Back to top
Η ΕΚΤ θεωρεί, ότι δεν έχει κατανικηθεί ακόμη ο πληθωρισμός
ECB

Πηγή: HellasFin

Όπως ευρέως αναμενόταν η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια αναφοράς της στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου κατά 0,25%. Η ομόφωνη απόφαση έφερε το βασικό καταθετικό της επιτόκιο στο 3,25% και αυτό της αναχρηματοδότησης στο 3,4%.

Στην ενέργεια, η οποία είναι αποτέλεσμα εφαρμογής της πολιτικής της επαγόμενης από τα δεδομένα (data depended), αποτυπώνονται δυο παράγοντες. Αφενός η εξασθένιση των δεικτών ζήτησης με την παραπομπή σε κινδύνους αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και αφετέρου την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός κινείται πλέον προς τον στόχο του 2% (η ένδειξη του Σεπτεμβρίου ήταν 1,7%).

Στην συνέντευξη που ακολούθησε την συνεδρίαση, η κα Lagarde εξέφρασε την ανησυχία της για το υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της αύξησης του μισθολογικού κόστους. Σαυτό δε το πλαίσιο, η πορεία της νομισματικής πολιτικής θα αποφασίζεται στην εκάστοτε συνεδρίαση και δεν πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη μια ακόμη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κατανικηθεί.

 

Ευρώπη


  • Με την τελική του αναθεώρηση ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 1,7% από 1,8% αρχικά και 2,2% τον Αύγουστο. Ο σκληρός του πυρήνας έκλεισε με ένδειξη 2,7% από 2,9% προηγουμένως. Για πρώτη φορά έπειτα από 3 χρόνια βρέθηκε ο πληθωρισμός χαμηλότερα από το επιθυμητό επίπεδο του 2% για την ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος το τελευταίο 12μηνο κινείται κοντά στο 4%, γλίστρησε στο 3,9% με εμφανή δυναμική για περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Γερμανία

  • Η μικρή ανάκαμψη της κατανάλωσης και η συρρίκνωση των επενδύσεων οδήγησαν το ΑΕΠ της χώρας σε πτώση 0,3% στην διάρκεια του δ’ τριμήνου 2024 από μηδενική μεταβολή στο γ’. Μάλλον η στασιμότητα θα είναι το χαρακτηριστικό της γερμανικής οικονομίας στο 1ο μισό του 2024.

Ην. Βασίλειο

  • Πολύ προσεκτική θα είναι η κεντρική Τράπεζα της χώρας στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων της στην επόμενη συνεδρίασή της μετά τα ισχυρά δεδομένα Αυγούστου της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με αυτά το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 4% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 4,9% από 5,1% προηγουμένως, μακριά ακόμη από τις επιθυμίες των νομισματικών αρχών.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Με αρνητικό ετήσιο ρυθμό 0,6% μεταβλήθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο. Οι τυφώνες που έπληξαν την χώρα ήταν η κύρια αιτία της αρνητικής εξέλιξης. Η μεταποίηση και τα ορυχεία κινήθηκαν αρνητικά, ενώ η παραγωγή των εταιρειών κοινής ωφέλειας βρέθηκε σε θετικό έδαφος. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) υποχώρησε ήπια στο 77,5% σε επίπεδο 1,7 ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1974-2024.

  • Ετήσια αύξηση 1,7% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Σεπτέμβριο. Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 7%.

  • Επιβράδυνση παρουσίασαν τα δεδομένα του κατασκευαστικού τομέα κατοικιών, όπου τον Σεπτέμβριο οι άδειες ανεγέρσεων, οι οποίες ανήλθαν σε 1,428 εκτμ, μειώθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση.

Καναδάς

  • Στο 1,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο από 2% τον προηγούμενο μήνα.

 

Ασία


Κίνα

  • Παρά την αύξηση των τιμών των τροφίμων ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου με την ένδειξη 0,4%, ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων και από το 0,6% του Αυγούστου. Ο σκληρός του πυρήνας επιβραδύνθηκε στο 0,1% από 0,3%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού βυθίστηκε χαμηλότερα σε επίπεδο αποπληθωρισμού με την ένδειξη -2,8% από -1,8% τον Αύγουστο.

  • Η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση οδήγησε στην ετήσια αύξηση των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο μόνο κατά 2,4%, ενώ οι εισαγωγές λόγω της μουδιασμένης εσωτερικής ζήτησης αυξήθηκαν κατά 0,3%.

  • Η ισχυρότερη του αναμενόμενου οικονομική δραστηριότητα έφερε την κατά 4,6% μεγέθυνση του ΑΕΠ στην διάρκεια του γ’ τριμήνου 2024.

Ινδία

  • Μεγάλη ήταν η απόκλιση του Σεπτεμβρίου από τα φυσιολογικά δεδομένα. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,5% από το 3,65% και η βιομηχανική παραγωγή κάμφθηκε τον Αύγουστο κατά 0,1% από την αύξηση της τάξης του 4,7% τον προηγούμενο μήνα.

 

Market Snapshots


Macros

macros

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

entoka

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

kratika

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metox

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isotim

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emporeumata