Πηγή: HellasFin
Πέρασε και ο Αύγουστος ο οποίος ξεκίνησε μεν απειλητικά για τις αγορές, αλλά τελικά παρέδωσε ήπια την σκυτάλη στον Σεπτέμβριο ο οποίος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται σαν μαρτυρικός μήνας για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Η αρχική ταραχή του Αυγούστου αποδείχτηκε τελικά υπερβολική και αναδείχτηκε σαν άλλη μια ευκαιρία για τοποθετήσεις. Οι κραδασμοί από την βίαιη υποχώρηση του Δολαρίου απέναντι στο Γιεν φαίνεται ότι έχουν απορροφηθεί και αν κρίνουμε από τον περιορισμό της διαφοράς των επιτοκιακών αποδόσεων των 2 νομισμάτων, η συνέχιση της υψηλής διακυμανσιμότητας επι του παρόντος είναι μάλλον απόμακρη.
Οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ απομακρύνονται επίσης μετά την επι τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ β’ τριμήνου 2024 αλλά και των προβλέψεων για την οικονομική δραστηριότητα του γ’ τριμήνου.
Τα εβδομαδιαία δεδομένα της αγοράς εργασίας που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, δείχνουν μια υγιέστερη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, με τις αγορές βέβαια να αναμένουν τα στοιχεία του Αυγούστου στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία (αναμένεται ποσοστό ανεργίας 4,2% τον Αύγουστο από 4,3% τον Ιούλιο).
Η σημαντικότερη όμως είδηση ήρθε από το συμπόσιο του Jackson Hole, όπου προαναγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Fed J.Powell, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής μέσω της μείωσης των επιτοκίων, μια και ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού έχει μειωθεί. Μια ενδεχόμενη δε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα αποτελέσει και αιτία για επιθετικότερες μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων.
Οι ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας β’ τριμήνου 2024 του S&P 500 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με την ετήσια μεταβολή των κερδών να είναι καλύτερη των εκτιμήσεων και να ανέρχεται στο 13%, οι πωλήσεις αυξημένες κατά 5,5%. Η εκτιμώμενη αύξηση της κερδοφορίας για το 2025 αναμένεται να είναι 15,4%.
Εισερχόμενοι λοιπόν, στον στατιστικά αρκετές φορές μαρτυρικό Σεπτέμβριο, κρίνουμε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη S&P 500, θα πρέπει να εκληφθεί σαν ευκαιρία τοποθέτησης, δεδομένου ότι η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10 % και 15% εντός του 2024 και 2025, θα οδηγήσει τον S&P 500 στην περιοχή των 6000- 6100.
Ευρώπη
- Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του, γλίστρησε στην Ευρωζώνη στο 2,2% και 2,8% από 2,6% και 2,9% αντίστοιχα. Στην Γαλλία το επίπεδο του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2,2% από 2,7%, στην Ιταλία στο 1,3% από 1,6% και στην Ισπανία στο 2,4% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη ευνοεί μια ακόμη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Γερμανία
-
Η έντονη πτώση του κόστους της ενέργειας σε συνδυασμό με την υψηλή συγκριτική βάση καθόρισαν την πτώση του πληθωρισμού τον Αύγουστο, σε επίπεδο χαμηλότερα του 2% για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2021. Όμως προκειμένου να σταθεροποιηθεί το επίπεδο του πληθωρισμού σ’ αυτό του στόχου, θα πρέπει να συνδυασθεί η πτώση των τιμών των αγαθών και με αυτήν των υπηρεσιών, συνθήκη η οποία για τους επόμενους μήνες φαίνεται μάλλον απόμακρη.
Αμερική
ΗΠΑ
- Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,9% από 3% προηγουμένως. Η μεταβολή του σκληρού πυρήνα υποχώρησε στο 3,2% από 3,3% τον Ιούνιο. Χαρακτηριστική ήταν η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ενώ οι υποδείκτες των ενοικίων ήταν ήπια ταχύτεροι.
-
Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της Fed δείκτης πληθωρισμού Pce core παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο στο 2,6%.
-
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκε τον Ιούλιο 1,1%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,7% (Για αγαθά 2,3% και υπηρεσίες 2,94%). Το ποσοστό αποταμίευσης ήταν 2,9% συγκρινόμενο με το 3,1% του Ιουνίου.
Ασία
Ιαπωνία
-
Κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του β’ τριμήνου του 2024. Ο ρυθμός ετησιοποιημένος ισοδυναμεί με 3,1 % ανάπτυξη. Η ταχύτερη των εκτιμήσεων μεταβολή εδράζεται στην μεγέθυνση της ιδιωτικής δαπάνης, μετά από 4 συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσής της, όπως επίσης και στην αύξηση των επενδύσεων.
-
Και τον Ιούλιο αποδείχθηκε επίμονος ο πληθωρισμός. Η κλιμάκωσή του στο 2,8% από 2,6% προηγουμένως, αποδίδεται κυρίως στην κατάργηση της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα και το αέριο.
Αυστραλία
- Στο 3,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 3,8% τον προηγούμενο τον μήνα.
Ν. Κορέα
- Κατά 5,5% σε ετήσια βάση ήταν αυξημένη η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο.
Ινδία
- Με ρυθμό 6,7% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του β’ τριμήνου από 7,8% στο προηγούμενο.
Market Snapshots
Macros
Πηγή: LSEG/ HellasFin
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ