Back to top
Η οικονομία αντιμετωπίζει «μερικούς κινδύνους», αλλά βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
pi

Αντιφατική εικόνα παρουσιάζουν οι πρόδρομοι δείκτες PMI της ISM και της Markit για την μεταποίηση του Σεπτεμβρίου.  

Στο 47,8 υποχώρησε τον Σεπτέμβριο από 49,1 τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης PMI ISM. Με τον έκτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης και τον δεύτερο σε έδαφος συστολής, η καταγραφή αυτή αποτελεί την πιο αδύναμη τιμή αυτής της οικονομικής επέκτασης, χαμηλότερη ακόμη και από τα ακραία του Ιανουαρίου του 2016 και του Νοεμβρίου του 2012. Ο δείκτης πλησιάζει τα επίπεδα του Ιουνίου του 2009 του τελευταίου μήνα της μεγάλης ύφεσης.

Η έρευνα του Σεπτεμβρίου δείχνει ότι από τους έξι μεγάλους μεταποιητικούς κλάδους που παρακολουθεί, δυο βρίσκονται σε επέκταση και τέσσερις σε συρρίκνωση και κάποιοι παραγωγοί μειώνουν την δραστηριότητα τους προληπτικά η αντιδρώντας εν όψει ενδεχόμενης εξασθένησης της ζήτησης.

Διαφορετική εικόνα προκύπτει με την ανακοίνωση του PMI της Markit, όπου σύμφωνα μ’ αυτήν ο δείκτης κινείται σε ανώτερα πενταμήνου και σε έδαφος επέκτασης με τιμή 51,1.

Στο συνοδευτικό κείμενο αναφέρεται ότι παρά τα σημάδια ανακούφισης, η μεταποιητική ύφεση συνεχίζεται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, η προοπτική ανάκαμψης το τέταρτο φαίνεται αβέβαιη. Επί του παρόντος εμφανίζεται να περισσεύει παραγωγικό δυναμικό το οποίο αναγκάζει τις επιχειρήσεις να περικόπτουν τις προσλήψεις και να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα κόστη και τις δαπάνες τους. Εν κατακλείδι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη για το επόμενο 12μηνο εμφανίζεται ζοφερή.

Γενικότερα οι ενδείξεις του PMI οι υψηλότερες του 42,9 κατά κανόνα συμβαδίζουν με μεγέθυνση της οικονομίας. Το επίπεδο λοιπόν του Σεπτεμβρίου σημαίνει ανάπτυξη για 125 συνεχόμενους μήνες στην συνολική οικονομία και υποδηλοί 2 μήνες συρρίκνωση της μεταποίησης μετά από 35 μήνες συνεχόμενης ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις παλαιότερες συσχετίσεις του PMI και του ΑΕΠ η ένδειξη 47,8 ανταποκρίνεται σε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,5%.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Γερμανία

  • Αύξηση 0,5% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον μήνα Αύγουστο.
  • Στο 48,5 σε έδαφος συρρίκνωσης πλέον ο σύνθετος δείκτης μεταποίησης και υπηρεσιών PMI της χώρας από 51,7 τον Αύγουστο.
  • Αμετάβλητο στο 5% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας παρά τον επιβραδυνόμενο μεταποιητικό τομέα της οικονομίας. Με ανησυχία αναμένονται τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των επόμενων μηνών λόγω της αναμενόμενης έλευσης της ύφεσης.

Ην. Βασίλειο

  • Κατά 1,3% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β’ τρίμηνο του 2019.

 

Αμερική


Economy & Markets

  Η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την πληθώρα αντιφατικών ποσοτικών στοιχείων της αγοράς εργασίας λόγω στατιστικών αναπροσαρμογών. Όμως διάφοροι ποιοτικοί δείκτες επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα κυρίως γι’ αυτούς που δεν βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της οικονομικής κλίμακας. Αυτό δείχνει η έντονη πτώση στους δείκτες ανεργίας των αφροαμερικανών, των ισπανογενών Αμερικανών και αυτών με εκπαίδευση χαμηλότερη της τριτοβάθμιας γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι αυτή οικονομική επέκταση αφορά ευρύτερα στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας. 

ΗΠΑ

  • Πτώση στο επίπεδο ρεκόρ του 3,5% σημείωσε το ποσοστό ανεργίας τον μήνα Σεπτέμβριο. Αυτό το ποσοστό ανεργίας είχε καταγραφεί τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 1969. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο τομέας της μεταποίησης δεν προσθέτει πλέον εργαζόμενους στο δυναμικό της ενώ στον τομέα των υπηρεσιών παρατηρείται βαθμιαία επιβράδυνση στις προσλήψεις.
  • Χαμηλά επίπεδα 19 ετών στο 6,9% κατέγραψε επίσης και η ανεργία U6.
  • Οι μέσες ωριαίες αποδοχές παρα την μείωση της ανεργίας παρουσίασαν μειωμένο ποσοστό αυξήσεων στο 2,9% από το 3,2% του Αυγούστου.
  • Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας (participation rate) παρέμεινε σταθερό στο 63,2%

 

Ασία


Economy & Markets

 

Ν.Κορέα

  • Αρνητικό πληθωρισμό -0,4% τον Σεπτέμβριο κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα.

Ιαπωνία   

  • Μειωμένη κατά 2,027% παρουσιάσθηκε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας.
  • Αμετάβλητο στο 2,2 % παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο.
  • Αύξηση 2% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις  τον Αύγουστο.

Αυστραλία

  • Σε μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25% προχώρησε η κεντρική τράπεζα στο 0,75%.

Ινδία

  • Σε μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25% προχώρησε η κεντρική τράπεζα στο 5,15%. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει για την ινδική οικονομία ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 4%, η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 6,1% από το αρχικά προβλεπόμενο του 6,9%.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7