Back to top
Σε υψηλά 4ετίας το πετρέλαιο λόγω Ιράν

Μετά τις Κίνα, Νότιο Κορέα και Ρωσία, ήρθε η σειρά του Ιράν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι «πιάνει δουλειά» για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικής γενικότερα, και για τα οποία είχε κάνει αναφορά στην προεκλογική του εκστρατεία, τουλάχιστον εμμέσως. Μετά τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο οποίος έχει ξεχαστεί προς το παρόν, τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, οι οποίες δε ξέρουμε πόση αξία και σημασία για το εσωτερικό της χώρας έχουν, την «ειρήνη» με τη Νότιο Κορέα, σειρά παίρνει το Ιράν και οι νέες κυρώσεις έναντι της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από την προ λίγων ετών συμφωνία μεταξύ Ιράν και Δυτικών Συμμάχων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Οι Δυτικοί Σύμμαχοι φάνηκε να δυσαρεστούνται με την απόφαση των ΗΠΑ και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διμερείς σχέσεις και προσπάθειες για την συνέχιση του προγράμματος. Στο μεταξύ, και με το Ιράν να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, το αργό έφτασε την υψηλότερη τιμή από το 2014. Αλλάζοντας κλίμα, χωρίς τις ιδιαίτερα σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική αλλά ότι αναμένει ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις στα επόμενα χρόνια. Τέλος, σε δηλώσεις του ο Μάριο Ντράγκι εμμέσως τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου.

Ευρώπη


Economy & Markets

Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Γερμανία
Σε υψηλά 8 ετών η ποσοστιαία μείωση τιμών στις κατοικίες της Μεγάλης Βρετανίας
Μεικτά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

Γερμανία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% σε μηνιαία βάση κα περισσότερο του αναμενομένου ενώ σε ετήσια αυξήθηκε 3,2%. Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 0,9% σε μηνιαία βάση.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ενώ οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 8 ετών, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε οριακά σε μηνιαία βάση.

Γαλλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,4% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

Ιταλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,2% σε μηνιαία βάση και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,2%.

Ρωσία

  • Ο ΡΜΙ υπηρεσιών αυξήθηκε στις 55,5 μονάδες.

 

Αμερική


Economy & Markets

Στο 2,5% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Σταθερά σε χαμηλά 50 ετών οι αιτήσεις ανεργίας
Μειώθηκε στο 4,55% ο πληθωρισμός στον Καναδά

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 2,5% ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε οριακά. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας παρέμειναν στις 211χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 5η Μάϊου και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 34χιλ. και έφτασαν στις 1,790κ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 28η Απριλίου.

Καναδάς

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 5,8%.

Βραζιλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 6,5% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

Μεξικό

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,55% και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 3,7% σε ετήσια βάση.

 

Ασία


Economy & Markets

Μειώθηκε στο 1,8% ο πληθωρισμός της Κίνας
Ανάπτυξη 5,06% και 6,8% αντίστοιχα σε Ινδονησία και Φιλιππίνες

Κίνα

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,1% στο 1,8% και ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 3,4%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 12,9% σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές 21,5%.

Αυστραλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες.

Ινδία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,4% σε ετήσια βάση.

Ινδονησία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 5,06% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου στο α’ τρίμηνο του 2018.

Φιλιππίνες

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 6,8% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν ενώ η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο από 3% σε 3,25%.

 

 

Market Snapshots


 

Macro

graph


10 Year Sovereign Bonds

graph

Global Indices

graph

Developed Markets

graph

 

Emerging Markets

graph

Currencies

graph

Commodities

graph