Back to top
Αδράξτε τις επενδυτικές ευκαιρίες !!!
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Για λίγες εβδομάδες φαινόταν σαν ονειρική πραγματικότητα για την οικονομία των ΗΠΑ και του υπόλοιπου αναπτυγμένου κόσμου, το ενδεχόμενο μιας υποχώρησης του πληθωρισμού και ταυτόχρονα μιας ρωμαλέας αγοράς εργασίας. Αλίμονο η ελπίδα κράτησε λίγο και εξανεμίστηκε με τα μάκρο στοιχεία της Παρασκευής.

Στην προσπάθεια μια σύντομης μακροοικονομικής αναδρομής να θυμίσουμε ότι από τα μέσα του προηγούμενου Οκτωβρίου περάσαμε από την βεβαιότητα της έλευσης μιας ύφεσης, στην εκτίμηση για ήπια προσγείωση των οικονομιών ή ακόμη και απρόσκοπτη συνέχιση των μεταπανδημικών πτητικών δυναμικών τους.

Η αισιοδοξία που κυριάρχησε τους προηγούμενους 4 μήνες οδήγησε τις επενδυτικές κατηγορίες σε όλο τον κόσμο σε καταγραφή διψήφιων ποσοστών κερδών.

Ο αργά αποκλιμακούμενος πληθωρισμός σε συνδυασμό με την σφιχτή αγορά εργασίας και τις ισχυρές λιανικές πωλήσεις, απομάκρυνε τις προσδοκίες των αγορών για επικείμενο φρενάρισμα της ανόδου των παρεμβατικών επιτοκίων στον 1ο τρίμηνο του 2023 και την αποκλιμάκωση τους στο τέλος του 2023.

Η διαφαινόμενη απροσδόκητη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ και οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές Ευρώπης και Κίνας ενεργοποίησαν τον φόβο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων και την πτώση των τιμών ομολόγων και μετοχών.

Μετά την ανακοίνωση της κλιμάκωσης στο 4,7% από 4,6%, για παράδειγμα του δείκτη δομικού πληθωρισμού (Pce core) που παρακολουθεί η FED και την ετήσια αύξηση της δαπάνης των Αμερικανών καταναλωτών κατά 2,41%, οι προθεσμιακές αγορές προεξοφλούν πλέον για τις ΗΠΑ την άνοδο των παρεμβατικών επιτοκίων στο 5,42% από το σημερινό επίπεδο του 4,625% και εξαλείφθηκε πλήρως το ενδεχόμενο επιστροφής τους σε πτωτική τροχιά στο τέλος του 2023. Φαίνεται πλέον ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για αρκετό διάστημα.

Στην ελληνική προεκλογική πραγματικότητα στο χρημ/ριο βιώνουμε το σπάνιο στατιστικό και αυτάρεσκο φαινόμενο των 10 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων, με τον δείκτη από τεχνική άποψη να βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Οι επίδοξοι αγοραστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια επικείμενη βραχυπρόθεσμη διόρθωση και σ’ αυτήν την περίπτωση οποιαδήποτε ευαλωτότητα των τιμών θα πρέπει να αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων, δεδομένου του μεσοπρόθεσμου τεχνικού στόχου κορύφωσης του εν εξελίξει ανοδικού κύματος στην περιοχή 1200-1280.

Η εγχώρια αγορά μετοχών αλλά και οι ξένες, βρίσκονται σε συνθήκη buy on dips ή ελληνιστί αγορές στις βυθίσεις. Αδράξτε τις επενδυτικές ευκαιρίες !!!

 

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Περισσότερο του αναμενόμενου συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2022. Η ενεργειακή κρίση πάγωσε την δαπάνη των νοικοκυριών ενώ υποχώρηση σημείωσαν οι επενδύσεις και ο λογαριασμός του εξωτερικού εμπορίου. Μόνο η κυβερνητική κατανάλωση μπόρεσε να προφυλάξει από την μεγαλύτερη κατρακύλα το εθνικό προϊόν. Η εικόνα αυτή προαλείφει μια περαιτέρω πτώση σε τεχνική ύφεση στην διάρκεια του α’ τριμήνου αλλά οι πρόδρομοι δείκτες παρέχουν επαρκή στοιχεία για βελτίωση στα επόμενα τρίμηνα.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στα χαμηλότερα από τον Οκτώβριο του 2010 βρέθηκε ο αριθμός των αγοραπωλησιών υφιστάμενων κατοικιών τον Ιανουάριο. Τα 4 εκτμ. συναλλαγές συνιστούν ετήσια πτώση 21%.
  • Με ετησιοποιημένο ρυθμό 2,7% από 2,9% προηγουμένως, αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του δ’ τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης αναθεώρησής του.
  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε τον Ιανουάριο 0,97%, το διαθέσιμο εισόδημα κατά 3,34% και οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες κατά 2,41%. Το ποσοστό αποταμίευσης ανήλθε στο 4,7% συγκρινόμενο με το 4,5% του Δεκεμβρίου.
  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο στο 4,7% από 4,6% προηγουμένως. Έντονη ανησυχία παρέχει η εκ νέου εκτόξευση της μηνιαίας του μεταβολής στο 0,6% από 0,4% προηγουμένως.

Καναδάς

  •   Με την χαμηλότερη ετήσια μεταβολή των τελευταίων 10 μηνών κινήθηκε ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου. Στην ένδειξη 5,9% από 6,3% τον Δεκέμβριο αποτυπώνεται η αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Στο 4,3% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο  από 4% προηγουμένως. Με την εξάλειψη των περυσινών επιδοτήσεων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και την απομάκρυνση της χαμηλής συγκριτικής βάσης, μάλλον το επίπεδο του Ιανουαρίου θα αποτελέσει και την κορύφωση της ανοδικής φάσης του πληθωρισμού.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

8

Commodities

8