Back to top
Οι κεντρικές τράπεζες στις μυλόπετρες.
pi

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Το 91% των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023 των εταιρειών του S&P 500 έχει ήδη ανακοινωθεί και η ετήσια μεταβολή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αν και αρνητική (-0,6%), διαμορφώνεται τελικά καλύτερη από την αρχικά εκτιμώμενη και συμπιεσμένη του -5,2%.

Μετα την επι τα χείρω αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των επόμενων τριμήνων, η εστίαση των μετοχικών αγορών θα αρχίσει να στρέφεται στους μακροοικονομικούς παράγοντες. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στις μυλόπετρες των κινδύνων καταπολέμησης του πληθωρισμού και της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Πολύ δύσκολο το έργο της ισορρόπησης μιας υπερβολικά σφιχτής νομισματικής πολιτικής που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση ή της ανεπαρκούς περιοριστικής, η οποία θα οδηγούσε σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Κατά την εκτίμηση μας η ύφεση στις ΗΠΑ η ακόμη και η ήπια προσγείωση συνιστά αυτήν την στιγμή ενδεχόμενο με τις λιγότερες πιθανότητες. Οποιαδήποτε σκαμπανεβάσματα στην αγορά θα προκύψουν από τον επιμένοντα πληθωρισμό και η υποχώρηση των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών θα συμβεί οπωσδήποτε αργότερα από αυτό που προεξοφλούν οι αγορές ( δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2023).

         Συμπέρασμα; Συνέχιση των αγορών τίτλων στις βυθίσεις.

 

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 12 μηνών κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο. Σημαντική ήταν η πτώση στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην κατασκευή εργαλειομηχανών. Η μεσοπρόθεσμη προοπτική όμως η οποία εξαρτάται κυρίως από την εξωτερική ζήτηση παραπέμπει σε μία συνθήκη αργής ανάκαμψης.

Ελλάδα

  • Στο 3% κατρακύλησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της διατροφής (11,4%), του οικιακού εξοπλισμού (10,9%), της εστίασης (8,5%) και της υγείας (6,5%).

Ην. Βασίλειο

  • Στην 12η συνεχόμενη ανύψωση του παρεμβατικού της επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας. Η κατά 0,25% στο 4,5% αύξηση δεν συνοδεύτηκε από κάποια αλλαγή της ρητορικής της. Η τράπεζα τάχθηκε υπέρ της παραμονής των επιτοκίων σ’ αυτά τα επίπεδα και σε ισχυρή συσχέτιση με τα εισερχόμενα νέα μάκρο δεδομένα.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Πολύ κοντά στις εκτιμήσεις ήταν τα δεδομένα του πληθωρισμού με την μηνιαία αύξηση κατά 0,4% τον Απρίλιο. Οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ενοίκια φαίνεται ότι επιβραδύνονται. Αντίθετα στο ρεύμα κινήθηκαν οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίες κινήθηκαν με μηνιαία μεταβολή της τάξης του 4,4%. Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,9% από 5% προηγουμένως, ενώ ο σκληρός πυρήνας μεταβλήθηκε 5,5% από 5,6%.
  • Στο 2,3% αποκλιμακώθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού, σε επίπεδο όπου σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό θα έπρεπε να βρίσκεται και ο πληθωρισμός από το 4,9% της τελευταίας του καταγραφής.

Βραζιλία

  • Παρα το περιοριστικά ρυθμιστικό πλαίσιο των τιμών των τροφίμων και των υπηρεσιών υγείας και προσωπικής φροντίδας, η τιμές συνεχίζουν να κλιμακώνονται. Η μεταβολή Απριλίου του 4,2% από 4,7% προηγουμένως, παρέχει αρκετούς λόγους αισιοδοξίας για την ενίσχυση της φάσης αποπληθώρισης της οικονομίας στο β’ εξάμηνου του έτους.

 

Ασία


Ινδία

  • Η υποχώρηση του πληθωρισμού Απριλίου στο 4,7% από 5,7% προηγουμένως, αποδίδεται κυρίως στην υψηλή συγκριτική βάση αλλά και στην υποχώρηση των τιμών των τροφίμων.

Κίνα

  • Τα πιστωτικά δεδομένα Απριλίου της χώρας ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Η συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού χαρακτηρίστηκε από την εκ νέου υποχώρηση του δανεισμού των νοικοκυριών σε αντίθεση με τον δανεισμό των επιχειρήσεων ο οποίος παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κρίνεται ότι μεγαλύτερη πιστωτική χαλάρωση είναι άκρως αναγκαία προκειμένου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό φρόνημα και η ανάπτυξη.Επίκειται μάλλον μια νέα μείωση του ρυθμιστικού πλαισίου RRR κατά 0,25%.
  • Η υποχώρηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας πίεσε τον πληθωρισμό σε οριακά θετικά επίπεδα. Η ένδειξη 0,1% σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό των παραγωγών της τάξης του 3,6% αναδεικνύουν μια αδύναμη οικονομία που χρήζει κεντρικής ενίσχυσης της ζήτησης.
  • Στο επίπεδο των 90,2 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο, αυξημένο κατά 25,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 8,5% περισσότερες και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,9%.

Ιαπωνία

  • Συνεχίστηκε για ένατο συνεχόμενο μήνα η υποχώρηση της ετήσιας μεταβολής της ολικής δαπάνης των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο υποχώρησε κατά 1,9%, εξέλιξη η οποία συνάδει με ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ της τάξης του -1% για το α’ τρίμηνο 2023.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8