Η ιστορία έχει επιφυλάξει πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα για την Γερμανία τον μήνα Νοέμβριο. Στις 3 Νοεμβρίου 1918 ξεκίνησε η επανάσταση των σπαρτακιστών. Στις 9 Νοεμβρίου του 1923 εκδηλώνεται το χιτλερικό πραξικόπημα της μπυραρίας. Στις 9 Νοεμβρίου 1938 επεκτείνεται το πογκρόμ κατά των Εβραίων το επονομαζόμενο και νύχτα των κρυστάλλων. Στις 9 Νοεμβρίου 1989 πέφτει το τείχος του Βερολίνου.
Την 14 Νοεμβρίου 2019 αναμένουμε ειδήσεις ελάσσονος ιστορικής σημασίας αλλά σημαντικής οικονομικής σπουδαιότητας για την οικονομία της Γερμανίας. Αναμένεται η εξ αναβολής 180 ημερών ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, για την ενδεχόμενη επιβολή προστατευτικών δασμών επί της εισαγωγής αυτοκινήτων ευρωπαϊκής προέλευσης.
Ομολογουμένως παρα το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός εμπορίου W. Ross ανακοίνωσε στις 3 Νοεμβρίου ότι οι μεμονωμένες συνομιλίες με τις εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων απέφεραν αρκετούς καρπούς ώστε να μην είναι πλέον αναγκαία η πλήρης επιβολή του κανονισμού 232 (δασμοί). Οι αγορές θεώρησαν αυτήν την δήλωση σαν μια απομάκρυνση από περαιτέρω εμπορική κλιμάκωση. Στις 8 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής JC Juncker ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι δασμοί επί των αυτοκινήτων και πρόσθεσε ότι σαν καλά πληροφορημένος που είναι οι ΗΠΑ δεν θα το κάνουν αυτό. Μένουμε λοιπόν στις τελευταίες ενδείξεις ότι δεν θα ανακοινωθεί επιβολή δασμών στις 14 Νοεμβρίου η μια ενδεχόμενη επιβολή θα συνοδεύεται από κάποιες εξαιρέσεις όπως και στην περίπτωση των δασμών για τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.
Οπωσδήποτε η αποφυγή νέων δασμών θα ήταν εξαιρετικά ανακουφιστική για τις ευρωπαϊκές και ιδιαίτερα την γερμανική οικονομία. Ένα σενάριο δασμών της τάξης του 25% θα επέφερε μέχρι και 0,1% μείωση στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και 0,25% στο γερμανικό. Χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας μια εκατέρωθεν κλιμάκωση της έντασης και επιβολής αντιμέτρων.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω η 14η Νοεμβρίου θα είναι σημαντική ημερομηνία για την Γερμανία διότι αναμένονται τα προκαταρτικά στοιχεία του γερμανικού ΑΕΠ γ’ τριμήνου. Με την χώρα σε 15μηνη μεταποιητική ύφεση εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το αν θα μπορέσει τελικά να μείνει μακριά από μια για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ και κατά συνέπεια τεχνική ύφεση.
Ευρώπη
Economy & Markets
Γερμανία
- Στο 42,1 ανηφόρισε το μεταποιητικό PMI τον Οκτώβριο απομακρυνόμενο από το 41,7 το χαμηλότερο 123 μηνών του Σεπτεμβρίου αλλά παραμένοντας ακόμη σε έδαφος συστολής.
- Αύξηση 4,6% και 2,3% παρουσίασαν αντίστοιχα οι εξαγωγές και οι εισαγωγές τον μήνα Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου να ανέλθει στα 19,2 δις ευρώ.
Γαλλία
-
Οριακά θετική 0,14% ήταν η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο. Απτή απόδειξη ότι παρά την επιβράδυνση η γαλλική οικονομία συνεχίζει να αποδίδει καλύτερα από τις όμορες ευρωπαϊκές χώρες.
Αμερική
Economy & Markets
ΗΠΑ
- Στα 52,5$ δις. έλλειμα διαμορφώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας τον Σεπτέμβριο από 55$δις τον προηγούμενο μήνα.
- Ήπια υποχώρηση στο 50,9 από το 51 του προηγούμενου μήνα κατέγραψε το σύνθετο PMI (υπηρεσιών και μεταποίησης). Αυτή η ένδειξη υπονοεί για το ΑΕΠ έναν ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του 1,5 %. Χαρακτηριστικό της έρευνας αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εταιρείες βασίζονται στις παραγγελίες των προηγούμενων μηνών και προκειμένου να συντηρήσουν την παραγωγή τους θα πρέπει να αναζωογονηθεί η ζήτηση τους επόμενους μήνες. Επί του παρόντος αναφέρεται από τις στην έρευνα συμμετέχουσες επιχειρήσεις, η περικοπή θέσεων εργασίας με αυξανόμενο ρυθμό και με άγνωστη από το 2009 ένταση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Αυτή η αποδυνάμωση του δείκτη απασχόλησης της έρευνας πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τα επίσημα στοιχεία της αγοράς εργασίας προς το τέλος του έτους.
Ασία
Economy & Markets
Κίνα
- Στο 51,1 διολίσθησε ο PMI υπηρεσιών το χαμηλότερο των τελευταίων 8 μηνών. Αυτή η ένδειξη περιγράφει ότι η χώρα βρίσκεται μακριά από μια σταθεροποίηση και υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων αναζωογόνησης της οικονομίας.
- Θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου Οκτωβρίου. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9% και οι εισαγωγές κατά 6,4%. Μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ για έβδομο συνεχόμενο μήνα και οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή ένωση αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό.
Market Snapshots
Macro
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies
Commodities