Back to top
FED. Συνεδρίαση της 17-19 Μαρτίου. Ανάπτυξη με σταθερά επιτόκια.
pix

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Αμετάβλητα άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια στην τελευταία συνεδρίασή της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Υπογραμμίζοντας τον μετριασμό του ρυθμού της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, ελάχιστες αλλαγές σημειώθηκαν στην δήλωση της πολιτικής της αλλά και στις μελλοντικές της προθέσεις.

Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αλλά και στην τελευταία συνεδρίαση, η διοικούσα επιτροπή της κεντρικής τράπεζας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα πρέπει να αναμένεται το αμετάβλητο των παρεμβατικών επιτοκίων, μέχρι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας να πλησιάσουν το επίπεδο της μέγιστης απασχόλησης έτσι όπως το αντιλαμβάνεται η Fed και ο πληθωρισμός να ανέλθει και μάλιστα για κάποιο διάστημα να υπερβεί το 2%. Η στοχοπροσηλωμένη αυτή πρόθεση αφορά και την συνέχιση των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 120 $ δις. Οποιαδήποτε αλλαγή στην κατεύθυνση της μείωσης των αγορών αυτών (Tapering), θα ανακοινωθεί αρκετό διάστημα πριν να λάβει χώρα, προκειμένου να αποφευχθούν εκπλήξεις.

Οι συνεδριάσεις της Fed που λαμβάνουν χώρα χρονικά κοντά στο κλείσιμο των τριμήνων, είναι σημαντικές γιατί συνοδεύονται από την σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων (Summary of Economic Projections, SEP) των συμμετεχόντων σ΄αυτήν. Η επικαιροποιημένη λοιπόν SEP καταγράφει μία αξιόλογη αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομικής ανάκαμψης για τα επόμενα έτη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα για το 2021, 2022 και 2023 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ 6,5%, 3,3% και 2,2% από 4,2%, 3,2% και 2,4% αντίστοιχα, μεταβολή αποδιδόμενη κυρίως στο πρόσφατα ψηφισθέν δημοσιονομικό σχέδιο ενίσχυσης ύψους 1,9 $ τρις. Ομοίως η εκτίμηση για την ανεργία της επόμενης 3ετίας ανέρχεται στο 4,5%, 3,9% και 3,% από 5%,4,2% και 3,7%.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό από 1,8%,1,9% και 2% αναπροσαρμόστηκαν στο 2,2%, 2% και 2,1%.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα κύρια μηνύματα που εξέπεμψε ο Powell, και προκύπτουν από το επίσημο κείμενο της ανακοίνωσης αλλά και από την συνέντευξη που ακολούθησε την συνεδρίαση.

  • Οποιαδήποτε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από την πραγματική πρόοδο των δεδομένων και όχι πρόοδο στις προβλέψεις.
  • Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να διατηρεί την υπέρ-διευκολυντική της πολιτική για όσο διάστημα οι χρημ/κές συνθήκες παραμένουν χαλαρές και μέχρι οι καταστατικοί της στόχοι καταστούν χειροπιαστοί.
  •  Οι οποιεσδήποτε μεταβολές στον χάρτη των μελλοντικών επιτοκιακών εκτιμήσεων των περιφερειακών κυβερνητών της Fed (Dot Plan), αποτελούν ατομικές προβλέψεις για το μακρινό μέλλον και είναι ανασφαλέστατες.
  •  Δεν θεωρείται δόκιμη αυτήν την στιγμή η αλλαγή της δομής λήξεων των ομολόγων που αγοράζει η κεντρική τράπεζα μηνιαίως ( 120 $ δις κυρίως βραχυπρόθεσμων), προκειμένου να περιορίσει την αύξηση των μακροχρόνιων επιτοκίων (Yield Curve Control), πολιτική που ακολουθείται ήδη από άλλες κεντρικές τράπεζες.  
  •  Η διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και οι αγορές τεραστίων ποσοτήτων ομολόγων ενώ η οικονομία ανακάμπτει, συνιστά ένα διεξαγόμενο πείραμα σε πραγματικό χρόνο, δεδομένου του για δεκαετίες επισυμβαίνοντος αποπληθωρισμού.

Ευρώπη


Γερμανία

  • Σύμφωνα με τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW, παρά τα απαγορευτικά μέτρα το ηθικό του Μαρτίου ήταν υψηλότερο. Οι προσδοκίες βρίσκονται σε έξαρση καταγράφοντας άνοδο για 4ο συνεχόμενο μήνα. Αντιθέτως οι τρέχουσες συνθήκες χαρακτηρίζονται κακές. Με την αισιοδοξία σε επίπεδα που ιστορικά προσδιορίζεται σαν κορυφή, τεκμαίρεται ότι με την λήξη των περιορισμών λόγω πανδημίας οι θετικές προσδοκίες θα εκπληρωθούν με θεαματική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ελλάδα

  • O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS άφησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ (low) με σταθερές προοπτικές. Παρά τις δεινές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας λόγω πανδημίας το σκεπτικό της απόφασης αιτιολογείται, από την μέχρι την κρίση συνετή δημοσιονομική στάση της χώρας με πρωτογενή πλεονάσματα και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) το οποίο διασφαλίζει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Κατά 9,50% και 6,3% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο, χωρίς τα τρόφιμα και συμπεριλαμβανόμενων των τροφίμων αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί 14% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και είναι αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 26%. Η εικόνα των στοιχείων αποτυπώνει την ισχυρή ζήτηση αγαθών και την μετριοπαθή δαπάνη για υπηρεσίες.

  • Κατά 4,2% εξασθένισε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Φεβρουάριο. Ο κύριος όγκος της υποχώρησης αποδίδεται στον βαρύ χειμώνα.

  • Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) υποχώρησε στο 73,8%, σε επίπεδο πέντε ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2020.

  • Στα 1682 εκατ. οι νέες άδειες κατασκευής νέων κατοικιών με ποσοστό ετήσιας αύξησης 17%.

  • Σε πτώση ήταν τον Φεβρουάριο οι ενάρξεις ανεγέρσεων νέων κατοικιών σε ετήσια βάση ανήλθαν στις 1,421 εκ, μειωμένες κατά 9,3%.

  • Στο επίπεδο των 770.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 725.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Καναδάς

  • Στο 1,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα των προσδοκιών αλλά υψηλότερα του 1% του προηγούμενου μήνα.

Ασία


Ιαπωνία

  • Στο -0,4% επιβραδύνθηκε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Φεβρουάριο από -0,6 % αντίστοιχα, τον προηγούμενο μήνα.

Κίνα

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, λόγω της περυσινής χαμηλής βάσης σύγκρισης παρουσιάζουν ρυθμούς εκτόξευσης σε σχέση με το 2020, αλλά είναι σαφώς επιβραδυμένα σε σχέση με του ρυθμούς πριν την πανδημία. Έτσι ενώ οι  επενδύσεις παγίων ήταν αυξημένες κατά 35% σε σχέση με το 2020, συγκριτικά με το 2019 ο ρυθμός μεταβολής είναι 1,7%. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν αντίστοιχα 35,1% και 8,1%. Οι λιανικές πωλήσεις 33,8% και 3,2%. Η βιομηχανική παραγωγή αποτέλεσε λαμπρή εξαίρεση. Η εξέλιξη όμως των άλλων στοιχείων και ιδιαίτερα των λιανικών πωλήσεων και επενδύσεων παρουσιάζει  μία σαφώς επιβραδυνόμενη τάση σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα, γεγονός το οποίο χρήζει οπωσδήποτε πολιτικών στήριξης προκειμένου να επιτευχθεί μια συνεχής ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

  • Για το ίδιο διάστημα το ποσοστό της ανεργίας αναπήδησε στο 5,5% από 5,2% στο τέλος του 2020.

Αυστραλία

  • Και ο Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και την ύφεση της μερικής απασχόλησης. Έτσι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε μετά το 6,4% στο μεταπανδημικό χαμηλό του 5,8%, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που έχει ορίσει η κυβέρνηση σαν κατώφλι δημοσιονομικής στήριξης.

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7