου όταν οι προθεσμιακές αγορές προεξοφλούσαν 6,5 μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024, προσφάτως αρχίζουν να εγείρουν αμφιβολίες για το ενδεχόμενο μείωσής τους στο τέλος Ιουνίου, ή αμφισβητούν ακόμη και την προβολή της FED για 3 μειώσεις εντός του 2024 και εκτιμούν λιγότερες.
Η εκτίμησή μας για τον S&P 500 στην διάρκεια του β’ τριμήνου είναι ότι κάπου στην περιοχή του 5320-5410 θα προκύψουν έντονες ρευστοποιήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε υποχώρηση από 5 έως 9%. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πολύ ευνοϊκή συνθήκη εισόδου στην μητέρα των χρηματιστηριακών αγορών. Μια τέτοια υποχώρηση θα δημιουργήσει και τις ιδανικές τεχνικές συνθήκες προκειμένου να συνεχίσει ο S&P 500 το επόμενο ανοδικό του σκέλος προς τις 6000 μονάδες.
Σχετικά με τα επιτόκια, αναμένουμε να κινηθούν για κάποιο διάστημα υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα (10ετία ΗΠΑ μέχρι 4,6%) και κατόπιν υποχώρηση και συνέχιση των διακυμάνσεων εντός ενός εύρους διακυμάνσεων της τάξης του 0,5%. Η επιθυμητή διατηρήσιμη πτωτική τους πορεία θα προκύψει μόνο στον βαθμό που πειστούν οι αγορές και η κεντρική τράπεζα ότι ο στόχος του 2% πληθωρισμού είναι επιτεύξιμος.
Ευρώπη
Γερμανία
-
Η ήπια κλιμάκωση των ανέργων άφησε αμετάβλητο το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο στο 5,9%. Οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν πλέον μια λιγότερη ζοφερή προοπτική της αγοράς εργασίας στην χώρα.
-
Ετήσια υποχώρηση 2,7% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, μας προϊδεάζει για μία μείωση του ΑΕΠ της τάξης 1%, για το α’ τρίμηνο του 2024.
Ην. Βασίλειο
- Η δεύτερη αναθεώρηση του ΑΕΠ δ’ τριμήνου επιβεβαίωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση με την κατά 0,4% υποχώρησή του μετά από μείωσή του κατά 0,1% στην διάρκεια του γ’ τριμήνου. Συνολικά η μεγέθυνση του 2023 ανήλθε στο απογοητευτικό 0,1%. Η άνοδος των επιτοκίων και του πληθωρισμού είχαν τελικά το τίμημά τους.
Αμερική
ΗΠΑ
- Καλύτερη των εκτιμήσεων αποδείχθηκε η τελική αναθεώρηση της ετησιοποιημένης αύξησης του ΑΕΠ δ’ τριμήνου 2023 με την κατά 3,4% μεγέθυνσή του από 3,2% προηγουμένως.
-
Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (PCE Core), διαμορφώθηκε (χωρίς εκπλήξεις) τον Φεβρουάριο στο 2,8% αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
-
Ετήσια μεταβολή 2,6% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Φεβρουάριο μετα από μείωσή τους κατά 1,5% τον Ιανουάριο.
-
Η άνοδος είναι διακριτή ακόμη και αν εξαιρεθούν οι παραγγελίες για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.
-
Ο δείκτης S&P Case-Shiller ο οποίος αποτυπώνει την μεταβολή του επιπέδου τιμών των κατοικιών 20 περιοχών των ΗΠΑ, κλιμακώθηκε για 8ο συνεχόμενο μήνα καταγράφοντας τον Ιανουάριο ετήσια αύξηση των τιμών 6,6%, από 6,2 % τον προηγούμενο μήνα.
-
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο 1%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,36% (Για αγαθά 1,06% και υπηρεσίες 3%).
Ασία
Ιαπωνία
- Στο 2,6% αναπήδησε το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο από 2,4% προηγουμένως.
- Κατά 4,6% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο. Η μεταβολή συνάδει με μεγέθυνση του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό.
Market Snapshots
Macros
Πηγή: LSEG/ HellasFin
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ