Back to top
Εκεχειρία ή ανακωχή;
pic

Στις συμβάσεις πολέμου χαρακτηρίζεται σαν εκεχειρία οποιαδήποτε βραχυχρόνια κατάπαυση των εχθροπραξιών μετά από συμφωνία των εμπολέμων, ενώ η ανακωχή έχει περισσότερο μακροχρόνια χαρακτηριστικά. Δυστυχώς με την ανακοίνωση της Παρασκευής δεν έχουμε ένα σαφές η επαρκές πλαίσιο πρόβλεψης της περαιτέρω πορείας των εμπορικών εχθροπραξιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ελπίζουμε όμως σε ένα τέλος της επιδείνωσης.   

Σε μια προσπάθεια αυστηρής ανάδειξης των δεδομένων έχουμε τα εξής:

  1. Συμφωνήθηκε το περίγραμμα της πρώτης φάσης μιας εμπορικής συμφωνίας το οποίο θα τύχει συνεπεξεργασίας τις επόμενες εβδομάδες και μπορεί να υπογραφεί στην συνάντηση του Νοεμβρίου μεταξύ των μερών, στην Χιλή.
  2. Η Κίνα συμφώνησε στην αγορά πρόσθετων αγροτικών προϊόντων εντός του έτους, αξίας 40-50$ δις.
  3. Επίσης συμφώνησε το άνοιγμα των αγορών της στις διεθνείς χρηματοοικονομικές υπηρεσίες δυνητικά αμερικανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.
  4.  Οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην αναστολή επιβολής δασμών την 15 Οκτωβρίου.

Έγιναν κάποιες συζητήσεις σε αγκαθωτά θέματα όπως προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταφορά τεχνολογίας, ισοτιμία νομισμάτων και χρημ/κες υπηρεσίες, χωρίς όμως να προκύψει συμφωνία.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Γερμανία

  • Αρνητική μεν σταθεροποιημένη δε, ήταν η μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής του Αυγούστου στο -4,9% από -5%. Αυτό το αποτέλεσμα αποτυπώνει μια εικόνα τεχνικής ύφεσης για το β’ τρίμηνο και υπαινίσσεται την συνέχιση της ζοφερής κατάστασης και για το γ’ τρίμηνο.

Γαλλία

  • Απροσδόκητη πτώση 1,42% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου.

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Σχεδόν αμετάβλητος στο 1,7% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον μήνα Σεπτέμβριο.
  • Ανοδικά κινείται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Οκτωβρίου του Michigan. Στην αρχική του εκτίμηση, καταγράφει τιμή 96 από το 93,2 του Σεπτεμβρίου.
  • Η Fed ανακοίνωσε ότι στις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει πρόγραμμα μηνιαίων αγορών 60$ δις εντόκων γραμματίων, προκειμένου να παράσχει συνθήκες άφθονης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε μετ’ επιτάσεως ότι η νέα αυτή συνθήκη δεν αποτελεί νομισματική πολιτική (QE), δεδομένου του γεγονότος ότι δεν θα έχει καμμιά επίδραση στις δαπάνες των νοικοκυριών η των επιχειρήσεων, δεν στοχεύει στην παρέμβαση της καμπύλης των αποδόσεων αλλά στην ομαλή λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς.

Βραζιλία

  • Οι πτωτικές τάσεις του πληθωρισμού συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο όπου καταγράφηκε αύξηση τιμών σε ετήσια βάση της τάξης του 2,89% από 3,43% τον Αύγουστο.

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  • Μετριασμένη πτώση στο 51,3 από 52,1 παρουσιάζει η ένδειξη του PMI υπηρεσιών Σεπτεμβρίου. Παρα την πτώση, η εσωτερική ζήτηση παραμένει ισχυρή, παρέχει στήριξη στις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Ινδία

  • Μείωση 1,1% σημείωσε σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την πτώση του πληθωρισμού δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7