Back to top
ΗΠΑ. Οι λακκούβες μέχρι την κορύφωση της κρίσης του χρέους.
v

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Ξεκίνησε η εβδομάδα όπου στο τέλος της θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού Απριλίου, του κρίσιμου για την διαμόρφωση της νομισματικής της FED (Pce core).Οι εκτιμήσεις προσανατολίζονται σε ένα αμετάβλητο επίπεδο του 4,6% με έντονα τα χαρακτηριστικά της άρνησης για ταχύτερη αποκλιμάκωση του.

Οι υπεύθυνοι για την χάραξη νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου, να συνεκτιμήσουν μια σειρά στοιχείων και δεδομένων που καταδεικνύουν μια οικονομία όλο και περισσότερο σταθερή, σε συνδυασμό με τις συνθήκες της πρόσφατης αναταραχής σε μέρος του αμερικανικού τραπεζικού τομέα, οι οποίες βέβαια σταδιακά αποδραματοποιούνται.

Θεωρούμε ότι η συνέχιση της ροής ενθαρρυντικών μάκρο στοιχείων μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Fed, πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία ακόμη αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Τέλος, στο καυτό θέμα της ρύθμισης της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η αποτίμηση της πιθανότητας χρεοκοπίας των ΗΠΑ από την πλειονότητα των ΜΜΕ ανέρχεται στο 50%, ενώ έτσι όπως υπονοείται από τις αγορές αποτιμάται στο 3%.         

Η κατά κανόνα προσήλωσή μας στις λαμπρές όψεις της ζωής, μας υπαγορεύει μια αισιόδοξη ανάγνωση των αγορών και γι’ αυτό σας προτείνουμε να αγοράζετε ακόμη στις βυθίσεις.

 

Ευρώπη


  • Ετήσια υποχώρηση 1,4% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη. Υποχώρηση 6,1% κατέγραψε η παραγωγή ενέργειας, των ενδιάμεσων αγαθών 4,7% και των επενδυτικών 2,1%. Αύξηση 6,8%, σημειώθηκε στην παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Γερμανία

  • Στο 4,1% κατρακύλησε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας προϊδεάζει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην χώρα στο ύψος του 1,5% από το 7,2% της τελευταίας καταγραφής.

Ην. Βασίλειο

  • Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κλιμακώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στο 3,9% σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής και την υποχώρηση των κενών θέσεων εργασίας. Πηγή όμως ανησυχίας για την κεντρική τράπεζα συνεχίζει να αποτελεί η επιτάχυνση της ετήσιας αύξησης του μισθολογικού κόστους στο 6,7%.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Ετήσια υποχώρηση 3,2% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Απρίλιο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, μας προϊδεάζει για μία μείωση του ΑΕΠ της τάξης 0,6%, για το β’ τρίμηνο του 2023, από αύξηση 1,06% στο προηγούμενο.
  • Κατά 0,2% υψηλότερη η φετινή ολική βιομηχανική παραγωγή του Απριλίου σε σχέση με το περσινό επίπεδο. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) υποχώρησε ήπια στο 79,7% πολύ κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2021.
  • Με την ένδειξη 50 ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών σκαρφάλωσε στο υψηλότερο 8-μήνου.Παρα τα συνεχιζόμενα προβλήματα ελλειπούς εφοδιασμού δομικών υλικών και σύσφιξης των στεγαστικών πιστωτικών συνθηκών,   στην εξέλιξη αποτυπώνεται η κλιμάκωση της αισιοδοξίας κατασκευαστών και επίδοξων αγοραστών εξαιτίας της δραματικής υποχώρησης των αποθεμάτων διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών και της εκ νέου πλέον ανάληψης πρωτοβουλιών θεμελίωσης και ανέγερσης νέων οικοδομών.

Καναδάς

  • Στο 4,4% κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 4,3% προηγουμένως και αιτία απογοήτευσης των εκτιμήσεων για πτώση στο 4,1%. Οι ετησιοποιημένες πληθωριστικές πιέσεις φαίνονται να σταθεροποιούνται στο 4% αρκετά μακριά από τον στόχο του 2%.

 

Ασία


Κίνα

  • Ανομοιόμορφη συνεχίζει να είναι η ανάπτυξη στην χώρα σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Απριλίου. Η δραστηριότητα τροφοδοτείται κυρίως από την κατανάλωση και ειδικότερα στον κλάδο των υπηρεσιών. Η βιομηχανική παραγωγή με ετήσια μεταβολή 5,6%, ήταν χαμηλότερη από την προσδοκώμενη αλλά υψηλότερη από την μακροχρόνια τάση μεταβολής της. Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά στην βραδεία ανάπτυξη ήταν αυτή του κλάδου των κατασκευών με ετήσια υποχώρηση 7,2%.

Ιαπωνία

  • Στο 3,5% κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 3,2% τον Μάρτιο.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8