Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ
Τα ερωτηματικά για τις αντοχές των μετοχικών δεικτών και την συνέχιση της ανοδικής τους πορείας, παρέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα την σκυτάλη στον φόβο για το οικονομικό μέλλον του κόσμου. Η αισιοδοξία των προηγούμενων 2 μηνών ξεθώριασε από τις ανησυχίες των επερχόμενων εξελίξεων ακόμη και του τέλους της αφθονίας.
Η γενικότερη ανησυχία επιδεινώθηκε από την συντομότατη και κατηγορηματική δήλωση του διοικητή της FED J.Powell, σχετικά με την αταλάντευτη βούληση καταπολέμησης του πληθωρισμού από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η αναφορά στις δυσκολίες που θα αντιμετωπιστούν προκειμένου να ευοδωθεί αυτό το εγχείρημα, εξανέμισε οποιεσδήποτε προσδοκίες για άρση της πορείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της εγκαινίασης ενός νέου πτωτικού κύκλου το επόμενο έτος.
Με τον VIX, τον δείκτη φόβου του S&P 500 στο 25, προδιαγράφεται ότι στις επόμενες 30 ημέρες ο ίδιος ο μετοχικός δείκτης θα κινείται με ημερήσιες διακυμάνσεις της τάξης του 1,5 %. Να επαναλάβουμε ότι το επερχόμενο κύμα φόβου που προαναγγέλλεται είναι και εποχικά προσδιορισμένο με την τυπική έννοια των πτωτικών Σεπτεμβρίων και κατά συνέπεια κατάλληλη εποχή για αγορές. Αγορές τίτλων των οποίων ήδη κατέχουμε και θα θέλουμε να ενισχύσουμε την θέση μας, τίτλων που δεν κατέχουμε αλλά θα θέλαμε να κατέχουμε. Μετοχικών δεικτών και κλάδων που αρχίζουν να διαφαίνονται ελκυστικότεροι, δεδομένων των νέων συνθηκών αποτίμησης των ή της απαλλαγής των από τους πανικόβλητους προηγούμενους κατόχους τους.
Σχεδιάστε και προετοιμαστείτε για τις αγορές σας. Η λογική είναι απλούστατη. Όσες εποχές της επάρκειας και της αφθονίας και να τελειώσουν, οι άνθρωποι πάντα θα πληρώνουν φόρους. Πάντα θα εμπορεύονται και πάντα θα επενδύουν τα χρήματα και τα διαθέσιμα τους.
Η επαρκέστερη στρατηγική ήταν πάντα αυτή που σε εποχές υψηλού φόβου υπαγόρευε αγορές και σε περιόδους ανυπαρξίας φόβου αποχή.
Ευρώπη
- Σύμφωνα με τα προσωρινά ΡΜΙ, η οικονομία της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει σε έδαφος συρρίκνωσης σαν αποτέλεσμα της ανόδου του κόστους διαβίωσης, με την μεταποίηση ανθεκτική αλλά τον τομέα των υπηρεσιών σε στασιμότητα.
Γερμανία
- Θετικότερη της αρχικής εκτίμησης ήταν η μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας κατά το β' τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με αυτήν η τριμηνιαία μεταβολή του ανήλθε στο 0,1% από 0% και η ετήσια στο 1,8% από 1,5%.
Αμερική
ΗΠΑ
- Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 4,56% από 4,81% τον προηγουμένως.
- Συνεχίζουν να απογοητεύων τα δεδομένα των πωλήσεων νέων κατοικιών. Με 511 χιλ αγοραπωλησίες τον Ιούλιο σημειώθηκε υποχώρηση 29,6% σε ετήσια βάση. Η μέση τιμή πώλησης ήταν 439.400 $ ανά μονάδα.
- Στο -0,57% διαμορφώθηκε η ετησιοποιημένη μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου 2022, σύμφωνα με την πρώτη αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης του -0,93%. Γενικότερα η μικρότερη υποχώρηση του β’ τριμήνου συγκριτικά με το προηγούμενο αποδίδεται στην αύξηση των εξαγωγών και την μικρότερη υποχώρηση της δημόσιας δαπάνης.
- Στα 3,012 τρις $ ανήλθαν τα εταιρικά κέρδη μετά από φόρους στην διάρκεια του β’ τριμήνου από 2,722 τρις $ το 2021. Η ετήσια αύξηση της κερδοφορίας ανήλθε σε 11,9%.
- Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών μειώθηκε τον Ιούλιο 1,6%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,23% και το προσωπικό ποσοστό αποταμίευσης παρέμεινε αμετάβλητο στο 5%.
- Στο 58,2 αναπήδησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο από 52,5 τον Ιούλιο. Στην ένδειξη η οποία παραμένει 17,2 % χαμηλότερα από την αντίστοιχη του 2021, αποτυπώνεται η επι τω θετικότερον εκτίναξη της αισιοδοξίας των καταναλωτών εξ αιτίας της υποχώρησης του πληθωρισμού, αλλά και των εκτιμήσεών τους για την μεταβολή του το επόμενο έτος από 5,2% στο 4,8%.
Ασία
Κίνα
- Σε μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 3,65% από 3,7% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Ν. Κορέα
- Σε αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 2,5% από 2,25% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Market Snapshots
Macro
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies