Back to top
Οικονομική σύνοψη του α’ εξαμήνου 2023.
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Κοιτάζοντας πίσω στην διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2023 μερικά σημαντικά γεγονότα άφησαν την σφραγίδα τους. Η αιφνιδιαστική για παράδειγμα μείωση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Οι τριγμοί στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις και τελικά συμφωνία για την οροφή του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ. Ο ενθουσιασμός για την τεχνική νοημοσύνη. Και τέλος οι υψηλότερες των προσδοκιών αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών πολλών αναπτυγμένων χωρών.

Ο πληθωρισμός και ιδιαίτερα ο σκληρός του πυρήνας με την επιμονή του σε υψηλά σχετικά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών. Οι σύνθετοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας (ΡΜΙ), συνεχίζουν να κινούνται σε έδαφος επέκτασης (υψηλότερα του 50) με την συμβολή κυρίως της ανθεκτικότητας του τομέα των υπηρεσιών.

Στην Ευρωζώνη η αύξηση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ήταν οριακά αρνητική (-0,1%) και έτσι έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση. Στην Κίνα μετα από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο ανάκαμψης του ΑΕΠ, τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας του τρέχοντος τριμήνου παρέχουν πληθώρα ανησυχητικών σημάτων.

Επι του παρόντος και παρά την πύκνωση των ανησυχιών, συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι και αγοραστές στις βυθίσεις των μετοχικών αγορών, μέχρι και την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων της κερδοφορίας β’ τριμήνου 2023, των εταιριών του S&P 500 τα οποία εκτιμώνται να υποστούν ετήσια υποχώρηση 5,6%, αλλά κατά την εκτίμησή μας τελικά, μάλλον θα είναι και πάλι οριακά αρνητικά.

 

 

Ευρώπη


Ην. Βασίλειο

  • Αμετάβλητο στο 8,7% παρέμεινε το ποσοστό του πληθωρισμού τον Μάιο. Ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού απογοήτευσε με την απρόσμενη κλιμάκωσή του στο υψηλότερο από το 1992 επίπεδο του 7,1% από 6,8%.
  • Η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε αύξηση του ρυθμιστικού της επιτοκίου κατά 0,5% στο 5,0%.

Γερμανία

  • Στο 1% κατρακύλησε τον Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 1,0% από το 6,1% της τελευταίας καταγραφής.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Mε την ένδειξη 55 ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών σκαρφάλωσε στο υψηλότερο 11-μήνου. Στην εξέλιξη αποτυπώνεται η αισιοδοξία των κατασκευαστών, η ισχυρή ζήτηση εκ μέρους των επίδοξων αγοραστών, το χαμηλό απόθεμα των προς πώληση κατοικιών και η εξάλειψη των εφοδιαστικών δυσχερειών.

Καναδάς

  • Υψηλότερες του αναμενόμενου ήταν και τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις. Η ανθεκτικότητα της καταναλωτικής δαπάνης σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων υπονοεί ότι μάλλον η νομισματική πολιτική δεν είναι επαρκώς περιοριστική.

 

Ασία


Κίνα

  • Σε μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου προέβη η κεντρική τράπεζα από το 3,65% στο 3,55%.

Ιαπωνία

  • Στο 3,2% από 3,5% προηγουμένως υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8