Back to top
ΗΠΑ. Δεδομένα σφιχτής αγοράς εργασίας και η άτυπη 3η εντολή της Fed.

photoΤμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η χωρίς εκπλήξεις συνεδρίαση της Fed, η κατά 10,7% καλύτερη των αναμενόμενων  ανακοινωμένη εταιρική κερδοφορία, η ψήφιση του προγράμματος για τις υποδομές και τα ενθαρρυντικά στοιχεία της αγοράς εργασίας Οκτωβρίου, χαρακτήρισαν την προηγούμενη εβδομάδα και προσέφεραν το κλίμα ευφορίας στις αγορές των ΗΠΑ.

Στην αγορά εργασίας με τον διαμορφωμένο ρυθμό προσλήψεων, υπολογίζεται ότι το προπανδημικό υψηλό επίπεδο των 152,5 εκτμ απασχολούμενων στις ΗΠΑ, αναμένεται να επιτευχθεί τον Ιούλιο του 2022.Όπως δείχνουν τα στοιχεία πολλά πρόσωπα που αναζητούν εργασία βρίσκουν με μεγάλη ευκολία μία θέση απασχόλησης εξαιτίας των αναρίθμητων προσφερόμενων θέσεων και μάλιστα με μισθούς υψηλότερους από τους προπανδημικούς, αποτυπώνοντας έτσι μία συνθήκη σφιχτής αγοράς εργασίας. Παρά ταύτα δεν έχουν ενθαρρυνθεί ακόμη όλα τα άτομα που ήταν ενεργά προ της πανδημίας να επιστρέψουν στην εργασία.

Παρά την πληθώρα ενδείξεων για μια υγιέστατη αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των αποχωρήσεων, την αύξηση των μισθών και την δημιουργία ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας, μάλλον η πανδημική κρίση έχει δημιουργήσει δομικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και η κεντρική τράπεζα ήδη βρίσκεται σε διαδικασία ψηλάφησης των νέων συνθηκών.

Οι δυναμικές της αγοράς εργασίας μας απασχολούν ιδιαίτερα γιατί η μέγιστη απασχόληση συνιστά μαζί με τον πληθωρισμό, το δεσμευτικό πλαίσιο άσκησης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Όμως να υπενθυμίσουμε ότι δεν υφίστανται για την Fed μόνο 2 δεσμεύσεις αλλά άτυπα υπάρχει και μία τρίτη η οποία αφορά τις συνθήκες λειτουργίας των αγορών που ευρύτερα ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη. Τα χαμηλά για παράδειγμα επιτόκια δανεισμού καθιστούν προσιτή την απόκτηση ή αναχρηματοδότηση κατοικίας, τα χαμηλά επιτόκια των εταιρικών ομολόγων ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και οι υψηλότερες τιμές των μετοχών τονώνουν τον πλούτο και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και έτσι πυροδοτούν την κατανάλωση.

Σε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Fed απάντησε: “ Οι ενέργειες της Fed καθοδηγούνται από την εντολή μας να προάγουμε την μέγιστη απασχόληση και την σταθερότητα των τιμών για τον αμερικανικό λαό, σε συμφωνία με την υποχρέωση μας να ενισχύουμε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος”.  

Σε πολλές κρίσιμες στιγμές τα τελευταία χρόνια η 3η άτυπη δέσμευση (mandate) της Fed μας φάνηκε ότι ήταν μάλλον η κυρίαρχη.

 

 

Ευρώπη


  • Στο 7,4% από 7,5 % υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη. Στο ποσοστό αντιστοιχούν 12,079 εκτμ άνεργοι, 255 χιλ. λιγότεροι από τον Αύγουστο.
  • Στο 16% κλιμακώθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά και την υψηλότερη καταγραφή αρχείου. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο πληθωρισμού 5% από το τρέχον 4,1%.

Γερμανία

  • Υποχώρηση σημείωσε τον προηγούμενο μήνα, ο ρυθμός αύξησης των βιομηχανικών παραγγελιών στο 9,6% από 10%. Η βελτίωση αποδίδεται κυρίως στην σε επίπεδα ρεκόρ, ισχυρή εξωτερική ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά. Οι εγχώριες παραγγελίες συνεχίζουν να κινούνται αναιμικά. Παρά την πληρότητα των βιβλίων παραγγελιών της γερμανικής βιομηχανίας οι περιορισμοί του εφοδιασμού θα συνεχίσουν να προκαλούν καθυστερήσεις εμποδίζοντας έτσι την γρήγορη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία υποχώρησε 1% από αύξηση 2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ην. Βασίλειο

  • Προς έκπληξη των προσδοκιών της αγοράς, η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 0,1%.

Ρωσία

  • Στο 8,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο από 7,4%.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο μεταπανδημικό χαμηλό των 269.000, κατήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 283.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Ήπια υποχώρηση στο 60,8 από το 61,1 του Σεπτεμβρίου σημείωσε ο ΡΜΙ της ISM. Οι επι μέρους δείκτες της έρευνας υπογραμμίζουν ότι η ζήτηση συνεχίζει να υπερβάλλει της διαθέσιμης προσφοράς και οι τιμές εισροών συνεχίζουν να αυξάνονται.

  • Αμετάβλητα άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια η κεντρική τράπεζα της χώρας στην τελευταία της συνεδρίαση. Ανακοίνωσε όμως την αρχή του προγράμματος μειωμένων μηνιαίων αγορών (tapering). Για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο η μείωση θα είναι της τάξης των 15 $ δις. Σύμφωνα με την τράπεζα, με τα τρέχοντα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας δεν κρίνεται ακόμη κατάλληλη η σκέψη για αύξηση επιτοκίων.

  • Στο επίπεδο ρεκόρ των 80,9 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο από 72,8 δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 29,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  • Στο 4,6% από 4,8% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 531.000 ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των απασχολούμενων στα 148,319 εκτ, 4,2 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο των 152,5 εκτμ του Φεβρουαρίου του 2020.  Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) παρέμεινε ακατάβλητο στο 61,6. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,8% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.

 

Aσία


Κίνα

  • Προσωρινή ανακούφιση προσέφερε το ΡΜΙ της μεταποίησης Caixin, με την αναπήδησή του τον Οκτώβριο στο 50,6 από 50. Το αποτέλεσμα αποδίδεται στην βελτίωση της εγχώριας ζήτησης. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπεται το γεγονός ότι η οικονομία υφίσταται πιέσεις με την παραγωγή να συνεχίζει να συρρικνώνεται λόγω των περιορισμών της κατανάλωσης ενέργειας και της ταχείας αύξησης του κόστους εισροών. Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 και οι διαταραχές του εφοδιασμού θα συνεχίσουν για κάποιο διάστημα ακόμη να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μεταποιητών.

Ιαπωνία

  • Συνεχίζουν οι καταναλωτικές δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών να κινούνται με αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής. Τον Σεπτέμβριο η μεταβολή ήταν -1,9% από -3% τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη συνηγορεί για μία αρνητική τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ γ’ τριμήνου.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7