Back to top
Πως χτίζω εισόδημα με Ομόλογα και Έντοκα Γραμμάτια. Ένας οδηγός για το μηχανισμό Bond Laddering
HellasFin Logo

Τι είναι ο μηχανισμός Bond laddering;

Είναι η επενδυτική στρατηγική που περιλαμβάνει την αγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων με διάφορες ημερομηνίες λήξης για τη δημιουργία ροής εισοδήματος και τον μετριασμό του κινδύνου επιτοκίου. Φανταστείτε πως χτίζετε μια κυλιόμενη σκάλα. Κάθε σκαλοπάτι αντιπροσωπεύει ένα ομόλογο με διαφορετική ημερομηνία λήξης. Καθώς το πρώτο σε λήξη ομόλογο ωριμάζει (αφαιρείται το πρώτο σκαλοπάτι), μπορείτε να επανεπενδύσετε το κεφάλαιο μαζί με τους τόκους που έχετε εισπράξει από τα υπόλοιπα ομόλογα, σε ένα νέο ομόλογο με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην σκάλα σας, προσθέτοντας ένα νέο σκαλοπάτι στην κορυφή.

Παράδειγμα σκάλας ομολόγων

Φανταστείτε ότι έχετε 60.000 € για να επενδύσετε και να δημιουργήσετε μια σκάλα ομολόγων από 6 μήνες μέχρι 3 έτη το μέγιστο. Τα σκαλοπάτια θα είναι 6, με ομόλογα λήξεων 6 μηνών μεταξύ τους. Άρα το 1ο ομόλογο ή έντοκο γραμμάτιο θα έχει λήξη 6μήνες και το 6ο ομόλογο, λήξη σε 3 χρόνια:

Βήμα1ο . 1η μέρα, επένδυση όλου του κεφαλαίου των 60.000€

  • Επενδύετε 10.000 € σε ομόλογο ή έντοκο που λήγει σε 6 μήνες
  • Επενδύετε 10.000 € σε ομόλογο ή έντοκο που λήγει σε 12 μήνες
  • Επενδύετε 10.000 € σε ομόλογο που λήγει σε 18 μήνες
  • Επενδύετε 10.000 € σε ομόλογο που λήγει σε 24 μήνες
  • Επενδύετε 10.000 € σε ομόλογο που λήγει σε 30 μήνες
  • Επενδύετε 10.000 € σε ομόλογο που λήγει σε 36 μήνες

Επένδυση σε Ομόλογα με Σταδιακές ληξεις

Βήμα 2ο. Μετά από 6 μήνες. Λήγει το 1ο ομόλογο/έντοκο

Όλα τα υπόλοιπα ομόλογα έχουν πλέον λήξη κατά 6 μήνες νωρίτερα. Η σκάλα λήξεων μεταφέρθηκε κατά 6 μήνες κοντινότερα. Συγχρόνως έχετε λάβει κάποια κουπόνια από τα υπόλοιπα ομόλογα. Άρα έχετε το κεφάλαιο που έληξε και κάποιο ακόμη από κουπόνια. Εδώ αποφασίζετε αν θα πάρετε το εισόδημα για προσωπικές σας ανάγκες.

  • Αν ναι, επανεπενδύετε το κεφάλαιο από αυτό που έληξε σε νέο ομόλογο λήξης 3 ετών (το μέγιστο όριό σας σε διάρκεια).
  • Αν όχι, επανεπενδύετε μαζί με το κεφάλαιο και τους τόκους, στο νέο ομόλογο λήξης 3 ετών.

Βήμα 3ο. Μετά από 6 μήνες

Λήγει το επόμενο ομόλογο και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το βήμα 2.

Ωρίμανση Ομόλογα σταδιακά Bond Laddering HellasFin

Ολοκλήρωση επένδυσης.  Όταν θα λήγει το κάθε ένα ομόλογο, δεν το επανεπενδύετε ξανά και το ίδιο θα κάνετε και με τα υπόλοιπα που ακολουθούν. Διαφορετικά αν θέλετε όλο το κεφάλαιο άμεσα, ρευστοποιείτε όλα τα ομόλογα, την ίδια χρονική στιγμή.

H σκάλα μπορεί να υλοποιηθεί και με ομόλογα σε άλλα νομίσματα, όπως USD - Δολάρια Αμερικής αλλά και με μίξη ομολόγων σε EUR και ομολόγων σε USD. Αναλόγως τις προτιμήσεις του κάθε επενδυτή.

Οφέλη του Bond Laddering

  • Προβλέψιμο εισόδημα: Λαμβάνετε κουπόνια/τόκους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από όλα τα ομόλογα της σκάλας. Επίσης, μπορείτε να προγραμματίσετε και το πότε θέλετε να λαμβάνετε το εισόδημα, αφού οι ημερομηνίες πληρωμής των κουπονιών είναι γνωστή, πριν την επένδυση.
  • Ρευστότητα: Όλα τα ομόλογα θα λήγουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής της σκάλας. Επιπλέον μπορείτε να ρευστοποιήσετε τα ομόλογα πουλώντας τα πριν την λήξη, εφόσον υπάρξει ανάγκη.
  • Ανατοκισμός: Όταν λήγουν τα πρώτα ομόλογα, μπορείτε να επανεπενδύετε το κεφάλαιο μαζί με τους επιπλέον τόκους που λάβατε από τα κουπόνια των άλλων ομολόγων και να επιτύχετε τον ανατοκισμό του κεφαλαίου και των κερδών σας.
  • Μειωμένος κίνδυνος επιτοκίου: Μια σκάλα βοηθά στην εξομάλυνση της επίδρασης των διακυμάνσεων των επιτοκίων, επειδή υπάρχουν ομόλογα που λήγουν κάθε χρόνο, τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με τον αριθμό των ομολόγων στη σκάλα. Όταν ένα ομόλογο λήξει, ένας επενδυτής θα μπορούσε να επανεπενδύσει αυτό το κεφάλαιο σε ένα νέο πιο μακροπρόθεσμο ομόλογο στο τέλος μιας σκάλας. Εάν τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, θα επωφεληθούν από ένα νέο, υψηλότερο επιτόκιο. Εάν τα επιτόκια έπεφταν, δυστυχώς τα ομόλογα που λήγουν, πιθανότατα θα επανεπενδύονταν με χαμηλότερα επιτόκια, αλλά τα ομόλογα στο τέλος της σκάλας θα έχουν ήδη κλειδώσει σε υψηλότερες αποδόσεις. 
  • Αυξημένη διαφοροποίηση: Η κατοχή ομολόγων με διάφορες διάρκειες προσθέτει διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό σας, μειώνοντας τον συνολικό κίνδυνο. Όσο περισσότερα τα ομόλογα, με υψηλή αξιολόγηση και σχετικά κοντινές λήξεις σε χρόνο, τόσο μικρότερος ο συνολικός κίνδυνος.
  • Κατάλληλο για διάφορους οικονομικούς στόχους: Είτε αποταμιεύετε για συνταξιοδότηση, είτε θέλετε να δημιουργήσετε ένα κεφάλαιο για κάποιο σημαντικό στόχο ή απλά δημιουργείτε εισόδημα, ο μηχανισμός Bond Laddering μπορεί να είναι ευέλικτος και προσαρμόσιμος ανά στόχο.

Πώς να χτίσετε μια σκάλα ομολόγων ;

Σχεδιάστε με έναν επενδυτικό σύμβουλο μας, τη δική σας σκάλα ομολόγων. Συγκεκριμένα ο σύμβουλός μας θα σας βοηθήσει να:

  1. Καθορίστε τον επενδυτικό στόχο.  Ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές σας ανάγκες; Θα φτιάξετε την σκάλα σας για εισόδημα, για ανατοκισμό κεφαλαίων ή για κάτι άλλο;
  2. Προσδιορίστε τον αριθμό των ομολόγων και την μέγιστη διάρκεια. Αποφασίστε πόσα ομόλογα θέλετε να συμπεριλάβετε στη σκάλα σας και πόσο μακριά θα πρέπει να φτάσει η τελευταία λήξη. Μία ασφαλής στρατηγική είναι οι ωριμάνσεις να απέχουν μεταξύ τους 6μήνες μέχρι 3 χρόνια. Ο κάθε ένας όμως μπορεί να ορίσει το δικό του διάστημα σύμφωνα με το πλάνο του.
  3. Επιλέξτε τους κατάλληλους τύπους ομολόγων με βάση την ποιότητα. Εξετάστε την ανοχή κινδύνου σας και ενημερωθείτε για τις διαφορετικές επιλογές ομολόγων με βάση την ποιότητα των ομολόγων και τη διάρκεια.
  4. Κατανομή κεφαλαίων ανά ομόλογο. Διαιρέστε το συνολικό ποσό σας, με τον αριθμό των ομολόγων για να προσδιορίσετε το ποσό επένδυσης του κάθε ομολόγου ( Βαρύτητα ).

Συμπέρασμα

Η επένδυση απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και επιλογή των σωστών στρατηγικών για την ανοχή κινδύνου και τους οικονομικούς σας στόχους. Οι σκάλες ομολόγων προσφέρουν μια δομημένη και προβλέψιμη προσέγγιση για την οικοδόμηση πλούτου, παρέχοντας μια σταθερή ροή εισοδήματος και μετριάζοντας ορισμένους κινδύνους.

Πρόσθετες συμβουλές

  • Συμβουλευτείτε μας: Η αναζήτηση επαγγελματικής καθοδήγησης μπορεί να είναι επωφελής, ειδικά για αρχάριους, για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο επενδυτικό σχέδιο που ευθυγραμμίζεται με τις μοναδικές ανάγκες και τους στόχους σας.
  • Ξεκινήστε σταδιακά και αυξήστε την επένδυσή σας: Αυτό σας επιτρέπει να αποκτήσετε εμπειρία και να προσαρμόσετε τη στρατηγική σας ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Μείνετε ενημερωμένοι και κάντε και εσείς έρευνα: Παρακολουθήστε συνεχώς τις συνθήκες της αγοράς, ερευνήστε διαφορετικές επιλογές ομολόγων και μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τις οικονομικές τάσεις για να λάβετε ενημερωμένες επενδυτικές αποφάσεις.

Θυμηθείτε: Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για εκπαιδευτικού και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρείται οικονομική συμβουλή. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο, πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις.

HellasFin

 

Ενδιαφέρεστε για το Bond Laddering ;

Εγγραφείτε στη παρακάτω φόρμα