Back to top
ΗΠΑ. Μια εκτίμηση για τον πληθωρισμό.
tre

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία πληθωρισμού Μαρτίου των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο ονομαστικός πληθωρισμός κινήθηκε με μηνιαίο ρυθμό αύξησης 1,2% και ετήσια στο 8,5% από 7,90 % τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός (core cpi), έδειξε να σταθεροποιείται με την ετήσια μεταβολή του στο 6,43% από 6,42% τον προηγούμενο μήνα.

Ο συνολικός δείκτης του ονομαστικού πληθωρισμού διαμορφώνεται κατά 13,4% από τις μεταβολές της τιμής των τροφίμων, κατά 7,5% από την ενέργεια και το υπόλοιπο 79% το οποίο συνιστά το μερίδιο του δομικού πληθωρισμού, αποτελείται από καταναλωτικές δαπάνες όπως 32,7% στέγαση, 19,1% τιμές αυτοκινήτων, 6,9% υπηρεσίες υγείας, 5,6% δαπάνες μεταφοράς, 5,5% εκπαίδευση και επικοινωνία.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία εκτίμηση/προβολή των δυναμικών που διαμορφώνονται, επικεντρωνόμενοι περισσότερο στο δομικό μερίδιο του πληθωρισμού, λόγω της χαμηλότερης μεταβλητότητας των συστατικών του στοιχείων (απομακρύνοντας την αστάθεια των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων).

Ισχυρό μερίδιο της θετικής έκπληξης που προέκυψε από τα δεδομένα του δομικού πληθωρισμού του Μαρτίου, αποδίδεται στην μηνιαία μεταβολή του 0,32%.Το τελευταίο 12μηνο ο μέσος όρος μηνιαίας μεταβολής ανερχόταν στο 0,5%. Εάν θεωρήσουμε για το επόμενο διάστημα σαν δεδομένη την συνέχιση της υψηλής μηνιαίας μεταβολής του 0,5%, σύμφωνα με τα μαθηματικά η ένδειξη του Μαρτίου μάλλον θα είναι και η υψηλότερη, η οποία θα βαίνει αποκλιμακούμενη μέχρι τον Ιούνιο του 2022 προς το 5,48% και κατόπιν αναρρίχηση προς το 6,2% για ένα μεγάλο μέρος του 2023.    

Συμπερασματικά λοιπόν, ο πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει κορυφώσει στο 6,43%, αλλά πιθανότατα θα συνεχίσει να παραμένει θερμός, με τις ενδείξεις μέχρι το τέλος του 2022 να παραμείνουν υψηλότερα του 5,5%.

 

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Η πρωτοφανής μεγάλη πτώση των προσδοκιών του πρόδρομου δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW Μαρτίου, δεν μπόρεσε να αναστραφεί ούτε τον Απρίλιο. Στην υποχώρηση καταγράφεται η απαισιοδοξία των συμμετεχόντων στην έρευνα, για την εξέλιξη του πληθωρισμού στο επόμενο 6μηνο και τους αυξημένους κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ην. Βασίλειο

  • Στο προπανδημικό χαμηλό του 3,8%, υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο. Η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων ήταν της τάξης του 4% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κενές θέσεις εργασίας εμφανίζονται να μειώνονται. Οι υψηλές ανάγκες για προσλήψεις και οι αυξήσεις των αποδοχών δεν φαίνεται ότι μπορούν να προσελκύσουν αρκετό κόσμο πίσω στην αγορά εργασίας.
  • Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε ο πληθωρισμός του Μαρτίου, με την κλιμάκωση του στο 7% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μεγαλύτερη απογοήτευση προέκυψε από την εκτόξευση του δομικού πληθωρισμού στο 5,7% από 5,2%. Γενικότερα η ανοδική κίνηση του πληθωρισμού αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω της κατά 54% εκτίναξης, των ρυθμισμένων τιμών ενέργειας.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Κατά 1,2% σε μηνιαία βάση αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, οδηγώντας την ετήσια μεταβολή στο 8,5% από 7,9% τον προηγούμενο μήνα. Σημαντικά στην αύξηση συνέβαλαν οι τιμές ενέργειας, αυτοκινήτων και κατοικιών όπως επίσης οι τιμές των τροφίμων. Αισιοδοξία προέκυψε από τον δομικό πληθωρισμό όπου η μηνιαία μεταβολή του 0,3% ήταν η μικρότερη του τελευταίου 6μήνου αλλά και χαμηλότερη των προσδοκιών για 0,5% αύξηση. Οι τιμές των αυτοκινήτων δείχνουν να επιβραδύνουν την αυξητική τους πορεία μετα την εξωφρενική τους κούρσα εντός του 2021. Ανησυχία για την μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού προκύπτει και από την ανοδική πορεία των ενοικίων.

  • Στο 11,2% από 10,4% κλιμακώθηκε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην χώρα στο ύψος του 8,6%, που ήταν και η τελευταία ένδειξη.

  • Ο Μάρτιος αποτέλεσε πηγή ανησυχίες με την υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού βελτίωσης των πραγματικών λιανικών πωλήσεων στο -1,6% από 9,6% τον προηγούμενο μήνα.

  • Στα υψηλότερα όλων των εποχών βρέθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 ήταν αυξημένος 5,47%. Η παραγωγή οχημάτων και ανταλλακτικών ήταν 7,8% αυξημένη.

  • Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) ανέκαμψε στο 78,3% σε επίπεδο 1,05 ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1973-2021.

 

Ασία


Κίνα

  • Ανοδικά στο 1,5% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο από 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα ο δείκτης τιμών παραγωγού αποκλιμακώθηκε για 5ο συνεχόμενο στο 8,3% από 8,8%.

  • Στα 47,38 δις $ περιορίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο από 116 δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 18,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 14,7% περισσότερες και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1%.

Ινδία

  • Με κύρια αιτία τις υψηλές τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός κλιμακώθηκε τον Μάρτιο στο 6,95% από 6,07%.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7