Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ
Ήταν πολύ κρίσιμη η περασμένη εβδομάδα από άποψη δεδομένων για τις ΗΠΑ. Δεν εννοούμε βέβαια την υπέρβαση του προπανδημικού επιπέδου του αριθμού των απασχολούμενων, ούτε την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στο 3,7% από το χαμηλό του 3,5%. Αναφερόμαστε στην υποχώρηση του προσδοκώμενου πληθωρισμού για το επόμενο 12μηνο, έτσι όπως τον προεξοφλούν οι αγορές (break even inflation rate), στο 2,1%. Να υπενθυμίσουμε ότι το επίπεδο της εκτίμησης αυτής των αγορών, ανερχόταν στο τέλος Μαρτίου στο 6,3%. Σε επίπεδο αγορών λοιπόν ο στόχος της FED για το επίπεδο του 2% πληθωρισμού έχει επιτευχθεί και κατ’ επέκταση οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων μάλλον θα πρέπει να θεωρείται άκαιρη.
Την παραπάνω συνθήκη την θεωρούμε θετικότατη στην συγκυρία που βρισκόμαστε, δεδομένου του γεγονότος ότι εξαλείφεται μια αβεβαιότητα η οποία και συνιστά αιτία υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές. Παραμένουν όμως ενεργές αρκετές ακόμη αβεβαιότητες. Κρίνουμε ότι αυτή που θα εισέλθει στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες είναι η εκτύλιξη της ποσοτικής σύσφιξης, το πρόγραμμα μείωσης δηλαδή του ισολογισμού της FED, η οποία ισοδυναμεί οπωσδήποτε με αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων.
Η προηγούμενη απόπειρα ποσοτικής σύσφιξης, στο τέλος του 2019 οδήγησε σε ταχύτατη υποχώρηση του S&P 500 κατά 20% και αναγκαστική αναστολή της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθεί ο περαιτέρω πανικός των αγορών. Θεωρούμε ότι παρά το γεγονός ότι ο ισολογισμός της FED είναι σήμερα διπλάσιος από το 2019 θα αποφευχθούν φαινόμενα πανικού.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι υφιστάμενες δυναμικές της οικονομίας των ΗΠΑ είναι θετικές, αναφερόμενοι στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στην ανθεκτική ακόμη κατανάλωση των νοικοκυριών. Η μόνη αρνητική εξέλιξη είναι αυτή του πληθωρισμού και τα εγειρόμενα ερωτηματικά για τις εκδοχές εμφάνισης μίας ύφεσης (μιας ρηχής ύφεσης ή μίας κυλιόμενης σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας κάθε φορά).
Κρίνουμε ότι οι αγορές στο επόμενο διάστημα θα βρίσκονται σε διαδικασία αφομοίωσης της ροής των μάκρο-δεδομένων, της ποσοτικής σύσφιξης και της εποχικής τους συμπεριφοράς μέσω της συνέχισης της διολίσθησης του S&P 500 μέχρι την περιοχή των προηγούμενων χαμηλών του 3750-3650.
Ευρώπη
- Σε νέα ιστορικά ανώτερα επίπεδα σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός με την ένδειξη του 9,1% τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο. Η δομική του συνιστώσα αντίστοιχα κλιμακώθηκε στο 4,3% από 4%. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διψήφιο ποσοστό στο τέλος του έτους και ενισχύει τις εκτιμήσεις για μια επόμενη αύξηση κατά 0,75% του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
- Στο 37,9% κλιμακώθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 9% όπου και βρίσκεται σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή.
Γερμανία
- Εξ’ αιτίας των διογκούμενων τιμών ενέργειας και τροφίμων για τα νοικοκυριά στα υψηλότερα 70 ετών βρέθηκε ο πληθωρισμός του Αυγούστου στην χώρα. Όμως τα χειρότερα έπονται μια και τα δημοσιονομικά μέτρα περιστολής του πληθωρισμού εκπνέουν τον Σεπτέμβριο και αναμένονται σημαντικές αυξήσεις των τιμολογίων των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
- Για τρίτο συνεχόμενο μήνα η ενσωμάτωση ουκρανών προσφύγων στην αγορά εργασίας οδήγησε το ποσοστό της ανεργίας στο 5,5% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα. Γενικότερα σε αντίθεση με το πεσμένο επιχειρηματικό φρόνημα, οι πρόδρομοι δείκτες παραπέμπουν σε μία ισχυρή αγορά εργασίας.
- Μετριάσθηκε ο ετήσιος ρυθμός πτώσης των λιανικών πωλήσεων. Ο Ιούλιος που κατέγραψε υποχώρηση 2,6%, όπως προκύπτει από τον συσχετισμό λιανικών πωλήσεων και μεταβολής του ΑΕΠ, παραπέμπει σε τριμηνιαία υποχώρηση της τάξης του 1,9%.
Αμερική
ΗΠΑ
- Στο 3,7% κλιμακώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 315 χιλ. ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των απασχολούμενων σε επίπεδο ανώτερο του Φεβρουαρίου του 2020. Ο ρυθμός προσλήψεων επι του παρόντος είναι υψηλότερος του προπανδημικού. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) αυξήθηκε στο 62,4. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 5,20% από 5,18% τον προηγούμενο μήνα.
- Παρατηρώντας τα δεδομένα εκτιμούμε ότι άρχισαν σταδιακά να εξομαλύνονται οι ανισορροπίες της αγοράς εργασίας.
Καναδάς
- Με ετήσιο ρυθμό 4,85% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας. Ο χαμηλότερος των εκτιμήσεων ρυθμός σφραγίστηκε από τον υψηλότερο πληθωρισμό για το διάστημα μετα το 1974.Παρά την επιβραδυνόμενη για το υπόλοιπο του έτους ανάπτυξη, λόγω του υψηλού πληθωρισμού αναμένεται νέα αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ασία
Ν. Κορέα
- Ασθενέστερη των εκτιμήσεων ήταν η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο. Η επεξεργασία ηλεκτρονικών εξ αιτίας ελλιπούς εφοδιασμού ήταν μειωμένη. Ο τομέας της γαστρονομίας και φιλοξενίας μπόρεσε εν μέρει να μετριάσει την τελική υποχώρηση. Γενικότερα η παγκόσμια ζήτηση είναι σε ύφεση και δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την εγχώρια κατανάλωση.
- Στο 6,6% διαμορφώθηκε η ετήσια αύξηση των εξαγωγών από 9,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,2% αποδιδόμενες κυρίως στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Η ανισορροπία εξαγωγών/εισαγωγών οδήγησαν το εμπορικό ισοζύγιο σε έλλειμα το μεγαλύτερο από το 1997,σαν ποσοστό επι του συνολικού εμπορικού όγκου.
- Στο 5,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 6,3% τον Ιούλιο.
Ινδία
- Στο 13,5% εκσφενδονίστηκε η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ στην διάρκεια του β’ τριμήνου.
Market Snapshots
Macro
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies