Back to top
Σχετική σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας
pic

Με ανησυχία παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη ροή αντιφατικών μακροοικονομικών στοιχείων από την Κίνα το τελευταίο διάστημα. Ως ιδιαίτερα δυσοίωνη εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί η μικρότερη του αναμενομένου και η ιστορικά χαμηλότερη μεγέθυνση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου, η οποία επιβραδύνθηκε στο 6% από 6,2% και 6,4% τα προηγούμενα τρίμηνα.

p

Μετα από πολύμηνη πτώση η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής εμφανίζεται να σταθεροποιείται στα επίπεδα του 5,6%. Σταθεροποιημένο στο 76,4% εμφανίζεται το επίπεδο της παραγωγικής ικανότητας (capacity utilization) και οι επενδύσεις παγίων με ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις στον τομέα της μεταποίησης.

Αυξημένες ήταν οι λιανικές πωλήσεις ενισχυόμενες κυρίως από τον τομέα των αυτοκινήτων και ειδών οικιακής κατανάλωσης.

Σαν απάντηση στα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία και προκειμένου να αντιστραφεί η τάση επιβράδυνσης, θα πρέπει να αναμένει κάποιος την λήψη μέτρων εκ μέρους των κινεζικών αρχών, τα οποία θα είναι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των εξωτερικών αβεβαιοτήτων και στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Θεωρούμε ότι αυτά θα είναι στην κατεύθυνση της χαλάρωσης στον τομέα της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής (μείωση των επιτοκίων δανεισμού και RRR, επενδύσεις σε υποδομές).

 

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Γαλλία

  • Επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στο 1,1% από 1,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ην. Βασίλειο

  • Αύξηση παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα τον Σεπτέμβριο στο 3,9% από 3,8%.
  • Αμετάβλητος στο 1,7% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο.
  • Ενθαρρυντικό νέο για την βρετανική οικονομία το γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου κινήθηκαν με αύξηση 3,1% σε ετήσια βάση, μια και οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν τα 2/3 του ΑΕΠ.

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Με ένδειξη 71 στα υψηλότερα 20 μηνών ανήλθε ο δείκτης οικοδομικής εμπιστοσύνης νέων κατοικιών. Η ανοδική τάση η οποία ξεκίνησε την άνοιξη υποστηρίζεται από τα χαμηλά ενυπόθηκα επιτόκια και την ισχυρή αγορά εργασίας.
  • Με πτώση 0,14% έκλεισε σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Σεπτέμβριο.
  • Στο 77,5 υποχώρησε το επίπεδο παραγωγικής ικανότητας της αμερικάνικης βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο από 77,9 τον προηγούμενο μήνα και 2,3 ποσοστιαίας μονάδες χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

 

Ασία


Economy & Markets

Ινδία

  • Ανοδική τάση παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στο 3,99% από 3,3%, αποδιδόμενη κυρίως στην άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Ιαπωνία

  • Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,2% τον Σεπτέμβριο από 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% πληθωρισμό, τουλάχιστον υπερβολικό.

Κίνα

  • Κατά 3,2% υποχώρησαν οι εξαγωγές και ειδικότερα κατά 21,9% αυτές προς τις ΗΠΑ μετά την εφαρμογή των νέων δασμών από την 1η Σεπτέμβριου. Κατά 8,5% υποχώρησαν και οι εισαγωγές της χώρας.
  • Κατά 0,2% στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα. Αμετάβλητος όμως στο 1,5% παρέμεινε  ο σκληρός πυρήνας του.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7