Back to top
Παραμένει “γερακίσια” ακόμη και μετά την αύξηση του 0,5% η ΕΚΤ
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Εναρμονισμένη με τις εκτιμήσεις η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, στην συνεδρίασή της του Φεβρουαρίου, αύξησε τα παρεμβατικά της επιτόκια κατά 0,5%.Έτσι το καταθετικό της επιτόκιο έφτασε στο 2,5% έχοντας διαδράμει 3% από τα χαμηλά του προηγούμενου Ιουλίου, την ταχύτερη και μεγαλύτερη συνολική αύξηση στην ιστορία της ευρωζώνης. Η επιτοκιακή καθοδήγηση έμεινε αμετάβλητη από την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με την συνοδευτική της απόφασης δήλωση ότι τα επιτόκια “θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά με σταθερό ρυθμό, και θα παραμείνουν σε υψηλά περιοριστικά επίπεδα προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%”.

Η κα Lagarde, περιέγραψε τις επικρατούσες συναινετικές συνθήκες εντός του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας και τόνισε κατηγορηματικά τις προθέσεις της να ανυψώσει άλλο ένα 0,5% το ρυθμιστικό της επιτόκιο στην συνεδρίαση του Μαρτίου. Σε ερώτηση που ακολούθησε μετά την συνέντευξη, η πρόεδρος απάντησε ότι ο Μάρτιος δεν θα αποτελέσει και την κορύφωση της αυξητικής πορείας, δεδομένου του γεγονότος ότι πρέπει να “καλυφθεί ακόμη πολύ έδαφος”.

Στην συνεδρίαση επίσης του Μαρτίου θα καθαριστεί ο περαιτέρω ρυθμός και το αναγκαίο ύψος των ρυθμιστικών επιτοκίων, προκειμένου να επιτευχθούν τα επαρκή περιοριστικά επίπεδα της νομισματικής πολιτικής.

Η συνοδευτική δήλωση επιβεβαίωσε την έναρξη της πιστωτικής σύσφιξης του χαρτοφυλακίου APP τον Μάρτιο, ύψους 15 δις Ευρώ μηνιαίως.

Αναφερόμενη στο οικονομικό πεδίο η κα Lagarde, δήλωσε ότι λόγω της ανθεκτικότητας της, η ευρωζώνη έχει εξισορροπήσει τους υπαρκτούς ακόμη κινδύνους για τον πληθωρισμό και την οικονομική επιβράδυνση. Επιπρόσθετα τόνισε την ανάγκη άρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στον βαθμό που χαλαρώνει η ενεργειακή κρίση. Σε αντίθετη περίπτωση η αναζωπύρωση του πληθωρισμού θα είναι βέβαιη.     

Ερωτηματικά εγείρονται από την αντίθετη από τις προσδοκίες της ΕΚΤ  αντίδραση των αγορών οι οποίες φαίνεται να μη πείθονται από τις γερακίσιες δηλώσεις της Τράπεζας.

 

 

Ευρώπη


  • Στο 0,1% διαμορφώθηκε η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην διάρκεια του δ’ τριμήνου συγκριτικά με το προηγούμενο και σε δυσαρμονία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μεταβολή με αρνητικό πρόσημο.
  • Έκπληξη αποτέλεσαν τα προσωρινά στοιχεία του πληθωρισμού  Ιανουαρίου, με την υποχώρηση του στο 8,5% από 9,2%. Η σημαντικότερη όμως για την νομισματική πολιτική, δομική συνιστώσα του πληθωρισμού παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,2%.

Γερμανία

  • Κυρίως η καχεκτική δαπάνη των νοικοκυριών, ήταν η αιτία της υποχώρησης του ΑΕΠ δ’ τριμήνου κατά 0,2%. Μάλλον θα πρέπει να αναμένεται και το α’ τρίμηνο του 2023 αρνητικό και με συνέπεια την τεχνική ύφεση. Όμως η πρόσφατη αναπήδηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μάλλον παραπέμπει σε μια σύντομη και ρηχή εκδοχή της.

Γαλλία

  • Στο 0,1% ανήλθε η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην διάρκεια του δ’ τριμήνου. Βύθιση υπέστη η ιδιωτική δαπάνη αλλά οι αυξημένες επενδύσεις και οι μειωμένες εισαγωγές μπόρεσαν και αντιστάθμισαν την υποχώρηση.

Ην. Βασίλειο

  • Η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε κατά 0,5% το παρεμβατικό της επιτόκιο οδηγώντας το στο 4% και πολύ κοντά στην κορύφωση της ανοδικής του διαδρομής.

Ελλάδα

  • Στο 49,2 αναπήδησε ο δείκτης της μεταποίησης ΡΜΙ Ιανουαρίου από 47,2 προηγουμένως. Στην ένδειξη αποτυπώνεται η σταθεροποίηση της παραγωγής μετα από σχεδόν δωδεκάμηνη πτώση, με τον ρυθμό συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών και της παραγωγής να έχει μειωθεί αισθητά.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Η Fed επιβράδυνε τον ρυθμό της αυξητικής πορείας των ρυθμιστικών της επιτοκίων στην πρόσφατή της συνεδρίαση. Η κατά 0,25% αύξηση στο 4,5-4,75% συνοδεύτηκε από κάποιες αλλαγές στην ανακοίνωση αλλά σε καμία περίπτωση αυτές δεν συνιστούν αλλαγή κατεύθυνσης. Η περιοριστική καθοδήγηση των συνεχιζόμενων αυξήσεων των επιτοκίων διατηρήθηκε ανέπαφη. Στην διάρκεια της συνέντευξης του προέδρου, η εκδήλωση αποστροφής του ενδιαφέροντος του από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των χρημ/κών συνθηκών, ερμηνεύτηκε από τις αγορές σαν απομάκρυνση από την γερακίσια του στάση, οδήγησε σε αντιστροφή των πτωτικών κινήσεων και ακολούθησε αγοραία αναπτέρωση του ηθικού. Σχετικά με την νομισματική πολιτική, επι του παρόντος επικρατεί ένα χάσμα μεταξύ των εκτιμήσεων της αγοράς και των δεδηλωμένων προθέσεων της Fed.
  • Στο 3,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάϊο του 1969 υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 517 χιλ. από 269 χιλ προηγουμένως. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) σκαρφάλωσε στο 62,4 το υψηλότερο μεταπανδημικό επίπεδο. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,4% από 4,8% τον προηγούμενο μήνα.
  • Στο επίπεδο των 11,012 εκτμ ανήλθαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο από 10,440 εκτμ και 10,512 εκτμ αντίστοιχα τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο. Η αντιστοίχιση των 5,694 εκτμ ανέργων στις 11,012 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,93 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο.

 

Ασία


 Ν. Κορέα

  • Σε πλήρη δυσαρμονία με τις εκτιμήσεις, ο ετησιοποιημένος ρυθμός της βιομηχανικής παραγωγής του Δεκεμβρίου υποχώρησε 2,9%. Η βουτιά του προϊόντος της αυτοκινητοβιομηχανίας καθόρισέ το αποτέλεσμα, όπως επίσης και η για 4ο συνεχόμενο μήνα υποχώρηση του τομέα των υπηρεσιών. Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος μιας ύφεσης στην διάρκεια του α’ τριμήνου του 2023.
  • Οι εξαγωγές του Ιανουαρίου δικαίωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών, με την υποχώρησή τους κατά 16,1% σε ετήσια βάση, εξ’ αιτίας της βουτιάς των εξαγωγών των ημιαγωγών με τις εισαγωγές να παραμένουν σχετικά σταθερές. Έτσι το εμπορικό έλλειμμα άγγιξε επικίνδυνα το επίπεδο του 1997.

Κίνα

  • Αύξησε ταχύτητα η οικονομική δραστηριότητα στην χώρα τον Ιανουάριο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα δεδομένα των πρόδρομων δεικτών ΡΜΙ. Η μεταποίηση αυτή καθαυτή βέβαια με αργότερο ρυθμό σε σχέση με την επιτάχυνση των νέων παραγγελιών.

 

Market Snapshots


Macro

11

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8