Back to top
ΕΚΤ. Μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων
EKTpic

Πηγή: HellasFin

Με ομόφωνη απόφαση η ΕΚΤ μείωσε στην πρόσφατή της συνεδρίαση, όπως αναμενόταν, κατά 0,25% το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 3,5%. Η απόφαση λήφθηκε στα πλαίσια ενός ακόμη βήματος μετριασμού της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, μια και συνεχίζεται η βαθμιαία αποπληθώριση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η απόφαση επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, σχετικά με την διαδρομή αποκλιμάκωσης των επιτοκίων παρέμβασης στις επόμενες συνεδριάσεις, η οποία θα εξαρτηθεί από τα εκάστοτε εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα.

Στην συνέντευξή της η κα Lagarde υπογράμμισε την αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης όπως εμφανίζεται στα στοιχεία του ΑΕΠ β’ τριμήνου 2024. Εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες την αύξησης του μισθολογικού κόστους, με επακόλουθο την παραμονή του πληθωρισμού του τομέα των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.

Σχολιάστηκε εμφατικά στην διάρκεια της συνέντευξης, ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου τα οποία λόγω υψηλής συγκριτικής βάσης θα υποστούν μια ισχυρή αποκλιμάκωση, δεν θα καθορίσουν το πλαίσιο της απόφασης του Οκτωβρίου.

Στις τριμηνιαίες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη, έγιναν οριακές αναθεωρήσεις, αλλά οπωσδήποτε στην κατεύθυνση επικράτησης προοπτικών στασιμοπληθωρισμού.

 

Ευρώπη


  • Κάμψη 2,2% σε ετήσια βάση, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη. Υποχώρηση σημείωσε η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών 5,3% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 4,4%. Μεγάλη πτώση σημειώθηκε στην Γερμανία(-5,5%).Στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση 10,8%.

Ελλάδα

  • Αύξηση 3% σημείωσε ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου από 2,7% τον προηγούμενο μήνα.Στην τελική διαμόρφωση του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της εστίασης (6,6%), της ένδυσης (6,2%), και της κατοικίας (5,5%).

Ην. Βασίλειο

  • Στην υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας στο 4,1% τον Ιούλιο αποτυπώνεται η αύξηση της απασχόλησης. Αλλά παραταύτα η μείωση του αριθμού των κενών θέσεων συνεχίζει να αποτελεί  ανησυχία. Το μισθολογικό κόστος αποκλιμακώθηκε περαιτέρω αλλά η γενικότερη αντιφατικότητα των δεδομένων της αγοράς εργασίας αποτελεί πονοκέφαλο για την κεντρική τράπεζα της χώρας.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Στο 2,5% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα ο σκληρός του πυρήνας παρέμεινε μεν αμετάβλητος στο 3,2% αλλά ανησυχία εμπνέει η κλιμάκωσή του με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου 4μήνου. Κύρια αιτία αποτέλεσε η ταχύτερη αύξηση των ενοικίων και των αεροπορικών εισιτηρίων.
  • Στο 1,7% αποκλιμακώθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών παραγωγού (από 2,1% τον Ιούλιο), σε επίπεδο όπου σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό θα έπρεπε να βρίσκεται και ο πληθωρισμός από το 2,5% της τελευταίας του καταγραφής.

 

Ασία


Κίνα

  • Στις τιμές των τροφίμων μπορεί να αποδοθεί η αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 0,6% από 0,3% προηγουμένως. Αντιθέτως ο σκληρός πυρήνας αποκλιμακώθηκε στο 0,3% από 0,4%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού απογοήτευσε τις προσδοκίες με την περαιτέρω υποχώρησή του στο -1,8% από -0,8%.

  • Κατώτερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας του Αυγούστου. Παρά την αύξηση των εξαγωγών, η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε στο 4,5% από 5,1% τον Ιούλιο. Οι πάγιες επενδύσεις μεγεθύνθηκαν με ηπιότερο ρυθμό (3,4% από 3,6%). Βέβαια το κύριο βαρίδι της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζουν να αποτελούν περιουσιακές επενδύσεις με ρυθμό συρρίκνωσης 10,2%.

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός του Αυγούστου ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου με την εκτίναξή του στο 3,7% από 3,5% προηγουμένως. Αιτία οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων.

 

Market Snapshots


Macros

macros

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

entoka

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

kratika

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metoxikoi

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isotimies

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emporeumata