Back to top
Θα είναι ιστορική η 3η ολομέλεια του ΚΚΚ;
kkk

Πηγή: HellasFin

Από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη, λαμβάνει χώρα η 3η ολομέλεια του 20ου συνεδρίου του ΚΚΚ(Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας). Η ολομέλεια είναι για την Κίνα η κρισιμότερη πολιτική συνεδρίαση της χρονιάς και σ’ αυτήν συμμετέχουν όλα τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΚ και του πολιτικού του γραφείου, οι υπουργοί, οι περιφερειακοί γραμματείς, στρατηγοί και διευθυντές των κρατικών επιχειρήσεων. Οι αποφάσεις δε της ολομέλειας συνιστούν σημαντικές κατευθυντήριες κυβερνητικές αποφάσεις και ιστορικά έχουν αποτελέσει κομματικές πλατφόρμες πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Κάποιες τρίτες ολομέλειες ιδιαίτερα, είχαν σημαντικότατο αντίκτυπο για την οικονομία της Κίνας. Διασημότερες ήταν αυτή του Δεκεμβρίου του 1978 όπου αποφασίστηκε η πολιτική των ανοιχτών θυρών και των μεταρρυθμίσεων της αγοράς.

Στις αποφάσεις της 3ης ολομέλειας του 1993 οριστικοποιήθηκε το καθεστώς  “της σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς” η μετάβαση δηλαδή από την σχεδιαζόμενη στην οικονομία της αγοράς.

Στην φετινή ολομέλεια, και εν μέσω εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων για την χώρα, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικές με βαθιές μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό πεδίο, το πολιτικό και κοινωνικό, όπως επίσης και την κομματική διακυβέρνηση, με τελικό στόχο τον ριζικό εκμοντερνισμό της κινεζικής οικονομίες στα επόμενα έτη.

Όπως διαφάνηκε από τα συμπεράσματα της σύσκεψης του πολιτικού γραφείου της 30ης Απριλίου, θα πρέπει να αναμένουμε ότι με τις αποφάσεις της 3ης ολομέλειας, θα στοχευθεί ανάπτυξη υψηλότερης ποιότητας με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες παραγωγικές δυνάμεις μέσω των τεχνολογικών καινοτομιών και της πράσινης ενέργειας, όπως επίσης και μέσω μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικών, φορολογικών, αγροτικών, κοινωνικής πρόνοιας και χρηματοοικονομικών.

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Η ενέργεια και τα τρόφιμα κράτησαν χαμηλά τον πληθωρισμό και τον Ιούνιο με την ένδειξη 2,2% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Όμως στον τομέα των υπηρεσιών συνεχίζουν να παρατηρούνται μεταβολές (3,9%) υψηλότερες του μέσου όρου.

Ελλάδα

  • Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της εστίασης (5,3%), της ένδυσης/υπόδησης (4,6%),της εκπαίδευσης (3,5%) και των μεταφορών (3,2%).

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Προς έκπληξη των προσδοκιών, στο 3% και 3,3% γλίστρησε ο πληθωρισμός και ο σκληρός του πυρήνας τον Ιούνιο από 3,3 % και 3,4% αντίστοιχα τον Μάιο. Στην κατάθεσή του ενώπιον της Γερουσίας ο πρόεδρος της Fed J.Powell δήλωσε ότι στο πεδίο του πληθωρισμού παρατηρείται πρόοδος και μερικά ακόμη καλά νέα, θα ενισχύσουν την εκτίμησή του ότι ο πληθωρισμός κινείται με διατηρήσιμο ρυθμό προς τον στόχο του 2%.

 

Ασία


Κίνα

  • Η πτώση της τιμής των τροφίμων επιβράδυνε στο 0,2% τον πληθωρισμό του Ιουνίου από 0,3%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού, λόγω χαμηλής συγκριτικής βάσης,  κλιμακώθηκε στο -0,8% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα. Η χαμηλή εσωτερική ζήτηση αναμένεται να κινητοποιήσει προσεχώς τους διαμορφωτές πολιτικής προκειμένου να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη και κατά συνέπεια να αναθερμάνουν εν μέρει τις τιμές.

  • Συρρικνώθηκαν σε ετήσια βάση οι εισαγωγές τον Ιούνιο με μεταβολή 2,3%. Η εξέλιξη αποδίδεται στην αποδυνάμωση της εσωτερικής ζήτησης. Αντίθετα οι εξαγωγές βελτιώθηκαν κατά 8,6% κυρίως λόγω χαμηλής συγκριτικής βάσης αλλά και ισχυρής δυναμικής στις υπόλοιπες αναδυόμενες χώρες. Το εμπορικό πλεόνασμα, με 99 δις $, εκτινάχθηκε κοντά στο επίπεδο ρεκόρ του Ιουλίου 2022.

Ινδία

  • Κυρίως οι τιμές των τροφίμων έσπρωξαν τον πληθωρισμό του Ιουνίου στο 5,1%.

 

 

Market Snapshots


Macros

macro

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

entoka

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

kratika

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metoxikoi

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isotimies

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emporeumata