Back to top
Το Forum για τις κεντρικές τράπεζες στην Sintra.
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Στο Forum για τις κεντρικές τράπεζες που έλαβε χώρα στην Σίντρα της Πορτογαλίας, οι διοικητές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών επαναβεβαίωσαν ότι θα χρειαστούν πολιτικές περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο επιμένων πληθωρισμός.

Συγκεκριμένα ο διοικητής της Fed εκτίμησε ότι αυτή η νομισματική πολιτική δεν είναι χρονικά επαρκώς περιοριστική και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα πρέπει να εξομαλυνθεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι συνεπαγόμενες πιέσεις στις τιμές.

Η Κα Lagarde διατύπωσε τις προθέσεις της ΕΚΤ για την καταπολέμηση του επίμονου πληθωρισμού, μέσω της κάλυψης αρκετού εδάφους ακόμη στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι δεν αποτελεί βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας η έλευση μιας ύφεσης.

Η τράπεζα της Αγγλίας η οποία έχει να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των πλούσιων χωρών του G7, αναμένεται να πράξει ότι χρειασθεί και να κινηθεί επιθετικότερα, οδηγώντας το παρεμβατικό της επιτόκιο από το 5% στο 6,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο διοικητής της τράπεζας της Ιαπωνίας αποτέλεσε την εξαίρεση δηλώνοντας ότι οι προθέσεις της Τράπεζας είναι να διατηρήσει την διευκολυντική νομισματική πολιτική γιατί ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο του 2% παρά την πρόσκαιρη εκτίναξή του στο 3%.

 

 

Ευρώπη


  • Στο 5,4% από 5,3% κλιμακώθηκε τον Ιούνιο ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού όπως άλλωστε αναμενόταν. Η κατάσταση υπαγορεύει την συνέχιση της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ.

Γερμανία

  • Κυρίως η χαμηλή συγκριτική βάση ώθησε τον πληθωρισμό του Ιουνίου στο 6,4% από 6,1% προηγουμένως. Οι εποχικά αναμενόμενες αυξήσεις τιμών εκτιμάται ότι θα πιέσουν ανοδικά και την δομική του συνιστώσα στην διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Στο 5,7% από 5,6% προηγουμένως η ανεργία. Η για 5ο συνεχόμενο μήνα ενίσχυση του Ιουνίου, συνδυάστηκε παράλληλα με την απροθυμία για νέες προσλήψεις, υπογραμμίζοντας έτσι την γενικότερη αδυναμία της γερμανικής οικονομίας.
  • Με ποσοστό 3,6% σε ετήσια βάση υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο. Η εξέλιξη και ο συσχετισμός, παραπέμπει σε μία συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5%.

Γαλλία

  • Στο 6% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο από 6,9% προηγουμένως.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Ο δείκτης S&P Case-Shiller ο οποίος αποτυπώνει την μεταβολή του επιπέδου τιμών των κατοικιών 9 περιοχών των ΗΠΑ, κατέδειξε την κατά 1,7% ετήσια υποχώρηση των τιμών τον Απρίλιο, σε σχέση με το -1,1 % του προηγούμενου μήνα.
  • Με ένδειξη 109,7 από 102,5, εκτινάχθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2022, αποτυπώνοντας κυρίως τις τρέχουσες συνθήκες και τις αισιόδοξες προσδοκίες παρά τις εκτιμήσεις για μια επικείμενη ύφεση στους επόμενους 6 με 12 μήνες.  Σύμφωνα με την έρευνα τα οικονομικά των νοικοκυριών σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για χαμηλότερο πληθωρισμό, αναμένεται να βελτιωθούν.
  • Σε 5,063 εκατ. μονάδες ανήλθαν οι αγοραπωλησίες υφιστάμενων και νέων κατοικιών τον Μάιο, καταγράφοντας ετήσια μεταβολή -11%.
  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκε τον Μάιο 4,4%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,07% (Για αγαθά 1,12% και υπηρεσίες 2,56%). Το ποσοστό αποταμίευσης ήταν 4,6% συγκρινόμενο με το 4,3% του Απριλίου.
  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), διαμορφώθηκε τον Μάϊο στο 4,6% από 4,7% τον Απρίλιο.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Με ετήσια υποχώρηση 7,3% κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο.

Ιαπωνία

  • Κατά 5,7% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο. Η μεταβολή συνάδει με μεγέθυνση 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8