Back to top
Ελλάδα. ΑΕΠ β’ τριμήνου 2024
aep

Πηγή: HellasFin

Συνεχίστηκε η μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ελλάδος στην διάρκεια του β’ τριμήνου του 2024. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το εθνικό προϊόν της χώρας είναι κατά 2,32% υψηλότερο του 2023 και κατά 1,08% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 70,1% του συνολικού ΑΕΠ, μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 2% και σε τριμηνιαία 0,6%. Η δημόσια δαπάνη με συνεισφορά 19,3% στο ΑΕΠ, μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,6%.

Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 14,4% του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 3,9% στο έτος. Οι επενδύσεις στον παραδοσιακό στυλοβάτη του ΑΕΠ τις κατοικίες (1,8% μερίδιο στο ΑΕΠ), παρουσίασε ετήσια καθίζηση 5,4%.

Το παραδοσιακά χωλαίνον συστατικό της ελληνικής οικονομίας, ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό κινήθηκε με ετήσια αυξητική μεταβολή 2,3%.

Επιδείνωση σημειώθηκε στην χρονίζουσα δομική αδυναμία του εμπορικού ελλείματος. Σε 12μηνη βάση οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,84% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2%, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του καθαρού υπολοίπου εξαγωγών εισαγωγών, να αφαιρεί από το συνολικό ΑΕΠ το 6,8% της αξίας του, σε σύγκριση με το 6% του προηγούμενου τριμήνου.

Σε ιστορικό πλαίσιο και πάντα σε πραγματικές τιμές  το ΑΕΠ της χώρας αντιστοιχεί στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου του 2001. Σε σχέση δε με το υψηλό των 252 δις Ευρώ του Μαρτίου του 2008, το συνολικό εθνικό προϊόν υπολείπεται ακόμη κατά 22,01%.

Παρα τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης συγκριτικά με την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες του πληθωρισμού στο υπόλοιπο του 2024. Ιδιαίτερες ανησυχίες εγείρονται από το πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής της κατανάλωσης στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ (Ιδιωτική 70,1% και Δημόσια 19,3%).

Σχετικά με τις πάγιες επενδύσεις, η σύγκριση με την Ευρωζώνη είναι ακόμη απογοητευτική. Η συνεισφορά τους στο ελληνικό εθνικό προϊόν, με την συμπερίληψη των ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ανάγεται στο 14,4%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 21%. 

Η συνθήκη της υψηλής κατανάλωσης και χαμηλής παραγωγικής βάσης αποτυπώνεται στην πάγια αιμορραγία από τον λογαριασμό των καθαρών εξαγωγών. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί εγχωρίως να παράγει προϊόντα και να παρέχει υπηρεσίες προκειμένου να υποκαταστήσει τις αντίστοιχες εισαγωγές της. Η ενεργή συμμετοχή της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παραγωγής και εμπορίας καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, πεδίο στο οποίο ακόμη υστερεί σημαντικά. Η δυναμική συνιστώσα της ελληνικής οικονομίας, η τουριστική βιομηχανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης των επόμενων δεκαετιών.

Η οικονομική κρίση του 2009 ήταν κυρίως αποτέλεσμα των δίδυμων ελλειμάτων. Δημοσιονομικό έλλειμμα δεν υφίσταται πλέον. Υφίσταται όμως σημαντικό αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.
 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, βρέθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξημένες. Όμως η ανησυχητική εικόνα της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης ελάχιστα έχει μεταβληθεί.
  • Το τελικό βιομηχανικό προϊόν κατέρρευσε τον Ιούλιο εξ αιτίας  της μαζικής πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας και της παραγωγής ηλεκτρικού εξοπλισμού. Η αδυναμία της βιομηχανίας συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την γερμανική οικονομία μια και κινδυνεύει να μολύνει τον τομέα των υπηρεσιών.

Ελλάδα

  • Βελτιωμένη αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό και πάλι, κινήθηκε η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο. Στην ένδειξη 52,9 από 53,2 τον προηγούμενο μήνα, αποτυπώνεται η βραδύτερη αύξηση της παραγωγής και των παραγγελιών, οι νέες πωλήσεις σημείωσαν την ασθενέστερη αύξηση του έτους. Οι παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν οριακά.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Στο επίπεδο των 7,673 εκτμ υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας από 7,91 εκτμ τον Ιούνιο. Η αντιστοίχιση των 7,115 εκτμ ανέργων στις 7,673 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,08 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο και αποτελεί την χαμηλότερη μεταπανδημική αναλογία από τον Μάιο του 2021.
  • Οριακή υποχώρηση στο 4,2% από 4,3% (τελικά 4,22% από 4,25%) κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο μετα από συνεχή άνοδο 4 μηνών. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 142 χιλ. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 3,8% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής (FED), είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προβούν σε μείωση του παρεμβατικού τους επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίασή τους, αμφιβόλου όμως εύρους.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Η υψηλή συγκριτική βάση πίεσε χαμηλότερα τον πληθωρισμό του Αυγούστου στο 2% συμπαρασύροντας και τον σκληρό του πυρήνα στο 2,1%.

Αυστραλία

  • Σε αρμονία με τις εκτιμήσεις  η μεγέθυνση του ΑΕΠ β’ τριμήνου διαμορφώθηκε στο 0,2% και 1% αντίστοιχα σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Η δημόσια δαπάνη σε αντίθεση με την ιδιωτική ανέδειξε το τελικό αποτέλεσμα. Το κόστος εργασίας παρέμεινε υψηλό και η παραγωγικότητα της εργασίας χαμηλή.

 

Market Snapshots


Macros

macro

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

entoka

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

kratika

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metoxikoi

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isotimis

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emporeumata