Back to top
Οι αγορές και οι επόμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών
photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Πηγή: LSEG/ HellasFin

Εισερχόμενοι στην εβδομάδα όπου αναμένεται η ανακοίνωση του κρίσιμου για την FED δείκτη πληθωρισμού Pce Core, παρακολουθούμε τις αγορές ήδη να προεξοφλούν ότι στο τέλος του 2024 το παρεμβατικό επιτόκιο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας θα βρίσκεται στο 4,6%, το ίδιο ακριβώς επίπεδο που εκτιμά η ίδια η FED σύμφωνα με τις τριμηνιαίες προβολές του Δεκεμβρίου. Όμως για τα έτη 2025 και 2026, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, προεξοφλείται από τις αγορές ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα είναι βραδύτερη των εκτιμήσεων της FED!! Η εξέλιξη συνιστά άλλη μία απόδειξη ότι το ανθρώπινο είδος δεν είναι σε καμμιά περίπτωση επαρκές στον ορισμό πιθανοτήτων για αβέβαιες εκβάσεις και διαρκώς επιδεικνύει αποκλίσεις υπερεκτίμησης και υποεκτίμησης.

Να υπογραμμίσουμε ότι πολύ συχνά η συμμετοχή στις αγορές καθίσταται κερδοφόρος ή ζημιογόνος εξ’ αιτίας αυτών των υπέρ- ή υπό-εκτιμήσεων.Σε κάθε περίπτωση στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της FED στις 7 και 20 Μαρτίου αντίστοιχα, δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι ληφθεί κάποια απόφαση για μείωση των ρυθμιστικών επιτοκίων.Το μακροοικονομικό πλαίσιο δεν επιτάσσει κάτι τέτοιο. Ναι ο πληθωρισμός είναι ακόμη εδώ αλλά θα λέγαμε ότι είναι μάλλον για καλό λόγο εδώ. Η οικονομική δραστηριότητα είναι ακόμη ισχυρή, με εξαίρεση την Ευρώπη, η αύξηση των μισθών είναι πάνω από τον πληθωρισμό και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανθηρή.


Η υγιής ακόμη οικονομία και αγορά εργασίας σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν πιέζονται να μειώσουν τα επιτόκια προκειμένου να στηρίξουν την ζήτηση και το ΑΕΠ.Ο κίνδυνος της αναμονής λίγο περισσότερο είναι χαμηλότερος από τον κίνδυνο να δράσουν νωρίτερα και η πτωτική πορεία του πληθωρισμού να αναστραφεί την ώρα που ακόμη δεν υπάρχουν σημάδια μίας διατηρησιμότητας της πτώσης του.
Αφήνοντας όλα τα μακροοικονομικά ερωτηματικά και τα ενδεχόμενα να αιωρούνται, για τις αγορές συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι, η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024, η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και ο ενθουσιασμός για την τεχνιτή νοημοσύνη, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε τιμές υψηλότερες των 5100 μονάδων.

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 3,5% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της διατροφής (8,3%), της εστίασης (6,4%) και της υγείας (5,7%).

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • 4 εκτμ αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών σημειώθηκαν τον Ιανουάριο αυξημένες 3,1% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η μέση τιμή πώλησης ήταν 379.100 $ ανά μονάδα, με μεταβολή 5,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.
  • Η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης Ιανουαρίου της FED, κατέδειξε ότι τα μέλη της είναι μοιρασμένα μεταξύ του κινδύνου αφενός της ταχείας μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων πριν αποδειχθεί διατηρήσιμη η τροχιά πτώσης του πληθωρισμού και αφετέρου της συνέχισης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και τον κλονισμό της χρημ/κής σταθερότητας. Ήδη τα σημάδια καταπόνησης των οικονομικών των χαμηλών και μεσαίων νοικοκυριών είναι πλέον διακριτά.

Καναδάς

  • Θετική έκπληξη αποτέλεσε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,9% τον Ιανουάριο από 3,4% προηγουμένως. Παρά την θετική εξέλιξη όμως, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για μια διατηρήσιμη πτωτική πορεία των τιμών.

 

Ασία


Κίνα

  • Στην μεγαλύτερη ιστορικά μείωση του 5ετούς παρεμβατικού της επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Με την κατά 0,25% πτώση στο 3,95% η αρχή συνεχίζει την πολιτική της στήριξης της οικονομίας με τεράστιες ενέσεις ρευστότητας. Στο επικείμενο εθνικό συνέδριο του Μαρτίου αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις ενεργειών ενίσχυσης της οικονομίας.

 

Market Snapshots


Macros

mac

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

ent

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

kra

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metx

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isot

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emp