Back to top
Κάποιοι κίνδυνοι που διαγράφονται για το υπόλοιπο του 2023.
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Πλήρης σημαντικών ειδήσεων θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα η οποία συμπεριλαμβάνει τις συνεδριάσεις της FED και της ΕΚΤ, του πληθωρισμού Ιουνίου και του ΑΕΠ β΄τριμήνου 2023 στις ΗΠΑ.  

Στην συνεδρίαση της FED,αναμένεται η αύξηση κατά 0,25% του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 5,375%, η τελευταία του τρέχοντος ανοδικού κύκλου έτσι όπως προεξοφλείται από τις προθεσμιακές αγορές. Να θυμίσουμε ότι στην Σύνοψη των οικονομικών προβολών του Ιουνίου, τα 12 από τα 18 μέλη με δικαίωμα ψήφου της Fed, ήταν φίλα προσκείμενα σε 2 αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023, πάντα βέβαια σε εξάρτηση με τα νέα εισερχόμενα μάκρο δεδομένα του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας. Αυτή η δυσαρμονία μεταξύ της εκτίμησης των αγορών για μία αύξηση και της FED για 2 αυξήσεις, ενδεχομένως θα αποτελέσει και πηγή μικρής αναστάτωσης στις αγορές μέχρι το τέλος του 2023.

Στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναμένεται επίσης η αύξηση κατά 0,25% του παρεμβατικού της επιτοκίου. Οι προθεσμιακές αγορές εδώ προεξοφλούν 2 αυξήσεις ακόμη στο 4%, μέχρι το τέλος του 2023.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι η Ευρωζώνη με δομικό πληθωρισμό πολύ διστακτικά αποκλιμακούμενο στο 5,5%, απέχει πάρα πολύ ακόμη από τον στόχο του 2%. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός είναι 4,6%, ευχερώς αποκλιμακούμενος και με παρεμβατικό επιτόκιο στο 5,125%.

Οι ΗΠΑ δηλαδή βρίσκονται ήδη σε έδαφος σφιχτής νομισματικής πολιτικής με πραγματικό επιτόκιο στο 0,525%, ενώ η Ευρωζώνη ακολουθεί ακόμη χαλαρή νομισματική πολιτική με αρνητικό πραγματικό επιτόκιο 2%. Αυτή η διαφορά των 2 ποσοστιαίων μονάδων μας κάνει δύσπιστους στην εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν μόνο 2 αυξήσεις ακόμη των παρεμβατικών επιτοκίων και όχι περισσότερες. Η ευρωπαϊκή νομισματική συγκυρία κρίνουμε ότι κρύβει μάλλον περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις στο υπόλοιπο του 2023.

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Στο 0,1% αποκλιμακώθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών παραγωγού, σε επίπεδο όπου σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό θα έπρεπε να βρίσκεται και ο πληθωρισμός, από το 6,4% στις τελευταίας του καταγραφής.

Ην. Βασίλειο

  • Ταχύτερα του αναμενόμενου υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στο 7,9% από 8,7% προηγουμένως. Η εξέλιξη προκύπτει μετα από 4 συνεχόμενες ανοδικές εκπλήξεις και επιτέλους ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας. Ανησυχητική παραμένει ακόμη η επιμονή της δομικής συνιστώσας του πληθωρισμού και εκτίναξη του μισθολογικού κόστους.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο με ένδειξη -0,43 ήταν αρνητικός. Η ισχυρότερη υποχώρηση σημειώθηκε στα καταναλωτικά αγαθά. Η αξιοποίηση στις χωρητικότητας (capacity utilization) υποχώρησε στο 78,9% σε επίπεδο 0,7 ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2021. Η αναλογία των συνολικών αποθεμάτων στις πωλήσεις παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,4 το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.
  • Ετήσια υποχώρηση 1,52% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Ιούνιο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, στις προϊδεάζει για μία συρρίκνωση του ΑΕΠ στις τάξης 0,5%, για το β’ τρίμηνο του 2023, από μεγέθυνση 0,5% προηγουμένως.
  • Ανάμεικτη εικόνα παρουσίασαν τα δεδομένα του τομέα κατοικιών, όπου τον Ιούνιο οι ετήσιες ενάρξεις ήταν αυξημένες κατά 4,1% ενώ οι άδειες ανεγέρσεων νέων κατοικιών υποχώρησαν 14,5%.

Καναδάς

  • Στο 2,8% υποχώρησε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός από 3,4% προηγουμένως. Η ταχεία αποκλιμάκωση και εδώ αποδίδεται στην περσυνή υψηλή συγκριτική βάση. Κύρια συνεισφορά στις αυξήσεις τιμών είχαν τα τρόφιμα (9,1%) και οι αυξήσεις των τόκων των ενυπόθηκων δανείων (30,1%).

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Θετικό διαμορφώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2021.
  • Στο 3,3% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο από 3,2% προηγουμένως.

Κίνα

  • Η κεντρική επιτροπή του ΚΚΚ και το κρατικός συμβούλιο ανακοίνωσαν σχέδιο δράσης 31 σημείων προκειμένου να ενισχύσουν τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8