Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ
Το τελευταίο διάστημα έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για το τέλος του δολαρίου σαν κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα και πολλές υποθέσεις κατασκευάζονται σχετικά με την αντικατάστασή του από την θέση του κύριου νομίσματος του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων.
Η αποδολαριοποίηση έγινε ξανά καυτό υλικό ενασχόλησης και συζήτησης σε πολλά δημοσιεύματα. Αφορμή αποτέλεσε η έναρξη χρήσης του Γιουάν του εθνικού νομίσματος της Κίνας σαν κύριο μέσο συναλλαγής της χώρας, στις αγοραπωλησίες εμπορευμάτων με εμπορικούς της εταίρους, όπως επίσης και η διερεύνηση τρόπου χρήσης ενός κοινού νομίσματος εκ μέρους της Αργεντινής και της Βραζιλίας για τις μεταξύ τους συναλλαγές.
Η προβολή των δεδομένων αυτών, σε συνδυασμό με την πρόσφατη υποχώρηση του δολαρίου, τροφοδοτεί τον προβληματισμό για μια επικείμενη εντονότερη υποχώρηση του δολαρίου. Κρίνουμε ότι τα επιχειρήματα αυτά είναι υπερβολικά.
Παρά την υποχώρηση του δολαρίου το τελευταίο 6μηνο, παραμένει ακόμη πολύ κοντά στα 20ετή υψηλά του. Συνεχίζει δε να αποτελεί το κύριο νόμισμα των παγκόσμιων εμπορικών και χρηματιστηριακών συναλλαγών. Το ύψος των μη δολαριακών συναλλαγών είναι ακόμη πολύ χαμηλό. Η ζήτηση δολαρίου για συναλλαγές συνεχίζει να παραμένει σταθερή πολλά χρόνια (περισσότερο από 80% των χρημ/κων συναλλαγών). Το Γιουάν για παράδειγμα στην διάρκεια του 2022 ήταν το νόμισμα του 2% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών.
Οι ροές διεθνών επενδύσεων συνεχίζουν να καταδεικνύουν ότι υπάρχει αμείωτη ζήτηση όχι μόνο σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αλλά και σε αμερικανικά εταιρικά ομόλογα και μετοχές. Στην διάρκεια του 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις (σε επιχειρήσεις και ακίνητα) ήταν οι υψηλότερες από όλες τις μεγάλες οικονομίες.
Η πρόσφατη δημοσίευση από το ΔΝΤ των παγκόσμιων αποθεματικών σε ξένο συνάλλαγμα, δείχνει ότι το ποσοστό του δολαρίου συνέχισε την 10ετή του βαθμιαία υποχώρηση, αλλά συνεχίζει να αποτελεί ακόμη το 58,4% των παγκόσμιων αποθεματικών (από 66% το 2015). Να αναφέρουμε ότι τα αντίστοιχα ποσοστά των ενδεχόμενων διαδόχων του δολαρίου σαν αποθεματικό νόμισμα, ανέρχονται στο ευρώ σε 20,5%, στο γιεν 5,5% και στο γιουάν 2,7%.
Βέβαια οι προϋποθέσεις ανάδειξης ενός νομίσματος είναι πρακτικά αυστηρότατες. Με την ελεύθερη μετατρεψιμότητα και επαρκή και σχεδόν ανεξάντλητη ρευστότητα πρώτες και κύριες. Λίγες χώρες διαθέτουν αυτές τις αρετές. Καμία όμως χώρα εκτός των ΗΠΑ δεν διαθέτει την ευρύτητα και το βάθος των μετοχικών και ομολογιακών αγορών της. Οπωσδήποτε μια μακροχρόνια τάση προς την διαφοροποίηση στην χρήση νομισμάτων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ή στο εμπόριο, δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη και στην κατάργηση της κυριαρχίας του δολαρίου ή στην αποδολαριοποίηση.
Για το επόμενο διάστημα βλέπουμε την παγκόσμια οικονομία να μεταβαίνει σταδιακά σε μια συνθήκη όπου το δολάριο θα είναι λιγότερο κυρίαρχο αλλά η κατάργησή του σαν αποθεματικό φαίνεται ακόμη μακρινή γιατί δεν είναι ακόμη ορατοί οι αντάξιοι διάδοχοί του.
Ευρώπη
- Στο 13,2% αποκλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η ένδειξη συνιστά και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας προϊδεάζει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο ύψος του 4,1% από το 6,9% της τελευταίας του ένδειξης.
Γερμανία
- Την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 μηνών σημείωσαν οι νέες παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών. Η ζήτηση η οποία χαρακτηρίστηκε από την ενίσχυση των επενδυτικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχει ελπίδες για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη.
- Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020 σκαρφάλωσε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Η εξέλιξη αποδίδεται στην ισχυρή αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων. Ανέλπιστα μεγεθύνθηκε και η οικοδομική δραστηριότητα. Πιθανότατα οι ούριοι άνεμοι για την μεταποίηση και τον Μάρτιο, θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την αύξηση του ΑΕΠ στην διάρκεια του α’ τριμήνου του 2023.
Ελλάδα
- Βελτίωση εκ νέου σημείωσε η ελληνική μεταποίηση τον Μάρτιο. Η ένδειξη 52,8 του δείκτη ΡΜΙ είναι η υψηλότερη από τον Ιούνιο του 2022 και καθορίστηκε από την ταχύτερη αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών, της απασχόλησης, της ανόδου των πωλήσεων και εξαγωγών. Ευνοϊκή κρίνεται οπωσδήποτε και η υποχώρηση του πληθωρισμού.
Αμερική
ΗΠΑ
- Στα 70,5 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο, μειωμένο κατά 19,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 10,8% περισσότερες και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2%.
- Στο επίπεδο των 9,931 εκτμ υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας από 10,563 εκτμ προηγουμένως. Η αντιστοίχιση των 5,936 εκτμ ανέργων στις 9,931 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,67 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο. Η εξέλιξη είναι στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της αγοράς εργασίας και είναι πηγή αισιοδοξίας ιδιαίτερα για την κεντρική Τράπεζα.
- Υποχώρηση εκ νέου στο 3,5% από 3,6% κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 155 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) ανήλθε στο 62,6. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,24% από 4,62% τον προηγούμενο μήνα.
- Κατά 7,6% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το χρέος των Αμερικανών καταναλωτών. Αυτό ανέρχεται σε 4,820 $ τρις και αποτελεί το 18,4% του συνολικού ΑΕΠ.
Ασία
Ν. Κορέα
- Στο 4,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο από 4,8% προηγουμένως.
Ιαπωνία
- Κατά 1,6% σε ετήσια και πραγματική βάση, αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών τον Φεβρουάριο.
Market Snapshots
Macro
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies