Back to top
Οι αγορές εκ νέου σε ενθουσιασμό
pic

Πηγή: HellasFin

Με ενθουσιασμό προσέλαβαν οι αγορές τις δηλώσεις της Fed J.Powell μετα την λήξη της πρόσφατης συνεδρίασής της, ότι το επίπεδο του πληθωρισμού δεν παρέχει την εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα για να προβεί σε μια μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων αλλά ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αύξησής τους.

Οι αγορές διέκριναν στις δηλώσεις του προέδρου μια βούληση εξισορρόπησης των μάκρο-δεδομένων μεταξύ του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας σε αντίθεση με την μέχρι τώρα προσκόλληση στο επίπεδο του πληθωρισμού.

Οι αγορές, παραδόξως, έδειξαν επίσης ότι λάτρεψαν την επιβράδυνση της ετησιοποιημένης οικονομικής ανάπτυξης στην διάρκεια του α’ τριμήνου του 2024 στο 1,6% από 3,4% . Μάλλον η αποκλιμάκωση της δυναμικής αύξησης του ΑΕΠ την τελευταία τριετία από τα υψηλά του 3% σε χαμηλότερα επίπεδα, προετοιμάζει τις αγορές για χαλάρωση της αγοράς εργασίας με υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, για επίπεδα ηπιότερης μελλοντικής κατανάλωσης και αποδυνάμωσης του πληθωρισμού.

Στο μεταξύ η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων του S&P 500 επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά, τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη α’ τριμήνου 2024.

Ο ενθουσιασμός των αγορών είναι διακριτός και στην Ευρώπη, ενόψει της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση Ιουνίου της EKT, αλλά και των μάκρο δεδομένων που ανακοινώνεται, όπως επίσης και τα αποτελέσματα της εταιρικής κερδοφορίας, τα οποία είναι λιγότερο χειρότερα των εκτιμήσεων.

 

Ευρώπη


  • Φαίνεται ότι η Ευρωζώνη εξέρχεται από την στασιμότητα μια και η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην διάρκεια του α’ τριμήνου  ανήλθε στο 0,3%.

Γερμανία

  • Χαμηλότερος των προσδοκιών ήταν ο πληθωρισμός του Απριλίου ο οποίος έμεινε αμετάβλητος στο 2,2%. Επι του παρόντος φαίνεται ότι η ετήσια μεταβολή μάλλον έχει καταγράψει τον πυθμένα της. Η μέχρι τώρα όμως πτωτική πορεία των τιμών πιθανότατα θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να προβεί σε μία μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων στην συνεδρίαση του Ιουνίου, αφήνοντας όμως την περαιτέρω τους πορεία σε αβεβαιότητα.

  • Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές οδήγησαν σε αύξηση κατά 0,2% του ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του α’ τριμήνου και έτσι στην έξοδο από την ύφεση.

Γαλλία

  • Με ρυθμό ταχύτερο των εκτιμήσεων μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του α’ τριμήνου. Στην αύξηση 0,2% αποτυπώνεται η ισχυρή συνεισφορά των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Στο 3,9% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο από 3,8% προηγουμένως. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 175 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) παρέμεινε στο 62,7. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 3,92% από 4,11% (η χαμηλότερη μεταβολή από τον Μάιο του 2021) και οπωσδήποτε συνιστά ανακούφιση για την κεντρική τράπεζα.

  • Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022 υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, επηρεασμένος από την απαισιοδοξία των καταναλωτών για την αγορά εργασίας, αλλά και τις μελλοντικές συνθήκες του επιχειρηματικού κλίματος, των εισοδημάτων και της επαρκούς διαθεσιμότητας των θέσεων εργασίας.

  • Στο επίπεδο των 8,488 εκτμ υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας από 8,813 εκτμ τον Φεβρουάριο. Η αντιστοίχιση των 6,429 εκτμ ανέργων στις 8,488 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,32 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021).

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Σημαντική επιβράδυνση σημείωσε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο. Η μεταβολή 1,2% συνάδει με μεγέθυνση 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό.

Κίνα

  • Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ώθησαν τον πληθωρισμό του Απριλίου στο 0,3% από 0,1%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αν και ηπιότερος παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος με την ένδειξη -2,5% από -2,8%.
  • Στα 72,3 δις $ αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο από 58,5 δις $ τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 1,5% ενώ έκπληξη αποτέλεσε η αύξηση κατά 8,4% των εισαγωγών, σαν αποτέλεσμα της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.

Ν. Κορέα

  • Στο 0,7% από 4,6% προηγουμένως επιβραδύνθηκε η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο. Η εξασθένηση παρατηρήθηκε σε όλους τους κλάδους της μεταποίησης.

 

Market Snapshots


Macros

macro

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

en

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

krat

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metox

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

iso

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emp