Back to top
Κίνα. Γεμάτη αντιφάσεις ανάπτυξη.
1

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Μια σειρά από αντιφατικά στοιχεία ανακοινώθηκαν σήμερα, σχετικά με την κινεζική οικονομία, αναφερόμενα στην οικονομική δραστηριότητα του Δεκεμβρίου αλλά και το δ’ τρίμηνο του 2021.

Το ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση, μεγεθύνθηκε στην διάρκεια του τριμήνου με 4%, ρυθμό ταχύτερο από τις προσδοκίες αλλά χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο ο οποίος είχε ανέλθει στο 4,9% και οπωσδήποτε κατώτερο του δυνητικού ρυθμού αύξησης του 5-6%, έτσι όπως έχει προσδιοριστεί από τις αρχές. Η καλύτερη των προσδοκιών επίδοση ανάγεται στην ενεργότερη συμμετοχή του τριτογενούς τομέα, μετά τον μερικό περιορισμό στην μεγαλύτερη διάρκεια του τριμήνου, των συνεπειών του Covid-19 και την άρση των ενεργειακών ελλείψεων.

Όμως δεν είναι ώρα για ενθουσιασμούς για τις κινεζικές αρχές. Μία σειρά από δεδομένα εκπέμπουν ανησυχητικά σήματα. Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας Δεκεμβρίου παρουσιάζουν μια εικόνα απώλειας δυναμικής ή επιβράδυνσης, η οποία ανησυχεί τους διαμορφωτές πολιτικής.

Ο βιομηχανικός τομέας έμεινε σχεδόν στάσιμος, εξ αιτίας του περιορισμού των ενδιάμεσων κλάδων και των κατασκευών, σε αντιστάθμιση της στήριξης από την ανθηρή εξωτερική ζήτηση. Οι λιανικές πωλήσεις αποτέλεσαν αρνητική έκπληξη με την ετήσια μεταβολή του 1,7% από 3,9%. Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η πορεία των πωλήσεων των αυτοκινήτων και των οικιακών συσκευών (-7,4% και -6%).

Στην πλευρά των επενδύσεων, οι πάγιες έμειναν σχεδόν σταθερές με αυτές της μεταποίησης να είναι ισχυρές (11,8%) εδραζόμενες στην ισχυρή εξωτερική ζήτηση και την ευνοϊκή χρηματοδοτική στήριξη. Αυτές στις κατοικίες όμως συνέχισαν την υποχώρηση τους (-13,1%).

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις θα κάνουν έντονη την παρουσία τους στην διάρκεια του 2022. Ευνόητη βέβαια πρέπει να θεωρείται η αποφασιστική νομισματική και δημοσιονομική απάντηση των αρχών οι οποίες βρίσκονται ήδη επι τω έργω, είτε μειώνοντας τα παρεμβατικά επιτόκια είτε προσαρμόζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Να μην ξεχνάμε ότι προς το τέλος του έτους θα λάβει χώρα το συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της οικονομίας.

 

 

Ευρώπη


  • Στο 7,2% από 7,3% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας, ισοφαρίζοντας έτσι και το αντίστοιχο προπανδημικό χαμηλό. Τον Νοέμβριο 11,829 εκτμ άτομα χαρακτηρίστηκαν άνεργα, 222 χιλιάδες λιγότερα από τον Οκτώβριο.
  • Κάμψη σε ετήσια βάση 1,5%, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε 9,8%. Αυτή των ενδιαμέσων αγαθών αυξήθηκε 1,9% και των διαρκών καταναλωτικών κατά 4,4%. Μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (-30,4%) και στην Γερμανία (-2,5%).

Γερμανία

  • Σύμφωνα με τα πρώτα πρόχειρα στοιχεία φαίνεται ότι το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε υποχώρηση στην διάρκεια του δ’ τριμήνου και έκλεισε την χρονιά με αύξηση 2,7%. Τα προσωρινά στοιχεία αναμένονται στις 28 Ιανουαρίου, αλλά φαίνεται ότι η ανάκαμψη στην χώρα είναι λιγότερο ισχυρή συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και υπολείπεται ακόμη περίπου 2,4% από τα προπανδημικά της επίπεδα.

Ρωσία

  • Σταθερός στο 8,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, ενώ ο σκληρός πυρήνας του αυξήθηκε διστακτικά στο 8,89% από 8,71%.

Ελλάδα

  • Αύξηση 5,11% σημείωσε ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου από 4,82% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική διαμόρφωση του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της στέγασης (18%), των μεταφορών (10,9%), της διατροφής (4,3%) και της ένδυσης/υπόδησης (3%). Ο δείκτης τιμών παραγωγού ο οποίος κλιμακώθηκε στο 24,51%, λόγω της συσχέτισης του με τις τιμές καταναλωτού, μας παραπέμπει σε αύξηση τιμών περι το 5,3% το επόμενο διάστημα.

 

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ηπιότερη των προσδοκιών ήταν η κλιμάκωση του πληθωρισμού. Η ετήσια μεταβολή του ονομαστικού και του σκληρού πυρήνα του τον Δεκέμβριο ήταν 7% και 5,5% από 6,8% και 4,9% αντίστοιχα. Οι τιμές των αυτοκινήτων, των ενοικίων κατοικιών όπως και του οικιακού εξοπλισμού, ήταν οι κύριοι συντελεστές της αύξησης.

  • Απογοήτευσαν τις προσδοκίες τα στοιχεία  των λιανικών πωλήσεων του Δεκεμβρίου των οποίων η μεταβολή σε μηνιαία βάση υποχώρησαν κατά 1,9%. Παρα την μηνιαία πτώση όμως οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση είναι αυξημένες κατά 16,95% και 9% υψηλότερα από την προπανδημική τάση.

  • Στο 9,75% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά ήπια επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης συγκρινόμενη με το 9,93% του Νοεμβρίου.

  • Ηπιότερη εμφανίστηκε η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο με αύξηση 3,7% από 5% τον προηγούμενο μήνα. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) υποχώρησε στο 76,49% σε επίπεδο 2,7 ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2020.

 

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Στο 1,25% αύξησε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της χώρας από 1% προηγουμένως.

Ινδία

  • Στο 5,59% από 4,91% κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο.

Κίνα

  • Στο επίπεδο ρεκόρ των 94,46 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο, αυξημένο κατά 31,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 20,9% περισσότερες και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 19,5%. Αξιοσημείωτη ετήσια μείωση κατά 24,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος.

  • Ήπια αύξηση σημείωσε η ετήσια μεταβολή της συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης στο 10,3% από 10,1%. Η εξέλιξη συνιστά αναστροφή μετά από 10μηνη συνεχόμενη πτώση και  συνοδεύτηκε από άλλα πρόσφατα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης στην διάρκεια του Δεκεμβρίου. Η ετήσια μεταβολή της ποσότητας χρήματος Μ2, επιταχύνθηκε στο 9 % και είναι υψηλότερη αυτής πριν την πανδημία. Οπωσδήποτε θα πρέπει να αναμένουμε το επόμενο διάστημα περισσότερα μέτρα χαλάρωσης των πολιτικών, νομισματικών και δημοσιονομικών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

  • Στο 1,5% από 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Αποκλιμάκωση στο 10,3% παρουσίασε και η μεταβολή του δείκτη τιμών παραγωγού από 12,9% τον προηγούμενο μήνα.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7