Back to top
Οι αγορές στον τοίχο της ανησυχίας.
photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η ισχυρή δυναμική της αμερικανικής οικονομίας επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023. Τα δεδομένα εξέπληξαν για άλλη μια φορά θετικά, εις πείσμα των επικρατουσών απαισιόδοξων εκτιμήσεων.

Σαν αποτέλεσμα των θετικών οικονομικών ειδήσεων και της ενδεχόμενης συνέχισης αναταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι εκτιμήσεις των αγορών για την μελλοντική πορεία των ρυθμιστικών επιτοκίων της FED οδηγήθηκαν σε μια κατά τι υψηλότερη επαναποτίμηση.

Να θυμίσουμε το παράδοξο που επικρατεί αυτήν την εποχή, ότι παρά την συγκλίνουσα άποψη των αναλυτών, για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, οι αγορές προεξοφλούν την μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της FED κατά 183 μονάδες βάσης, συνθήκη βέβαια που αντιστοιχεί με την έλευση μιας ύφεσης.

Παρά τις διαφαινόμενες παραδοξότητες, οι αμερικανικοί μετοχικοί τίτλοι παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, παρασύροντας εκεί και κάποιες άλλες αναπτυγμένες αγορές, και παρά τις υψηλές διακυμάνσεις που ενδεχομένως θα βρούμε στον δρόμο μας, οι αγορές κατά κύριο λόγο θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, σύμφωνα με το παλαιό τύπο της αναρρίχησης του “τοίχου της ανησυχίας” (Wall of worry).

Μεστή από ειδήσεις θα είναι και η τρέχουσα εβδομάδα, λόγω της συνεδρίασης της FED, την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία Δεκεμβρίου και οπωσδήποτε την δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων των 5 από τις 7 μεγαλύτερες και δυναμικότερες εταιρείες του S&P 500 το 2023.

 

Ευρώπη


  • Αμετάβλητα άφησε τα ρυθμιστικά της επιτόκια η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση. Στην επίσημη δήλωση της κεντρικής τράπεζας υπήρξαν ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με αυτήν της προηγούμενης συνεδρίασης. Αυτό που προκύπτει και από τις δηλώσεις της προέδρου Lagarde που ακολούθησαν είναι ότι επι του παρόντος είναι πρόωρη ακόμη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων. Καθοριστική για μια τέτοια απόφαση θα είναι η πορεία του πληθωρισμού και των μισθολογικών αυξήσεων.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Με μέση τιμή πώλησης 413.200 $, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ανήλθαν σε 664 χιλ μονάδες τον Δεκέμβριο από 615 χιλ τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 6,8% σε ετήσια βάση.
  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση το προσωπικό εισόδημα και το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε τον Δεκέμβριο 2,04% και 1,77% αντίστοιχα. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,54%. Το ποσοστό αποταμίευσης διαμορφώθηκε 3,7% από 4,1% τον Νοέμβριο.
  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,9% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα.
  • Με ετησιοποιημένο ρυθμό 3,3% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2024. Η υψηλότερη των προσδοκιών επίδοση, βασίστηκε στην αύξηση κατά 2,8% της ιδιωτικής κατανάλωσης, των παγίων επενδύσεων κατά 1,9%, των επενδύσεων σε ακίνητα κατά 1,1% και των κυβερνητικών δαπανών κατά 3,3%.

 

Ασία


Κίνα

  • Στο 10% από 10,5% προηγουμένως,  μείωσε το ποσοστό  των υποχρεωτικών αποθεματικών των πιστωτικών ιδρυμάτων η κεντρική τράπεζα της χώρας. Η απόφαση θα τροφοδοτήσει με ρευστότητα ύψους 1 τρις Γιουάν την αγορά. Η επιθετική νομισματική ενέργεια φαίνεται ότι μάλλον θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης κατευθυνόμενα κυρίως προς τις αγορές και τον τομέα των ακινήτων.

Ν. Κορέα

  • Με ετησιοποιημένο ρυθμό 2,2% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2023 από 1,4% στο προηγούμενο. Στυλοβάτης της ανάπτυξης ήταν οι εξαγωγές και η δημόσια δαπάνη. Η ιδιωτική κατανάλωση εξασθένισε περαιτέρω.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8