Πηγή: HellasFin
Που πάει η Ευρώπη; Αυτό είναι το ερώτημα που έχει εγείρει η μελέτη M.Draghi και θα κυριαρχεί μετά τις αμερικανικές εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Πριν από οποιαδήποτε απόπειρα να απαντηθεί το ερώτημα θα πρέπει οπωσδήποτε να δούμε που βρίσκεται αυτήν την στιγμή η Ευρώπη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Από το 1995 και με ΑΕΠ ύψους 7,3$ τρις η οικονομία της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024 διογκώθηκε στα 15,7$ τρις (μεγεθύνθηκε δηλαδή κατά 115%). Η αμερικανική οικονομία αντίστοιχα, από τα 7,9$ τρις έφτασε τα 28,6$ τρις (μεγεθύνθηκε δηλαδή κατά 268%). Η κινεζική δε από τα 738$ δις έφτασε τα 18$ τρις (μεγεθύνθηκε δηλαδή κατά 2327%), αναμφίβολα ραγδαία η αύξηση.
Αιτία του γιγάντιου διαφορικού ανάπτυξης μεταξύ της Ευρωζώνης και των κύριων οικονομικών ανταγωνιστών της (ΗΠΑ και Κίνας) είναι τα ανησυχητικά δημογραφικά δεδομένα, ο όγκος των επενδύσεων και η φτωχή αύξηση της παραγωγικότητας.
Στο πεδίο του δημογραφικού πολύ δύσκολα μπορεί να δούμε κάποια αντιστροφή δεδομένου του αυξανόμενου αντιμεταναστευτικού αισθήματος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Οι επενδύσεις είναι ασθενικές και ιδιαίτερα μετά την πανδημία η αδύναμη παραγωγικότητα οδηγεί την συνολική τάση αύξησης του ΑΕΠ μετα βίας στο 1%, (με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μελών).
Όλα τα παραπάνω αναδείκνυαν το ευάλωτο της Ευρώπης με την εμφάνιση οποιασδήποτε κρίσης τα τελευταία 20 χρόνια. Κάθε φορά όμως παρά την πολυδαίδαλη γραφειοκρατική μορφή διακυβέρνησης, τελικά βρισκόταν μία λύση και σχηματιζόταν ένας μηχανισμός ή θεσμός αντιμετώπισης των κρίσεων, είτε αυτός αφορούσε την παγκόσμια χρηματοοικονομική αναταραχή του 2008 και την κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010, είτε την πανδημία του Covid.
Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλές. Η τελευταία μελέτη του M.Draghi είναι ένα πρώτο βήμα στην σωστή κατεύθυνση προβληματισμού για τα υφιστάμενα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ακολουθήσουν μελέτες που θα αφορούν την ΕΚΤ, μηχανισμούς διαχείρισης αναταραχών αγορών κεφαλαίου και χρήματος, ίσως μίας ένωσης των αγορών κεφαλαίου, ακόμη και κοινούς νέους κανόνες άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής.
Στον βαθμό που διαμορφωθούν νέες πολιτικές, ακόμη και εν μέσω κρίσεων, δεν μπορούμε παρά να αισιοδοξούμε στον βαθμό που οι αποταμιεύσεις στην Ευρωζώνη ή οι επενδύσεις εκτός είναι ακόμη υψηλές. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ή η ψηφιοποίηση οπωσδήποτε μπορεί να βοηθήσει να υπερπηδηθούν χαμένα στάδια τεχνολογικής ανάπτυξης ή αδυναμίες προερχόμενες από την παραγωγικότητα ή τα αδύναμα δημογραφικά.
Ευρώπη
Γερμανία
- Μετά από αρκετό διάστημα με επιδεινούμενο το επιχειρηματικό κλίμα, η εικόνα του αναστράφηκε στο ξεκίνημα του δ’ τριμήνου σύμφωνα με τις έρευνες ΡΜΙ και Ifo του Οκτωβρίου οι οποίες ήταν λιγότερο αρνητικές παρουσιάζοντας έτσι ελπίδες ότι η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
-
Στο -1,4% από αποκλιμακώθηκε τον Σεπτέμβριο από -0,8% τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγού, σε επίπεδο όπου σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό μας προϊδεάζει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην χώρα στο ύψος του 0,8% από το 1,6% της τελευταίας καταγραφής.
Αμερική
ΗΠΑ
-
Στις 4,578 εκατ. μονάδες υποχώρησαν οι αγοραπωλησίες υφιστάμενων και νέων κατοικιών τον Σεπτέμβριο. Η ετήσια μεταβολή τους ήταν -2,05%. Η μέση τιμή πώλησης ανά μονάδα ανήλθε σε 404.500 $ αυξημένη κατά 3% σε ετήσια βάση.
Ασία
Ιαπωνία
- Ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε αρνητική έκπληξη για τις λιανικές πωλήσεις με την ετήσια αύξηση μόνο κατά 1% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα.
Ν. Κορέα
-
Σημαντικά αρνητική ήταν η έκπληξη από την αύξηση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου κατά 1,5% ( 2,3% ήταν ο ρυθμός του β’ τριμήνου). Ο καθαρός λογαριασμός εξαγωγών εισαγωγών αφαίρεσε 0,8% από το συνολικό ΑΕΠ.
Market Snapshots
Macros
Πηγή: LSEG/ HellasFin
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ