Back to top
Σε πλήρη απασχόληση οι ΗΠΑ.

photoΤμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Από τα δεδομένα Δεκεμβρίου της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και την δημοσίευση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της FED, διαμορφώθηκε η ατζέντα της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο γλίστρησε στο 3,9% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός των 199 χιλιάδων νέων προσλήψεων απογοήτευσε εκ νέου  τους αναλυτές. Το σύνολο των απασχολούμενων ανήλθε στα 148,9 εκτ, 3,6 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο των 152,5 εκτμ του Φεβρουαρίου του 2020. Υπολογίζεται ότι με τον τρέχοντα ρυθμό μηνιαίας αύξησης, το επίπεδο του 2020 θα προσεγγισθεί τον Μάιο του 2022. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) παρέμεινε αμετάβλητο στο 61,9. Η ετήσια αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών, υποχώρησε στο 4,68% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα.

Μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων μας οδηγεί στην διαπίστωση ότι οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να βρουν επαρκή εργατικά χέρια, παραπέμποντας ταυτόχρονα και σε μια νέα δημογραφική συνθήκη, όπου παρατηρείται αυξημένη εκροή εργαζομένων προς την συνταξιοδότηση, αποδιδόμενη είτε σε σωρευμένες αποταμιεύσεις, είτε σε αύξηση των αποτιμήσεων των περιουσιακών τους στοιχείων, είτε σε επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων ζωής. Κοινωνιολογικά ήδη γίνεται αναφορά στην μεγάλη παραίτηση (Great resignation).  

Μακροοικονομικά επισημαίνουμε το γεγονός ότι το ποσοστό του 3,9% της ανεργίας, βρίσκεται ήδη χαμηλότερα από αυτό που η κεντρική τράπεζα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της (4%), θεωρεί σαν φυσικό ποσοστό ανεργίας, το χαμηλότερο δηλαδή δυνητικό ποσοστό ανεργίας όπου ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός.

Χωρίς να θέλουμε χρονικά να απομακρυνθούμε πολύ, στην προηγούμενη φάση του οικονομικού κύκλου, να υπενθυμίσουμε ότι όταν η ανεργία βρέθηκε χαμηλότερα του 4% είχαν ήδη προηγηθεί 5 αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων. Επιπρόσθετα η μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας και απόσυρση ρευστότητας, ήταν σε ισχύ ήδη 6 μήνες με μείωση περίπου 100$ δις.

Χρηματιστηριακά δύο είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδος. Η πρώτη είναι η εκτόξευση της πιθανότητας στο 70%, έτσι όπως προεξοφλείται από τις προθεσμιακές αγορές, για την πρώτη αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της FED στην μεθεπόμενη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου του 2022.

Η δεύτερη προκύπτει από την δημοσίευση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της FED, όπου για πρώτη φορά έγινε συζήτηση για την μείωση των διακρατούμενων ενεργητικών στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, νωρίτερα και ταχύτερα απότι αναμενόταν από τις αγορές, ενδεχομένως και τον Ιούλιο του 2022. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 και το 2018 η αντίστοιχη μείωση του ενεργητικών είχε οδηγήσει σε διορθώσεις του S&P 500 μεγαλύτερες του 10%.

Στην πορεία του έτους θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες για αγορές λοιπόν.

 

Ευρώπη


  • Συνέχισε την ανοδική του πορεία και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός καταγράφοντας ετήσια μεταβολή 5% από 4,9% τον προηγούμενο μήνα.
  • Κατά 7,8% σε ετήσια βάση αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο.

Γερμανία

  • Εν μέρει ανέκαμψε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των βιομηχανικών παραγγελιών τον Νοέμβριο στο 9,28% από την βουτιά του 7,4% τον Οκτώβριο. Η ενισχυμένη ζήτηση από την ευρωζώνη συνέτεινε τα μέγιστα και αποτελεί προϋπόθεση για ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην διάρκεια του 2022.

  • Για όγδοο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας πλησιάζοντας στο προπανδημικό χαμηλό. Με την ένδειξη Δεκεμβρίου 5,2% από 5,3%, εγείρονται πλέον ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτή η συνθήκη μπορεί να ωθήσει το μισθολογικό κόστος σε υψηλά επίπεδα με δεδομένη την διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα του 2%.

  • Εις πείσμα των προσδοκιών ο γερμανικός πληθωρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία και τον Δεκέμβριο καταγράφοντας ετήσια μεταβολή 5,3% από 5,2%. Η έκπληξη προέκυψε από την συνέχιση της ανόδου των τιμών των πακέτων διακοπών και των τροφίμων η οποίες δεν μπόρεσαν να αντισταθμιστούν από την υποχώρηση των τιμών των καυσίμων.

Ελλάδα

  • Επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο η μεταποιητική ανάπτυξη σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη ΡΜΙ, ο οποίος με την ένδειξη 59, κατέγραψε υψηλότερη τιμή από το 2011. Χαρακτηριστικό της έρευνας ήταν τα στοιχεία της ισχυρότερης απασχόλησης από τον Φεβρουάριο του 2020, η συνέχιση των ελλείψεων πρώτων υλών αλλά και η επιβράδυνση της αύξησης του γενικότερου κόστους εισροών.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στις 207.000, ανήλθαν οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας (initial jobless claims), από 200.000.Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο αριθμός τους τον Δεκέμβριο, διακυμάνθηκε στα προπανδημικά επίπεδα.

  • Ο πρόδρομος δείκτης της μεταποίησης ISM, υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 58,7 από 61,1. Τέσσερις από τις 5 υποκατηγορίες που συναπαρτίζουν τον δείκτη βρέθηκαν σε υποχώρηση και παραπέμπουν σε μία χαλάρωση των εφοδιαστικών δυσχερειών. Χαρακτηριστικό επίσης του μήνα ήταν η υποχώρηση του υποδείκτη των καταβεβλημένων τιμών, γεγονός το οποίο και αυτό με την σειρά του παραπέμπει σε ύφεση του κόστους εισροών.

  • Στα 80,2 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Νοέμβριο από 67,2 δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 19,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Καναδάς

  • Θετικά εξέπληξαν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας του Δεκεμβρίου με το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί στο 5,9% ελαφρά ανώτερο του προπανδημικού χαμηλού. Οπωσδήποτε η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον έβλαψε κάποιους τομείς των υπηρεσιών.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Συνεχίστηκε για τέταρτο μήνα η αρνητική ετήσια μεταβολή της ολικής δαπάνης των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο υποχώρησε στο -1,3% από -0,60% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η εξέλιξη συνάδει με τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ της τάξης του -0,3%.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7