Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Πηγή: LSEG/ HellasFin
Επιβραδύνθηκε η μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ελλάδος στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2023. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το εθνικό προϊόν της χώρας είναι κατά 1,17% υψηλότερο του 2022 και κατά 0,16% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην διάρκεια του γ’ τριμήνου οι ετήσιες και τριμηνιαίες μεταβολές του ήταν αντίστοιχα 2,08% και -0,09%.
Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 70,1% του συνολικού ΑΕΠ, μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,83% και σε τριμηνιαία 1,39%.
Η δημόσια δαπάνη με συνεισφορά 20% στο ΑΕΠ, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,7%.
Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 14,3% του ΑΕΠ συρρικνώθηκαν κατά 5,74% στο έτος. Με λεπτομερέστερη προσέγγιση αυτής της συνιστώσας, παρατηρούμε ότι οι επενδύσεις στον παραδοσιακό στυλοβάτη του ΑΕΠ, τις κατοικίες, παρουσίασε ετήσια καθίζηση 18,8%.
Το παραδοσιακά χωλαίνον συστατικό της ελληνικής οικονομίας, ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό κινήθηκε με ετήσια μεταβολή -13,5%.
Βελτίωση σημειώθηκε στην χρονίζουσα δομική αδυναμία του εμπορικού ελλείμματος. Σε 12μηνη βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,8% και οι εισαγωγές κατά 1,4%, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του καθαρού
υπόλοιπου εξαγωγών εισαγωγών, να αφαιρεί από το συνολικό ΑΕΠ το 5,3% της αξίας του, σε σύγκριση με το 5,5% του προηγούμενου τριμήνου.
Σε ιστορικό πλαίσιο και πάντα σε πραγματικές τιμές, το ΑΕΠ της χώρας συνεχίζει να είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του Μαρτίου του 2001. Σε σχέση δε με το υψηλό επίπεδο των 252 δις του Μαρτίου του 2008, το συνολικό εθνικό προϊόν υπολείπεται ακόμη κατά 22,9%.
Παρα τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης συγκριτικά με την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες του πληθωρισμού και στην διάρκεια του 2024.Ιδιαίτερες ανησυχίες εγείρονται από το πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής της κατανάλωσης στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ (Ιδιωτική 70,1% και Δημόσια 20%).
Σχετικά με τις πάγιες επενδύσεις, η σύγκριση με την Ευρωζώνη είναι ακόμη απογοητευτική. Η συνεισφορά τους στο ελληνικό εθνικό προϊόν, με την συμπερίληψη των ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ανάγεται στο 14,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 21%.
Η συνθήκη της υψηλής κατανάλωσης και χαμηλής παραγωγικής βάσης αποτυπώνεται στην πάγια αιμορραγία από τον λογαριασμό των καθαρών εξαγωγών. Η δυναμική συνιστώσα της ελληνικής οικονομίας, η τουριστική βιομηχανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης των επόμενων δεκαετιών. Η ενεργή συμμετοχή της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παραγωγής και εμπορίας καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Ευρώπη
- Αμετάβλητα άφησε η ΕΚΤ τα παρεμβατικά της επιτόκια στην τελευταία της συνεδρίαση. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, προκειμένου να προχωρήσει στην μείωσή τους θα χρειαστεί περισσότερα δεδομένα που θα την πείσουν για την ορθότητα της απόφασής της. Έτσι ένα τέτοιο εγχείρημα φαίνεται μάλλον απίθανο τον Απρίλιο. Παρα ταύτα η Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την εξέλιξη του πληθωρισμού και δήλωσε ότι έχει αρχίσει ήδη την συζήτηση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Γερμανία
-
Η ιστορικά μακρύτερη υποχώρηση (8 μήνες συνεχόμενα) της βιομηχανικής παραγωγής έλαβε τέλος καταγράφοντας μηνιαία αύξηση 1%.
Ελλάδα
- Στο 2,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου από 3,1% τον προηγούμενο μήνα. Μεγάλη ήταν η αύξηση των τροφίμων (6,7%), της εστίασης (6,5%), της υγείας (3,5%) και του κόστους της εκπαίδευσης (3,5%).
Αμερική
ΗΠΑ
- Στο 3,9%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών, κλιμακώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο, μετα από αναθεώρηση των δεδομένων των προηγούμενων μηνών.Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 275 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) παρέμεινε στο 62,5. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,28% από 4,38% τον προηγούμενο μήνα. Για την FED η αποκλιμάκωση του μισθολογικού κόστους συνιστά οπωσδήποτε ανακούφιση.
-
Μετα από αναθεώρηση των δεδομένων, στο επίπεδο των 8,863 εκτμ υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας από 8,889 εκτμ τον Δεκέμβριο. Η αντιστοίχιση των 6,458 εκτμ ανέργων στις 8,863 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,45 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο.
-
Στα 67,4 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο, μειωμένο κατά 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ασία
Κίνα
- Στο 0,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο μετά την παραμονή επι 4μηνο σε αποπληθωριστικό έδαφος. Ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε και αυτόν τον μήνα σε αρνητικό έδαφος με την ένδειξη -2,7%.
Κορέα
- Στο 3,1% κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.
- Στην χαμηλή συγκριτική βάση μπορεί να αποδοθεί η εκτίναξη της ετήσιας μεταβολής της βιομηχανικής παραγωγής στο 12,9%. Σε μηνιαία βάση η ένδειξη ήταν -1,3%.
Αυστραλία
- Με ρυθμό 0,2% και 1,5% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2023. Η αύξηση της κατανάλωσης ήταν πολύ αδύναμη.
Ιαπωνία
- Κατά 6,3% σε ετήσια και πραγματική βάση, μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών τον Ιανουάριο. Ο συσχετισμός με την μεταβολή του ΑΕΠ παραπέμπει σε ετήσια μεταβολή χαμηλότερη του -1%.
Market Snapshots
Macros
Πηγή: LSEG/ HellasFin
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ