Back to top
ΗΠΑ. Επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης
picx

Πηγή: HellasFin

Με επιβράδυνση της αναπτυξιακής της δυναμικής έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2024 η αμερικανική οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 3% από 3,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η τριμηνιαία μεταβολή ανήλθε σε 0,4% από 0,84% προηγουμένως.

Η τριμηνιαία μεταβολή αποτέλεσε αρνητική έκπληξη για την εναρμονισμένη εκτίμηση (consensus) οποία αναγόταν σε ανάπτυξη της τάξης του 0,62% η οποία συνιστά και την τάση από το 2009.

Από την ανάλυση των στοιχείων των συνιστωσών του ΑΕΠ διαφαίνεται ότι η ιδιωτική δαπάνη (69% του ΑΕΠ) μεγεθύνθηκε κατά 2,4% από 2,7% προηγουμένως. Η δημόσια δαπάνη (17% του ΑΕΠ) αυξήθηκε 3,7% από 4,6%. Οι ιδιωτικές επενδύσεις (18% του ΑΕΠ) διογκώθηκαν κατά 4,7% από 1,6%. Διόγκωση 6% σημείωσε το έλλειμμα του καθαρού λογαριασμού εισαγωγών εξαγωγών.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα του α’ τριμήνου θα πρέπει οπωσδήποτε να υπογραμμίσουμε ότι οι τριμηνιαίες μεταβολές του ΑΕΠ είναι ασταθείς και επειδή συχνότατα υπόκεινται σε επι το θετικότερον αναθεωρήσεις, καλό είναι να μη δίδεται ιδιαίτερη έμφαση.

Οι συνιστώσες του καθαρού λογαριασμού εξαγωγών-εισαγωγών και της συσσώρευσης αποθεμάτων που αφαίρεσαν από το ΑΕΠ 0,9 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, μάλλον αμελητέες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Ασφαλώς πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να είναι ανθεκτική, στηριζόμενη κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση υπηρεσιών (αύξηση 4%).

 

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Έλαμψε στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, το ηθικό της γερμανικής οικονομίας σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη Ifo. Η βελτίωση στηρίζεται στα στοιχεία των υπηρεσιών ενώ αυτά της μεταποίησης κινούνται ακόμη με ρυθμούς ύφεσης. Τα δεδομένα επίσης του κατασκευαστικού τομέα χρειάζονται ισχυρότερη ώθηση από απλή βελτίωση του καιρού.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξηση καταγράφει η ετήσια μεταβολή των παραγγελιών διαρκών αγαθών. Ακόμη και των αμυντικών παραγγελιών αφαιρουμένων, η αύξηση ανήλθε στο 2,3%.

  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκε τον Μάρτιο 0,8%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 3,05% (Για αγαθά 3,5% και υπηρεσίες 2,8%).

  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), έμεινε τον Μάρτιο αμετάβλητος στο 2,8%.

 

Ασία


Αυστραλία

  • Αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία πληθωρισμού του α΄τριμήνου. Η ένδειξη 4,3%, από 4,1% προηγουμένως, αποδίδεται στην ταχύτερη αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και μάλλον οδηγούν στην εκτίμηση ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας θα προσανατολιστεί σε αυξήσεις και όχι μειώσεις των παρεμβατικών της επιτοκίων.

Ν. Κορέα

  • Ισχυρή επιτάχυνση σημείωσε η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του α’ τριμήνου. Η κατά 3,4% μεταβολή από 2,2% προηγουμένως η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αποδίδεται στις πάγιες επενδύσεις που δύσκολα είναι διατηρήσιμες με αυτόν τον ρυθμό. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν επίσης αξιοσημείωτη.

 

Market Snapshots


Macros

macr

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

entok

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

krat

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metr

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isot

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

empr