Back to top
Σε ταχύτατη πορεία σύσφιξης η ΕΚΤ.
dd

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Όπως αναμενόταν η ΕΚΤ αύξησε με ευρεία συναίνεση, το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,25% στην τελευταία της συνεδρίαση, οδηγώντας το στο 3,5%. Η ενέργεια συνιστά συνολική αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους. Την ταχύτερη δηλαδή πορεία σύσφιξης στην ιστορία της ευρωζώνης.

Οι συνοδευτικές της απόφασης διευκρινήσεις επαναβεβαίωσαν την αταλάντευτη μελλοντική πορεία της τράπεζας για περισσότερες αυξήσεις, προκειμένου να επιτευχθούν επίπεδα επαρκούς περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Η τράπεζα επίσης επιβεβαίωσε την πρόθεσή της, από τον Ιούλιο να σταματήσει τις επανεπενδύσεις ύψους 3,2 δις Ευρώ, στα πλαίσια του προγράμματος ΑΡΡ.Η ενέργεια θα ισοδυναμεί με μηνιαία πιστωτική σύσφιξη ύψους 25 δις Ευρώ από 15 δις.

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον μελλοντικό πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν κατά 0,1% σε υψηλότερο επίπεδο για τα έτη 2023,2024,2025, σε 5,4%, 3% και 2,3% από 5,3%,2,9% και 2,1% αντίστοιχα. Επι τα χείρω αναθεωρήσεις έγιναν και για τον σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού, για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ.

Πηγή ανησυχίας αποτελεί για την κεντρική τράπεζα το γεγονός της ταχείας ανόδου του μισθολογικού κόστους χωρίς παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας, που αυτό με την σειρά του θα οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αυξήσεις τιμών των προϊόντων τους, και με τάση επίμονης παραμονής των τιμών αυτών σε υψηλά επίπεδα.

 

Ευρώπη


  • Άνοδο 0,2% σε ετήσια βάση, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο. Βελτίωση σημείωσε η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (8,3%). Υποχώρηση κατέγραψε η παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (4,6%), των ενδιάμεσων αγαθών (6,2%) και ενέργειας (7,4%).Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (22,5%).

Ην. Βασίλειο

  • Στο 3,8% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας από 3,9% προηγουμένως. Το μισθολογικό κόστος εκτινάχθηκε στο 7,2% συνθήκη η οποία οδηγεί με βεβαιότητα σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Η ανακοίνωση των δεδομένων πληθωρισμού Μαΐου δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ο πληθωρισμός συνέχισε την ταχεία του αποκλιμάκωση στο 4% από 4,9% προηγουμένως εξ αιτίας της πτώσης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Αντίθετα η αποκλιμάκωση του σκληρού πυρήνα του ήταν απογοητευτικά βραδύτερη με τον ετήσιο ρυθμό του Μαΐου να διαμορφώνεται στο 5,3% από 5,5% τον Απρίλιο. Η ανησυχητική συνθήκη της διστακτικής επιβράδυνσης της δομικής συνιστώσας φαίνεται ότι μάλλον θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
  • Στο 1,1% κατέρρευσε τον Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού, σε επίπεδο όπου σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό θα έπρεπε να βρίσκεται και ο πληθωρισμός από το 4% της τελευταίας του καταγραφής.
  • Παρά τις προβλέψεις για σφιχτότερη αγορά εργασίας και υψηλότερο πληθωρισμό, δεν προχώρησε σε αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων η Fed στην τελευταία της συνεδρίαση, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed την κορυφή των επιτοκίων της, δεν την έχουμε δει ακόμη.
  • Ετήσια υποχώρηση 2,4% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Μάιο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, μας προϊδεάζει για μία αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ στην διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023.

 

Ασία


Κίνα

  • Κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα δεδομένα της πιστωτικής επέκτασης Μαΐου. Η ετήσια μεταβολή της ποσότητας χρήματος Μ2, αυξήθηκε κατά 11,6% από 12,4% τον προηγούμενο μήνα. Ο ρυθμός αύξησης της συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης επιβραδύνθηκε στο 9,5% από 10%. Οπωσδήποτε η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε μία φάση όπου χρειάζεται σε όλα τα μέτωπα  ένα σύνολο μέτρων χαλάρωσης, δημοσιονομικών, νομισματικών και περιουσιακών. Το διευκολυντικό αυτό ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε στην δεδομένη συγκυρία να τονώσει την ανάπτυξη με ενέργειες όπως η πρόσφατη μείωση κατά 0,10% ενός από τα ρυθμιστικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας του Μαΐου η οικονομική ανάκαμψη αρχίζει να χάνει την δυναμική της, λόγω της υποχώρησης των ρυθμών βελτίωσης της βιομηχανικής παραγωγής 3,5% (από 5,6% τον Απρίλιο), των περιουσιακών επενδύσεων 4% από 4,7% και των λιανικών πωλήσεων 12,7% από 18,4%. Γενικά η οικονομική ευρωστία της χώρας αυτήν την στιγμή βασίζεται στην κατανάλωση και ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών.

Ιαπωνία

  • Κατά 5,9% μειωμένες ήταν σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες για εργαλειομηχανές τον Απρίλιο. Ο υψηλός συσχετισμός του ρυθμού των παραγγελιών και της τριμηνιαίας μεταβολής του ΑΕΠ μας παραπέμπει σε αρνητικό ρυθμό αύξησης για το β’ τρίμηνο.

Ινδία

  • Στο 4,25% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο από 4,7% τον Απρίλιο. Αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση κατά 4,2% της βιομηχανικής παραγωγής.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8