
Πηγή: HellasFin
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι γενικότερα η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τους 2 τελευταίους μήνες, έτσι όπως εκφράζεται από τα 2 κύρια ερευνητικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο του Michigan και The Conference Board), υπέστη καθίζηση εν μέσω ειδήσεων για δασμούς και απολύσεις ακόμη και στον μη κρατικό τομέα των ΗΠΑ.
Έτσι το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον ορισμό του συνιστά εκείνο το οικονομικό περιβάλλον όπου ανεργία και πληθωρισμός είναι υψηλά όπως στην 10ετία του 1970, άρχισε να πλανάται εκ νέου στον αέρα.
Κρίνουμε ότι στις τρέχουσες συνθήκες είναι πολύ χαλαρή η χρήση του όρου έως άτοπη, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ιδανικό επίπεδο μια και το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 4,1% (ιστορικά χαμηλά επίπεδα) ενώ το μακροχρόνιο ποσοστό ισορροπίας είναι στο 4,2%.
Στο πεδίο του πληθωρισμού ναι μεν το τρέχον επίπεδό του και οι προσδοκίες εξέλιξής του είναι υψηλές σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία, αλλά δεν διακρίνονται τάσεις διατηρησιμότητάς του. Στο επίπεδο αυτό η FED όπως επισήμανε ο πρόεδρός της συνεχίζει να επαγρυπνεί παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς πολλά μοντέλα ενδεχόμενης εξέλιξής του.
Είναι άξιο αναφοράς ότι στα μοντέλα αυτά συμπεριλαμβάνονται και έρευνες όπου αναφέρονται οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού από ψηφοφόρους του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπου από τους μεν εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός σε ένα έτος θα βρίσκεται στο 6,5% και από τους δε στο 0,1%....
Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι τα συμπεράσματα της 10ετίας του 1970 αναδεικνύουν σαν κύρια αιτία του στασιμοπληθωρισμού τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την αύξηση του κόστους εργασίας. Έτσι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία ,οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα, το δε κόστος εργασίας ετησιοποιημένα τρέχει με αύξηση 3,6% ενώ προπανδημικά έτρεχε με 3,1% επίπεδο απόλυτα συμβατό με πληθωρισμό 2%.
Οι παραπάνω είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που δεν βλέπουμε επι του παρόντος σαν αξιόλογο κίνδυνο τον στασιμοπληθωρισμό στις ΗΠΑ (σε αντίθεση με την ευρωζώνη). Βέβαια η ροή των στοιχείων οδηγεί σε επικαιροποίηση και αν υπάρξουν δεδομένα που θα ανατρέπουν την εικόνα,θα είμαστε από τους πρώτους που θα το επισημάνουν.
Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού στοίχειωσε το προηγούμενο διάστημα και τις μετοχικές αγορές οδηγώντας τον δείκτη S&P 500 σε διόρθωση της τάξης του 10,1%. Η υποχώρηση αυτή διήρκεσε 16 ημέρες και συνιστά την έβδομη ταχύτερη διόρθωση μεταπολεμικά και στις περιπτώσεις που συνέβη οδήγησε τον δείκτη 7,6% και 16,8% υψηλότερα μετα από 3 και 6 μήνες αντίστοιχα.
Κατανοούμε ότι οι διορθώσεις είναι άβολες ιδιαίτερα για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Γνωρίζοντας όμως ιστορία δεν μπορούμε παρά να επαναλάβουμε ότι οι τρέχουσες συνθήκες αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία τοποθετήσεων κυρίως για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για υψηλή διακυμανσημότητα μέχρι τα μέσα Απριλίου, αλλά σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο αποφυγής μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και στον βαθμό που παραμείνει αμετάβλητη η προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας κατά 11% εντός του 2025 και 13,9% εντός του 2026, ο S&P 500 στο τέλος του 2025 θα βρίσκεται στην περι το 6900-7100 ζώνη τιμών.
Επωφεληθείτε των διακυμάνσεων!
Ευρώπη
Ην. Βασίλειο
- Αμετάβλητη στο 5,9% παρέμεινε η ετήσια μεταβολή του μισθολογικού κόστους τον Φεβρουάριο. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των απασχολούμενων σημείωσε ρεκόρ υψηλού το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 4,4%.
- Αμετάβλητο στο 4,5% άφησε επίσης η κεντρική τράπεζα το ρυθμιστικό της επιτόκιο.
Ελβετία
- Στο 0,25% και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της χώρας. Ταυτόχρονα άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό για μελλοντικές μειώσεις δεδομένης της προοπτικής περαιτέρω υποχώρησης του πληθωρισμού και αύξησης διεθνώς των αβεβαιοτήτων.
Αμερική
ΗΠΑ
- Σταθερό στο 4,375% άφησε το παρεμβατικό της επιτόκιο η FED στην συνεδρίασή της του Μαρτίου. Οι αλλαγές που έγιναν στην τριμηνιαία περίληψη των προβολών της και ενόψει της εγειρόμενης αβεβαιότητας, ήταν προς την απαισιόδοξη κατεύθυνση της ασθενέστερης αύξησης του ΑΕΠ και του υψηλότερου πληθωρισμού.
-
Η οικονομική αβεβαιότητα, η απειλή των δασμών και το υψηλό κατασκευαστικό κόστος πίεσε χαμηλότερα τον Μάρτιο το ηθικό των επιχειρήσεων του χώρου παρά την ελπίδα τους ότι ένα καλύτερο ρυθμιστικό περιβάλλον θα οδηγήσει σε ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα.
-
Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρέθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 1,44%.
Ασία
Ιαπωνία
-
Όπως ευρέως αναμενόταν η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 0,5% στην τακτική της συνεδρίαση του Μαρτίου. Στην συνέντευξη που ακολούθησε, ο διοικητής της Ueda άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι παρά τους εξωτερικούς κινδύνους η εγχώρια δραστηριότητα είναι ζωντανή.
- Στο 3,7% και 3% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού και του σκληρού του πυρήνα τον Φεβρουάριο από 4% και 3,2% τον προηγούμενο μήνα.
Κίνα
- Βελτιωμένα ήταν τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο δίμηνο του 2025. Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις με τους ετήσιους ρυθμούς αύξησης του 5,9% και 4% αντίστοιχα.
Market Snapshots
Macros
Πηγή: LSEG/ HellasFin
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin