Back to top
Υψηλός πληθωρισμός και μετοχές
pic

Πηγή: HellasFin

Εισερχόμενοι στην εβδομάδα όπου αναμένεται η ανακοίνωση του κρίσιμου για την FED δείκτη πληθωρισμού Pce Core Απριλίου, οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed στο τέλος του 2024 θα είναι περίπου 0,3% χαμηλότερα από το τρέχον επίπεδο.

Η καθιερωμένη πλέον ζώνη διακυμάνσεων 4,35-4,70% των αποδόσεων του αμερικανικού κρατικού 10ετούς ομολόγου ουδόλως πλέον ανησυχεί τις αγορές οι οποίες με τον καιρό αρχίζουν να εμπεδώνουν την συνθήκη του υψηλότερου πληθωρισμού.

Μια σειρά από παράγοντες δημιουργούν συνθήκες υψηλότερου πληθωρισμού, όπως η επαναβιομηχάνιση των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική επέκταση και η επαναστρατιωτικοποίηση των χωρών, η αναδόμηση του παγκόσμιου εμπορίου, οι κεφαλαιακές ανάγκες για την νέα πράσινη οικονομία, το υψηλότερο ενεργειακό κόστος λόγω της αναδιάρθρωσης των δικτύων διάθεσης και των επενδύσεων σε κατασκευή νέων υποδομών.

Το θετικό σε αντίθεση με το παρελθόν είναι ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα, παράγονται πλέον σε περιβάλλον περισσότερο οικονομικής άνθησης παρά ύφεσης. 

Σε εταιρικό επίπεδο η κερδοφορία του α’ τριμήνου 2024 σε ΗΠΑ αλλά και Ευρώπη ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων και επιβεβαιώνεται και στην τρέχουσα συγκυρία ότι οι μετοχές σε πληθωριστικό περιβάλλον είναι η κατεξοχήν κερδισμένη επιλογή όσον αφορά την απόδοση τους (από το 1870 οι μετοχές στις ΗΠΑ αποδίδουν αποπληθωριμένα κατά μέσο όρο 7% ετησίως). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι εταιρείες μπόρεσαν για άλλη μια φορά να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος παραγωγής, διατηρώντας η ακόμη και αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους τους. Το επίπεδο των επιτοκίων δεν φαίνεται να επηρεάζει ακόμη την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Με τέτοιες συνθήκες λοιπόν επαναλαμβάνουμε την εκτίμησή μας ότι στο διαμορφούμενο μακροοικονομικό πλαίσιο, η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024, θα οδηγήσει προσεχώς τον S&P 500 στην περιοχή των 5500 μονάδων.

 

 

Ευρώπη


  • Ενώ η μεταποίηση φαίνεται να καταγράφει να χαμηλότερα επίπεδα αυτής της φάσης, η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών συνέχισε και τον Μάιο την ανοδική του δυναμική σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του πρόδρομου δείκτη ΡΜΙ. Οι πιέσεις στις τιμές αν και παραμένουν υψηλές είναι πλέον ηπιότερες, γεγονός το οποίο μάλλον ανοίγει την πόρτα στην ΕΚΤ για την πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων, η οποία εξαιτίας της ετήσιας αύξησης των ωριαίων αποδοχών κατά 4,9% μάλλον θα είναι ιδιαίτερα διστακτική.

Γερμανία

  • Με ετήσια πτώση 3,3% έκλεισε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού από -2,9% προηγουμένως. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 0,4% από το 2,2% της τελευταίας καταγραφής.

Ην. Βασίλειο

  • Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός του Απριλίου με την ένδειξη 2,3% από 3,2% προηγουμένως. Και τον Απρίλιο ήταν χαρακτηριστική η επιμονή των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Για τρίτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Η μεταβολή του Απριλίου διαμορφώθηκε στο 0,7%.

  • Μετα από 3 μήνες σχετικής σταθερότητας ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan υποχώρησε κατά 10% τον Μάιο. Στην εξέλιξη αποτυπώνεται το χαμηλότερο ηθικό 5 μηνών των καταναλωτών οι οποίοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού ανεργίας.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Συνέχισε και τον Απρίλιο η ήπια υποχώρηση του πληθωρισμού. Η αποκλιμάκωση στο 2,5% από 2,7% προηγουμένως και του σκληρού πυρήνα στο 2,2% από 2,6%, αποδίδεται κυρίως στις τιμές των αγαθών και είναι μάλλον πρόσκαιρη μια και η αύξηση των τιμών της ενέργειας και της άρσης κάποιων επιδοτήσεων θα αναθερμάνει προσεχώς τις τιμές. Πιθανότατη συνέπεια της κεντρικής Τράπεζας σε μία από τις προσεχείς της συνεδριάσεις.

  • Κατά 2,7% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού. Η μεταβολή συνάδει με μεγέθυνση 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό.

 

Market Snapshots


Macros

mac

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

ent

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

krat

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

met

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isot

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emp