Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ
Η απρόσμενη κλιμάκωση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και της αύξησης του στις ΗΠΑ, αποτέλεσε την σημαντικότερη είδηση της προηγούμενης εβδομάδος.
Μια σειρά δεδομένων όπως η δυναμική του πληθωρισμού, η σφιχτή αγορά εργασίας με την συνεχιζόμενη αύξηση του μισθολογικού κόστους, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, παραμένουν άβολα ισχυροί και προβληματίζουν.
Δεδομένου του γεγονότος ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες του αναπτυγμένου κόσμου προκειμένου να διαμορφώσουν την νομισματική τους πολιτική, βρίσκονται σε συνθήκη αναμονής ή εξάρτησης από τα εισερχόμενα μάκρο- δεδομένα (data dependent),μάλλον θα πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα προκειμένου να αναχαιτίσουν μια αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων και εμείς θα πρέπει να αναμένουμε έναν νέο γύρο νομισματικής σύσφιξης.
Ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να αποτιμούν με πιθανότητα 64% το ενδεχόμενο μιας αύξησης του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 0,25%, στην συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου της FED. Η προσδοκώμενη δε αποκλιμάκωση των ρυθμιστικών επιτοκίων μετατοπίστηκε χρονικά από τον Σεπτέμβριο προς το τέλος του έτους.
Η ιστορία του τέλους της δεκαετίας του 60 και αυτής του 70, μας διδάσκει ότι οι διογκώσεις του πληθωρισμού γίνονται με αλλεπάλληλα κύματα. Στην φάση που βρισκόμαστε μπορούμε με κάποια σχετική ασφάλεια να ισχυριστούμε ότι έχει ολοκληρωθεί ένα πρώτο ανοδικό κύμα. Καλούμαστε όμως να αξιολογήσουμε τις επικρατούσες συνθήκες και να αναλογιστούμε για την δυνατότητα ενός επόμενου ανοδικού κύματος και το ενδεχόμενο καταγραφής επιπέδων υψηλότερων του πρώτου.
Ευρώπη
Γερμανία
- Η μεταβολή του ΑΕΠ α’ τριμήνου ήταν τελικά πολύ χαμηλότερη των αρχικά εκτιμώμενων. Η τριμηνιαία υποχώρηση κατά 0,3% (αρχική εκτίμηση 0,04%), οδηγεί πλέον την χώρα σε τεχνική ύφεση μετά την υποχώρηση κατά 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Η ιδιωτική δαπάνη υποχώρησε κατά 1,2% αφαιρώντας 0,6% από την αύξηση του ΑΕΠ. Την μεγαλύτερη όμως αρνητική συνεισφορά κατάφερε η δημόσια δαπάνη η οποία κατέρρευσε 4,9% αφαιρώντας με την σειρά της 1,1 ποσοστιαίες μονάδες. Οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι κατασκευές αποτέλεσαν την έκπληξη με την ισχύ τους στην διάρκεια τοι τριμήνου. Οι καθαρές εξαγωγές ήταν ενισχυμένες, με τις εισαγωγές να έχουν εξασθενήσει κατά 0,9% και τις εξαγωγές αυξημένες κατά 0,4%, αποτυπώνοντας έτσι τα δυναμικά στοιχεία του γερμανικού εμπορίου. Στο τέλος του τριμήνου το επίπεδο του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερο αυτό του προπανδημικού υψηλού. Τέλος το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε οριακά στο 11,3% από 11,2%, συνιστώντας έτσι και μια μελλοντική δυνητική υψηλή τάση για κατανάλωση.
Ην. Βασίλειο
- Λόγω κυρίως της υψηλής συγκριτικής βάσης των τιμών της ενέργειας, υποχώρησε ο πληθωρισμός στο 8,7% από 10,1% προηγουμένως. Η πολύ μικρότερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, κατάφερε σοκ, λόγω της εκτίναξης του σκληρού του πυρήνα από το 6,2% στο 6,8% το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992. Η εξέλιξη αναμφισβήτητα συνηγορεί υπέρ της συνέχισης της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων στην διάρκεια του καλοκαιριού.
Αμερική
ΗΠΑ
- Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκε τον Μάρτιο 3,5 % σε ετήσια βάση. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,3 %. Το ποσοστό αποταμίευσης ήταν 4,1% συγκρινόμενο με το 4,5% του Μαρτίου.
- Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), απροσδόκητα κλιμακώθηκε τον Απρίλιο στο 4,7% από 4,6% τον Μάρτιο.
- Κατά 7% γλίστρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας. Έτσι χάθηκαν τα μισά κέρδη του δείκτη από τα ιστορικά χαμηλά του προηγούμενου Ιουνίου. Στην υποχώρηση αποτυπώνεται η κατάρρευση της εμπιστοσύνης από την κρίση της οροφής του δημοσίου χρέους. Οι προσδοκίες για τις οικονομικές συνθήκες κατέγραψαν επίσης υποχώρηση. Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε ένα χρόνο, αποκλιμακώθηκαν στο 4,2% από 4,6% προηγουμένως.
Ασία
Κίνα
- Ανομοιόμορφη συνεχίζει να είναι η ανάπτυξη στην χώρα σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Απριλίου. Η δραστηριότητα τροφοδοτείται κυρίως από την κατανάλωση και ειδικότερα στον κλάδο των υπηρεσιών. Η βιομηχανική παραγωγή με ετήσια μεταβολή 5,6%, ήταν χαμηλότερη από την προσδοκώμενη αλλά υψηλότερη από την μακροχρόνια τάση μεταβολής της. Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά στην βραδεία ανάπτυξη ήταν αυτή του κλάδου των κατασκευών με ετήσια υποχώρηση 7,2%.
Ιαπωνία
- Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία για παραγγελίες βιομηχανικού εξοπλισμού οι οποίες υποχώρησαν τον Μάρτιο σε ετήσια βάση κατά 3,5% από αύξηση 9,8% τον προηγούμενο μήνα.
Market Snapshots
Macro
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies