Back to top
Κίνα. Συνέχιση της ολόπλευρης πορείας προς μια μοντέρνα σοσιαλιστική χώρα.
picc

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Ο γενικός γραμματέας XI στην βαρυσήμαντη για την χώρα ομιλία του στην διάρκεια του 20ου συνεδρίου του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, έδωσε έμφαση στην συνέχιση της ολόπλευρης πορείας της χώρας προς τον σοσιαλισμό, όπου το κύριο θεμέλιο θα παραμένει η οικονομική ανάπτυξη.

Προκειμένου να επιτευχθεί η διατηρησιμότητα της ανάπτυξης, η επικέντρωση της προσπάθειας θα βρίσκεται στην μετάβαση από τις παραδοσιακές υποδομές και βαριές κατασκευές, στην υψηλή ποιότητα μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο της ομιλίας του Xι, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της αυτάρκειας της χώρας στα θέματα τροφίμων και τεχνολογίας. Βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της ‘διπλής κυκλοφορίας’, της εστίασης δηλαδή στην εγχώρια ανάπτυξη η οποία συμπληρώνεται με τους ισχυρούς δεσμούς με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η παλαιότερη έκφραση του γενικού γραμματέα ότι τα σπίτια είναι για να στεγάζουν τους ανθρώπους και όχι να αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας δεν ξανακούστηκε στην ομιλία του, αλλά διαβεβαιώθηκε εμφατικά ότι η παροχή στέγης στους πολίτες, θα επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και μέσα από διάφορους διαύλους, θα ενισχυθούν οι αγορές αλλά και οι ενοικιάσεις κατοικιών.

Τέλος, στο πεδίο του δημογραφικού, ο Χι ανήγγειλε την δημιουργία ενός πλαισίου ενίσχυσης της αύξησης των γεννήσεων και της σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής φροντίδας του γηράσκοντος πληθυσμού.

 

 

Ευρώπη


  • Κατά 2,5% αυξημένη σε ετήσια βάση, ήταν τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή. Υποχώρηση σημείωσε η παραγωγή ενέργειας 2,9% και των ενδιάμεσων αγαθών 0,5%, ενώ αύξηση παρουσίασε αυτή των κεφαλαιουχικών αγαθών  κατά 8,2% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 7%. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο (-10,3%).

Ελλάδα

  • Στο 12% σκαρφάλωσε εκ νέου ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο από 11,4% προηγουμένως. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της στέγασης (35,4%), των μεταφορών (14,2%), της διατροφής (13,5%) και του οικιακού εξοπλισμού (9,3%).

Ην. Βασίλειο

  • Στα χαμηλότερα 48 ετών υποχώρησε η ανεργία τον Αύγουστο. Το πολύ χαμηλό ποσοστό του 3,5%, συνοδεύτηκε από την αρνητική έκπληξη της ετήσιας αύξησης των αποδοχών κατά 5,4% από 5,2%. Το συνεχιζόμενο σφίξιμο της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με την συγκεχυμένη εικόνα των δημοσιονομικών της χώρας παραπέμπουν σε μια σημαντική άνοδο των παρεμβατικών επιτοκίων στην συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 3 Νοεμβρίου.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης Σεπτεμβρίου της FED αποκάλυψε ότι στους συμμετέχοντες κυριάρχησε ένα πνεύμα εξισορρόπησης των κινδύνων. Διέκριναν μεγαλύτερο κίνδυνο στο να πράξουν λίγα στην καταστολή του πληθωρισμού μέσω της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων, από του να κάνουν πάρα πολλά. Παρά ταύτα αναγνωρίστηκε η ανάγκη να επιβραδυνθεί ο βηματισμός των αυξήσεων κάποια στιγμή και να συντηρηθούν για κάποιο διάστημα τα σφιχτά περιθώρια νομισματικής πολιτικής.
  • Στο 8,5% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού από 8,6% προηγουμένως. Η τιμή συνιστά επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης για 5ο συνεχόμενο μήνα.
  • Ακόμη μια αρνητική έκπληξη εισέπραξε η οικονομική κοινότητα από τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου με την ένδειξη ετήσιας μεταβολής στο 8,22% από 8,25% τον Αύγουστο. Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών με την ένδειξη 0,4% ήταν διπλάσια υψηλότερος από τον αναμενόμενο. Ο σκληρός πυρήνας των υπηρεσιών αποτυπώνοντας κυρίως τις ανερχόμενες τιμές των ενοικίων και την σφιχτή αγορά εργασίας, συνεχίζει να επιταχύνεται. Ο πυρήνας των αγαθών αν και σε φάση επιβράδυνσης ελάχιστα επηρέασε την συνολική διαμόρφωση του δείκτη.
  • Συνεχίζουν να αποτελούν πηγή ανησυχίας η εξέλιξη των αποπληθωρισμένων λιανικών πωλήσεων με την στασιμότητά τους. Η μηνιαία  μεταβολή τους κατά -0,39% και η ετήσια αύξησή τους κατά 0,17%, σύμφωνα με τους ιστορικούς συσχετισμούς, συνηγορούν για μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,20%.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Στο 3% από 2,5% αύξησε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Κίνα

  • Με ισχυρά τα δεδομένα της πιστωτικής επέκτασης έκλεισε το 3ο τρίμηνο. Ο ρυθμός αύξησης του τραπεζικού δανεισμού επεκτάθηκε στο 11,2% από 10,9% με ιδιαίτερη επικέντρωση στον δανεισμό επιχειρήσεων των σχετικών με τις υποδομές και την μεταποίηση. Ο κατασκευαστικός τομέας των κατοικιών έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα σε εξέλιξη στεγαστικά projects. H κινεζική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε μία φάση όπου χρειάζεται σε όλα τα μέτωπα ένα σύνολο μέτρων διευκόλυνσης και χαλάρωσης, δημοσιονομικών, νομισματικών και περιουσιακών. Το διευκολυντικό αυτό ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε στην δεδομένη συγκυρία να τονώσει την ανάπτυξη.
  • Οι τιμές καταναλωτού και τον Σεπτέμβριο κινήθηκαν με υψηλότερους ρυθμούς αυτών του παραγωγού. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 2,8% από 2,5% προηγουμένως πυροδοτούμενος από τις τιμές του χοιρινού κρέατος. Ο δομικός πληθωρισμός αποτυπώνοντας την χλιαρή ανάκαμψη της.

Ινδία

  • Στο 7,4% ΑΠΟ 7% κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο.
  • Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας σε ετήσια βάση κινήθηκε με -0,8% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7