Back to top
ΑΕΠ Κίνας. Ετήσια μεγέθυνση 6,3%

 

photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Στο 6,3% ανήλθε η ετήσια μεγέθυνση του ΑΕΠ της Κίνας στο τέλος του β’ τριμήνου του 2023. Η αύξηση (η οποία ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων), ήταν σημαντικά υψηλότερη αυτής του 4,5% του α’ τριμήνου. Ο ιλιγγιώδης ρυθμός μεγέθυνσης του 6,5%, σύμφωνα με την από το 2006 μακροχρόνια τάση του, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό, στην λόγω πανδημίας και αυστηρών lock-downs χαμηλή συγκριτική βάση του 2022.  

         Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε αναλύοντας τις επιμέρους συνιστώσες του κινεζικού ΑΕΠ, είναι ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται με κινητήρια δύναμη την δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών και την καταναλωτική ζήτηση (Λιανικές πωλήσεις 3,1%).  

         Αξιοσημείωτη σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν η δραστηριότητα στην κατασκευή υποδομών η οποία παρά την περυσινή υψηλή συγκριτική βάση μεγεθύνθηκε κατά 10,4% οδηγώντας έτσι και την βιομηχανική παραγωγή σε σημαντική αύξηση της τάξης του 4,4%. 

         Οι πάγιες επενδύσεις ήταν αυξημένες κατά 3,8% σαφέστατα υψηλότερες από την μακροχρόνιά τους τάση. 

          Μελανό στοιχείο συνεχίζει να αποτελεί η συρρίκνωση κατά 10,2% του τομέα κατασκευής κατοικιών, όπως επίσης και η ανεργία των νέων ηλικίας 16-24 ετών, η οποία ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 21,3%.  

          Στον απόηχο των στοιχείων β’ τριμήνου θα πρέπει να αναμένουμε οπωσδήποτε την στήριξη της κεντρικής διοίκησης της χώρας μέσω της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα. 

 

Ευρώπη


  •   Με ετήσιο ρυθμό 2,2% συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο. Υποχώρηση 6,2% σημειώθηκε στον κλάδο της ενέργειας, 5,4% στα ενδιάμεσα αγαθά, 5% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ στα κεφαλαιουχικά αγαθά καταγράφηκε αύξηση παραγωγής κατά 2,5%.    

    Γερμανία  

  • Μετα από τρίμηνη αποκλιμάκωση στο 6,4% σκαρφάλωσε τελικά ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, από 6,1% προηγουμένως. Η κύρια ώθηση δόθηκε από τις τιμές των τροφίμων.  

    Ην. Βασίλειο 

  • Παρά το γεγονός ότι η ανεργία κλιμακώθηκε στο 4% από 3,8% προηγουμένως, δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα είναι ικανοποιημένη με την παραμονή της ετήσιας μεταβολής του μισθολογικού κόστους στο 7,3%. Μάλλον η επόμενη συνεδρίασή της θα φέρει άλλη μια αύξηση 0,5% στο παρεμβατικό της επιτόκιο.  

 

Αμερική


ΗΠΑ                         

  • Στο 3% και 4,8% διολίσθησε ο πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Ιούνιο, από 4 % και 5,3% αντίστοιχα του προηγούμενου μήνα. Η αποκλιμάκωση αποδίδεται κυρίως στην υψηλή συγκριτική βάση όπως επίσης και σε υποχωρήσεις τιμών οι οποίες μάλλον δεν θα έχουν συνέχεια. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η υποχώρηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.  
  • Στο 0,1% από 0,9% υποχώρησε τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών παραγωγού, σε επίπεδο όπου σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό θα έπρεπε να βρίσκεται και ο πληθωρισμός από το 3% της τελευταίας του καταγραφής. 

Καναδάς 

  • Όπως αναμενόταν η κεντρική τράπεζα ανύψωσε το παρεμβατικό της κατά 0,25% στο 5%, άφησε δε την πόρτα ανοικτή για περισσότερες αυξήσεις εξ αιτίας της συνεχιζόμενης πλεονάζουσας ζήτησης και του επιμένοντος πληθωρισμού.  

 

Ασία


Ιαπωνία  

  • Νέα σημαντική υποχώρηση 8,7% σημείωσαν οι παραγγελίες για μηχανολογικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό η μείωση συνάδει με υποχώρηση και του ΑΕΠ κατά 1,5%. 

Ινδία 

  • Στο 4,8% από 4,3%, αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο παρά την ευνοϊκή συγκριτική βάση.  
  • Η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής ανήλθε στο 5,2%, ευνοημένη κυρίως από την ισχυρή ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά.  

Κίνα 

  • Αμετάβλητος σε ετήσια βάση, και χαμηλότερος των προσδοκιών, ήταν ο πληθωρισμός του Ιουνίου. Η εξέλιξη καθορίστηκε από τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων και του χοιρινού κρέατος. Ο σκληρός πυρήνας των τιμών υποχώρησε στο 0,4% από 0,6% προηγουμένως, υποδεικνύοντας σαφέστατα ότι η ανάκαμψη χάνει την δυναμική της. Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων διεθνώς, έσπρωξε και τον δείκτη τιμών παραγωγού στο -5,4%. Το σύνολο αυτών των ήπιων δεδομένων, μας οδηγεί στην πεποίθηση ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την χαλαρωτική της νομισματική πολιτική προκειμένου να ενισχύσει την ανάκαμψη.  
  • Κατά 12,4% και 6,8% σε ετήσια βάση συρρικνώθηκαν αντίστοιχα οι εξαγωγές και οι  εισαγωγές της χώρας. Το εμπορικό πλεόνασμα έφτασε στα 70,6 δις $ και αυξήθηκε κατά 7,8 % σε ετήσια βάση.   

Market Snapshots


Macro

photo

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Year Sovereign Bonds

photo

Global Indices

photo

Developed Markets

photo

Emerging Markets

photo

Currencies

photo

Commodities

photo