Back to top
H Ιταλία «ταρακουνάει» και πάλι την Ευρώπη

«Κόντρα» στις δηλώσεις και διαθέσεις του Προέδρου Τραμπ για μια πιο «μαλακή» πολιτική αύξησης επιτοκίων, η Fed προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης και στο 2%-2,25%, όπως και αναμενόταν. Αυτή ήταν η 3η αύξηση για το 2018, με την Fed να κρατά την υπόσχεσή της για τουλάχιστον 2 αυξήσεις μέσα στην χρονιά. Επίσης, η Τράπεζα προανήγγειλε ακόμη μία αύξηση μέσα στο 2018 ενώ και για το 2019 προβλέπει τουλάχιστον 3 αυξήσεις. Ο όρος «διευκόλυνση της νομισματικής πολιτικής» αφαιρέθηκε από το ανακοινωθέν της Τράπεζας ενώ αναβάθμισε και τις εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας για το 2018 στο 3,1%. Στην άλλη σημαντική είδηση της προηγούμενης εβδομάδας, ΗΠΑ και Καναδάς συμφώνησαν τελικά και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις στην αναθεώρηση της συνθήκης NAFTA, με την οποία διευθετούνται, μάλλον προς το συμφέρον περισσότερο των ΗΠΑ, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικό. Στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκδηλη ανησυχία προκαλεί πλέον η κατάθεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της Ιταλίας σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της εργασίας. Οι αγορές δεν εξέλαβαν θετικά τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα το spread του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να αγγίζει τις 280 μονάδες και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να δηλώνει έτοιμος για σύγκρουση, αν χρειαστεί.

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 2,1% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 2,3% στην Γερμανία
Χαμηλό 7ετίας για την ανάπτυξη στην Μεγάλη Βρετανία

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου σε μια πρώτη μέτρηση αυξήθηκε οριακά στο 2,1% και η προσφορά χρήματος Μ3 μειώθηκε από 4% σε 3,5% σε ετήσια βάση.

Γερμανία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,3%, η ανεργία μειώθηκε στο ιστορικά χαμηλό του 5,1% και ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Ifo μειώθηκε στις 103,7 μονάδες

Μεγάλη Βρετανία

  • Η οικονομία της χώρας στο α’ εξάμηνο του 2018 αναπτύχθηκε 1% σε ετήσια βάση και με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 7 ετών.

Γαλλία

  • H καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε σε χαμηλό 2 ετών και ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 2,2%.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 1,6%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Στο 4,2% η ανάπτυξη για τις ΗΠΑ
Σημαντική αύξηση για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ
Ύφεση 4% στην Αργεντινή

ΗΠΑ

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε οριακά λιγότερο των εκτιμήσεων για το β΄ τρίμηνο του 2018 και συγκεκριμένα κατά 4,2% σε τριμηνιαία βάση.
  • Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Conference Board ενισχύθηκε στις 138,4 μονάδες, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 4,5% σε μηνιαία βάση ενώ δαπάνες και προσωπικό εισόδημα αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, επίσης.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12χιλ στις 214χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 22α Σεπτεμβρίου, παραμένοντας σε χαμηλά σχεδόν 50 ετών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 16χιλ στις 1,66χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 15η Σεπτεμβρίου.

Μεξικό

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 3,4%.

Αργεντινή

  • Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας υπέβαλε την παραίτησή του.

Ασία


Economy & Markets

Μείωση του μεταποιητικού ΡΜΙ στην Κίνα
Θετικά τα στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία
Αυξήσεις επιτοκίων από τις Τράπεζες των Φιλιππίνων και Ινδονησίας

Κίνα

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Caixin μειώθηκε στις 50 μονάδες και ο αντίστοιχος επίσημος στις 50,8 ενώ ο μη μεταποιητικός βελτιώθηκε στις 54,9 μονάδες.

Ιαπωνία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 1,3% για τη περιοχή του Τόκιο, οι βιομηχανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,7% σε μηνιαία βάση και οι λιανικές πωλήσεις
    0,9%.

Φιλιππίνες

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε περαιτέρω αύξηση επιτοκίου κατά 50μ.β. και στο 4,5%.

Ινδονησία

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε περαιτέρω αύξηση επιτοκίου κατά 25μ.β. και στο 5,75%.

 

Market Snapshots


Macro

graph
10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH