Back to top
Παρά τις προειδοποιήσεις δεν έρχεται το τέλος του κόσμου.
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

“Για λόγους που δεν κατάλαβα ποτέ, οι άνθρωποι αρέσκονται να ακούν ότι ο κόσμος θα καταστραφεί ” Αμερικάνος ιστορικός.

Σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία, τα πράγματα γενικά βελτιωνόντουσαν  για τους ανθρώπους κατά κύριο λόγο. Η διαπίστωση αυτή αφορά όλη την ανθρωπότητα. Εν τούτοις όλο και περισσότερο κόσμος φαίνεται και σκέφτεται απαισιόδοξα, εις πείσμα της αποδεδειγμένα καλύτερης εξέλιξης των πραγμάτων.

Όχι μόνο η απαισιοδοξία είναι πιο συνηθισμένη από την αισιοδοξία αλλά ακούγεται  γενικά και εξυπνότερη. Διανοητικά φαντάζει πιο ενδιαφέρουσα και έλκει την προσοχή περισσότερων ανθρώπων. Με κάποιο δε τρόπο κάνει τους αισιόδοξους να φαίνονται αδαείς ή ακόμη και αφελείς, παρά το γεγονός ότι η ιστορία ευνοεί τους αισιόδοξους.

Φυσικά αυτή η συνθήκη αφορά και τον κόσμο των επενδύσεων. Ένας αισιόδοξος επενδυτής χαρακτηρίζεται σαν ριψοκίνδυνος ή απερίσκεπτος σε αντίθεση με τον απαισιόδοξο ο οποίος ακούγεται σαν έξυπνος η περισσότερος ψαγμένος. Βέβαια και πάλι εις πείσμα των δεδομένων. Για παράδειγμα ο S&P 500 τα τελευταία 100 χρόνια (από τον Ιούλιο του 1923) έχει ανέβει 27.000 φορές. Σε ένα αιώνα όπου έλαβαν χώρα παγκόσμιοι πόλεμοι, πανδημίες, φυσικές καταστροφές και σοβαρές οικονομικές κρίσεις.  

Κοιτώντας τα μακροπρόθεσμα δεδομένα του ΑΕΠ, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και των αναπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών θα διαπιστώσετε ότι όλα πηγαίνουν επάνω.

Για να είναι όμως η αισιοδοξία με το μέρος σας, επενδυτικά πρέπει να επιδεικνύετε υπομονή και πειθαρχία.

 

Ευρώπη


  • Στο -1,5% κατέρρευσε τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Χαμηλότερο επίπεδο μεταβολής από τον Δεκέμβριο του 2020. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 1,0% από το 5,5% της τελευταίας καταγραφής.
  • Με 1,6% ετήσια υποχώρηση, βρέθηκε ο όγκος λιανικών πωλήσεων τον Μάιο. Ο συσχετισμός με το ΑΕΠ μας παραπέμπει σε τριμηνιαία μεταβολή ύψους -0,3%.

Γερμανία

  • Πέραν των προσδοκιών ήταν η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Μάιο με την μηνιαία αύξηση του 6,4%. Σημαντική ήταν η διψήφια μεταβολή των επενδυτικών αγαθών και ιδιαίτερα των αυτοκινήτων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Παρά την ανακούφιση όμως μετά από σειρά δύσκολων μηνών, η γερμανική βιομηχανία ταλανίζεται εδώ και 1,5 χρόνο και παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλότερα των προπανδημικών επιπέδων.
  • Σε οριακά θετική διαμορφώθηκε η ετήσια μεταβολή του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μετα από 18 μήνες συνεχούς αρνητικής μεταβολής.

Ελλάδα

  • Μικρή αύξηση σημείωσε η απόδοση του μεταποιητικού κλάδου τον Ιούνιο σύμφωνα με τον δείκτη ΡΜΙ. Η βελτίωση προήλθε από την μεγέθυνση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.
  • Στο 1,8% περιορίστηκε ο πληθωρισμός του Ιούνιο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση σημείωσε το κόστους ένδυσης (5,9%), των τροφίμων (12,2%), του οικιακού εξοπλισμού (7,6%) και υγείας (7,7%). Σημαντική ήταν η υποχώρηση του κόστους στέγασης (-11,7%) και μεταφοράς (-7,6%)

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Υποχώρηση στο 3,6% από 3,7% κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 209 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) παρέμεινε στο 62,6. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν αμετάβλητη στο 4,4%. Η ανισορροπία της προσφοράς και ζήτησης εργασίας φαίνεται σταδιακά να αποκαθίσταται, το επίπεδο όμως του μισθολογικού κόστους σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας δεν είναι στα επιθυμητά πλαίσια της FED.
  • Στο επίπεδο των 69 δις $ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο από 74 δις $ τον Απρίλιο και μειωμένο κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Στο επίπεδο των 9,824 εκτμ υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Μάιο. Η αντιστοίχιση των 5,957 εκτμ ανέργων στις 9,824 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,61 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Νέα υποχώρηση στο 2,7% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο από 3,3% προηγουμένως.

Ιαπωνία

  • Συνεχίστηκε για πέμπτο μήνα η αρνητική ετήσια μεταβολή της ολικής δαπάνης των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα τον Μάιο υποχώρησε στο -4%. Αυτή η εξέλιξη συνάδει με τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ της τάξης του -1,3%.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8