Back to top
Η οικονομία και οι αγορές στα μέσα Νοεμβρίου.
photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Ενθουσιασμός κυρίευσε τις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα μετα την δημοσίευση των στοιχείων για την λιγότερο σφιχτή αγορά εργασίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σαν αποτέλεσμα της ευκταίας για τις κεντρικές τράπεζες αύξησης της ανεργίας. Να θυμίσουμε ότι τα ευχάριστα νέα από την χαλάρωση της αγοράς εργασίας ήρθαν μετα από τα ανέλπιστα θετικά δεδομένα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη του γ’ τριμήνου 2023 στις ΗΠΑ και Κίνα (4,9%) αντίστοιχα, αλλά και της Ευρωζώνης η οποία παρά τα αδύναμα στοιχεία ορισμένων τομέων της οικονομίας, τελικά και αυτό το τρίμηνο απέφυγε την ύφεση.

Η καταναλωτική δαπάνη στον αναπτυγμένο κόσμο, η οποία είναι ακόμη ανθηρή, δεδομένων των αυξήσεων των μισθών πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού, πριμοδοτεί την οικονομική τους δραστηριότητα.

Το δίλημμα για τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις αγορές οι οποίες προεξοφλούν την πτώση των παρεμβατικών επιτοκίων στο μέσον του επόμενου έτους, είναι πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στα τρέχοντα υψηλά ή ακόμη και υψηλότερα επίπεδα, δεδομένης της υψηλότερης του πληθωρισμού αύξησης του μισθολογικού κόστους αλλά και της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής επέκτασης των αναπτυγμένων οικονομιών.

Επι του παρόντος λίγα είναι τα ανησυχητικά δεδομένα για μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ. Οι αβεβαιότητες που εμφανίζονται είτε με τον μανδύα της γεωπολιτικής είτε μιας ενδεχόμενης αναζωπύρωσης του πληθωρισμού σαν αποτέλεσμα μιας νέας αύξησης του ενεργειακού κόστους ή λόγω της έκλειψης της περσινής υψηλής συγκριτικής βάσης ή μιας νέας κλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων μάλλον σαν παροδικές θα πρέπει να χαρακτηριστούν.

Με το 90% των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου του S&P 500 να έχουν ανακοινωθεί, η κερδοφορία είναι απροσδόκητα καλύτερη των εκτιμήσεων (81% καλύτερα αποτελέσματα) με την ετήσια μεταβολή να ανέρχεται πλέον από το αρχικά εκτιμώμενο 1% σε 6,3% με τον κλάδο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας να υπεραποδίδουν.

Στον δείκτη S&P 500 η αρνητική ψυχολογία του προηγούμενου διαστήματος, είτε λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών είτε λόγω του διαφαινόμενου νέου αδιεξόδου σχετικά με την οροφή του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, μάλλον θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για ανέλπιστη ανοδική κίνηση προς το 4600 στις επόμενες ημέρες.

 

Ευρώπη


  • Κατά 12,4% μειώθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η υποχώρηση συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 0% από το 2,9% της τελευταίας καταγραφής.

  • Λιγότερες κατά 2,9% ήταν τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με το προηγούμενο έτος οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικά 7,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις στα καύσιμα, 3,4% στα προϊόντα μη τροφίμων και 1% στα τρόφιμα.

Γερμανία

  • Ήπια ανοδικές σε μηνιαία βάση ήταν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Σεπτέμβριο ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκε πτώση 3,84%. Για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο βρέθηκαν οι παραγγελίες σε πτωτική τροχιά. Ιδιαίτερα αδύναμες ήταν οι εγχώριες παραγγελίες (-11%) ενώ αυτές του εξωτερικού ήταν θετικές (0,8%).
  • Επίσης έντονη υποχώρηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο εξ αιτίας της αδύναμης παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι κατασκευές ήταν η μόνη δραστηριότητα χωρίς μείωση.

Ελλάδα

  • Στο 3,4% αναπήδησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο από 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της της διατροφής (9,9%), της υγείας (5,6%), των εστιατορίων/καφέ (4,8%) και της εκπαίδευσης (3,5%).

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Στο επίπεδο των 61,5 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο, μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Κατά 3,5% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το χρέος των Αμερικανών καταναλωτών το οποίο ανέρχεται σε 4,976 $ τρις και αποτελεί το 18% του συνολικού ΑΕΠ.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Κατά 2,8% σε ετήσια και πραγματική βάση, μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο. Μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην ένδυση και στα είδη εξοπλισμού.

Κίνα

  • Στα 56,6 δις $ περιορίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο από 77,7 δις $ τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές, σαν συνέπεια της εξασθένισης του παγκόσμιου εμπορίου, συνέχισαν την υποχώρησή τους σε ετήσια βάση κατά 6,4% ενώ έκπληξη αποτέλεσε η αύξηση κατά 3% των εισαγωγών, σαν αποτέλεσμα της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.
  • Η υποχώρηση κυρίως των τιμών των τροφίμων οδήγησε στην πτώση κατά 0,2% του πληθωρισμού τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα ο δείκτης τιμών παραγωγού με την βοήθεια της πτώσης παγκοσμίως των τιμών των πρώτων υλών, βυθίστηκε κατά 2,6%. Εξ αυτού μάλλον θα πρέπει να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, μια εκ νέου χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8