Back to top
Ξανά στο προσκήνιο οι «εμπορικοί πόλεμοι»

Παρά την διαφαινόμενη ηρεμία των τελευταίων ημερών στο μέτωπο του «εμπορικού πολέμου», μετά και από το καλό κλίμα στις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο κίνδυνος μιας γενικευμένης εμπορικής «σύρραξης» επανήλθε καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό. Αυτόματα, οι ηγέτες των παραπάνω χωρών και της ΕΕ αντέδρασαν και ο πρωθυπουργός του Καναδά ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους $13δις σε αμερικάνικα προϊόντα. Επίσης, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε παρόμοια κίνηση. Επίσης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυριότερων χωρών αντέδρασαν προς το παρόν προφορικά ενώ προχώρησαν σε συνεργασία με Καναδά και Μεξικό στην προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Στο μεταξύ, σημαντικές είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη καθώς μετά την αναταραχή στην Ιταλία, σειρά πήρε η Ισπανία με τον πρωθυπουργό της χώρας στην ουσία να «απομακρύνεται» εν μέσω σκανδάλων και τη θέση να καταλαμβάνει ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών. Στην Ιταλία ο συνασπισμός προχώρησε στον σχηματισμό κυβέρνησης και την επιλογή πρωθυπουργού με την Ευρώπη προς το παρόν να παρακολουθεί αλλά και να ανησυχεί για τις επιλογές της νέας κυβέρνησης. Το παραπάνω γεγονός οδήγησε, προς το παρόν τουλάχιστον, στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στην Γερμανία
Στο 8,5% η ανεργία στην Ευρωζώνη

Ευρωζώνη

  • Ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε ελαφρώς, ο πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα στο 1,9% από 1,2% κυρίως λόγω των τιμών ενέργειας. Η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 8,5%.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ παρέμεινε στις 55,5 μονάδες.

Γερμανία

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 5,2% και στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα στο 2,2% κυρίως λόγω των τιμών ενέργειας. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,2% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε οριακά στις 56,9 μονάδες.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η παραγωγή αυτοκινήτων αυξήθηκε 5,2% ενώ ο μεταποιητικός ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 54,4 μονάδες.

Γαλλία

  • Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2% και η οικονομία αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία και 2,2% σε ετήσια βάση, οριακά περισσότερο του αναμενομένου.

Ιταλία

  • Η ανεργία αυξήθηκε στο 11,2% και ο πληθωρισμός στο 1,1% ενώ η οικονομία στο α’ τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,3% σε τριμηνιαία και 1,4% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν.

Ρωσία

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 49,8 μονάδες.

Τουρκία

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην θέσπιση ενός και μόνο επιτοκίου για την απλούστευση της νομισματικής της πολιτικής ενώ παράλληλα οι αναλυτές θεωρούν πιθανή ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων.

 

Αμερική


Economy & Markets

Αναθεώρηση στο 2,2% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ
Σε υψηλά 18 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ
Μεικτά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, σε ιστορικά χαμηλά η ανεργία στις ΗΠΑ

ΗΠΑ

  • Η αύξηση του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 2,2% αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,3%.
  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία,
    ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board παρέμεινε σε υψηλά 18 ετών, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,6% και το προσωπικό εισόδημα 0,3% και όσο αναμενόταν.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 13χιλ στις 221χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 26η Μάϊου, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 15χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 19η Μαΐου. Ο ιδιωτικός τομέας προσέθεσε 178χιλ. νέες θέσεις εργασίας και λιγότερες του αναμενομένου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, ενώ η αμερικάνικη οικονομία προσέθεσε 223χιλ. νέες θέσεις και περισσότερες του αναμενομένου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Η ανεργία μειώθηκε στο 3,8% και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Καναδάς

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 1,3% σε ετήσια βάση για το α’ τρίμηνο του έτους ενώ η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,25%.

Βραζιλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,4% σε τριμηνιαία και 1,2% σε ετήσια ενώ η μεταποίηση χειροτέρευσε.

Μεξικό

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ χειροτέρευσε στις 51 μονάδες.

Ασία


Economy & Markets

Μεικτά στοιχεία για τη κινέζικη μεταποίηση
Ανάπτυξη 1% για τη Νότιο Κορέα
Αύξηση επιτοκίου από την Τράπεζα της Ινδονησίας

Κίνα

  • Ο ΡΜΙ Caixin παρέμεινε στις 51,1 μονάδες ενώ ο επίσημος ΡΜΙ αυξήθηκε στις 51,9.

Ιαπωνία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και λιγότερο του
    αναμενομένου ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 52,8 μονάδες.

Νότιος Κορέα

  • Η οικονομία της χώρας στο α’ τρίμηνο αναπτύχθηκε 1% σε τριμηνιαία βάση και οριακά λιγότερο των εκτιμήσεων ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,5%.

Ινδία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 7,7% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου ενώ ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 51,2 μονάδες.

Ινδονησία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,23%, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 4,75% και η μεταποίηση βελτιώθηκε οριακά.

 

Market Snapshots


 

Macro

GRAPH


10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

 

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH