Πηγή: HellasFin
Όπως αναμενόταν αμετάβλητα άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια η ΕΚΤ στην συνεδρίασή της του Ιουλίου. Η συνοδευτική δήλωση πολιτικής ήταν σύντομη και ελάχιστα τροποποιήθηκε από την προηγούμενη συνεδρίαση.
Σε γενικές γραμμές επαναδιακυρήχθηκε ότι η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική από το κυβερνητικό συμβούλιο της Τράπεζας δεν είναι προδιαγεγραμμένη, παραμένει εξαρτώμενη από τα εισερχόμενα στοιχεία και αποφασίζεται στην διάρκεια των τακτικών της συνεδριάσεων.
Η κα Lagarde στην συνέντευξή της δήλωσε ότι οι κίνδυνοι οι σχετιζόμενοι με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν αυξηθεί εξ αιτίας της γεωπολιτικής και πολιτικής αβεβαιότητας, σε αντίθεση με την συνεδρίαση του Ιουνίου όπου διαφαινόταν κάποια σταθερότητα.
Σε σχέση με τον πληθωρισμό διατυπώθηκε ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές και ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Έτσι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος του στόχου ακόμη και τον επόμενο χρόνο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην σταδιακή και διατηρήσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ευρωζώνης η οποία πρέπει να συνεχιστεί, δεδομένου ότι το αντίθετο θα εμποδίσει την διαδικασία αποπληθώρισης. Ευπρόσδεκτη από την Τράπεζα χαρακτηρίστηκε επίσης η δήλωση του Eurogroup για άμεση εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής προσαρμογής εντός του 2025.
Ευρώπη
-
Με ετήσιο ρυθμό 2,5% αυξήθηκαν οι τιμές τον Ιούνιο όπως αναμενόταν. Απρόσμενη όμως ήταν η αύξηση του σκληρού πυρήνα κατά 2,9% με κύρια αιτία τις υπηρεσίες οι οποίες σημείωσαν αύξηση 4,1%.
-
Κάμψη 2,9% σε ετήσια βάση, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο. Υποχώρηση σημείωσε η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών 6,5%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 4,2% και των ενδιάμεσων αγαθών 3,5%, ενώ αυτή των μη διαρκών αγαθών αυξήθηκε 2,8%. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στην Γερμανία (-6,6%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία και Ελλάδα (8,7% και 6,8% αντίστοιχα).
Αμερική
ΗΠΑ
- Προς έκπληξη των αναλυτών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο πληθωρισμός και ο σκληρός του πυρήνας τον Ιούνιο στο 3% και 3,3% από 3,3% και 3,4% προηγουμένως αντίστοιχα. Σημαντική είναι πλέον η τάση αποκλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων και το αμετάβλητο σε ετήσια βάση των καυσίμων. Ευνοϊκή από τα δεδομένα του Ιουνίου μπορεί να χαρακτηριστεί η ταχύτερη αποκλιμάκωση της συνιστώσας του πληθωρισμού των ενοικίων.
-
Ετήσια υποχώρηση 0,7% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, μας προϊδεάζει για μία οριακή αύξηση του ΑΕΠ στην διάρκεια του β’ τριμήνου.
-
Υψηλότερος του προηγούμενου μήνα ήταν ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο με ένδειξη 1,6% από 0,34%.
Καναδάς
- Στο 2,7%, και χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, γλίστρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο από 2,9% τον Μάιο.
Ασία
Κίνα
-
Το κινεζικό ΑΕΠ β’ τριμήνου, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις, αυξήθηκε κατά 4,7% από 5,3% προηγουμένως. Η απώλεια δυναμικής αποδίδεται στην ηπιότερη αύξηση της κατανάλωσης (λιανικές πωλήσεις 2% από 3,7%. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν ανθεκτική με αύξηση 5,3% από 5,6% προηγουμένως. Οι επενδύσεις παρέμειναν ισχυρές με εξαίρεση αυτές των ακινήτων. Οι αποφάσεις της 3ης ολομέλειας και του Πολιτικού Γραφείου αναμένεται να εντατικοποιήσουν τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.
Αυστραλία
-
Παρά την αύξηση της απασχόλησης τον Ιούνιο, το ποσοστό της ανεργίας κλιμακώθηκε στο 4,1% από 4% προηγουμένως. Η εξέλιξη αποδίδεται στην αύξηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού με αποτέλεσμα την χαλάρωση της συνολικής αγοράς εργασίας και την πύκνωση των ελπίδων για περαιτέρω αποπληθώριση.
Market Snapshots
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ