Back to top
Πολιτική κρίση στην Γερμανία

Συνέχεια στο μείζον θέμα του «εμπορικού πολέμου» δίνουν οι εταίροι καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλλει δασμούς €300δις απέναντι στις ΗΠΑ, αν οι τελευταίες προχωρήσουν στην επιβολή δασμών έναντι των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ανένδοτος τόσο απέναντι στην Κίνα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μέτωπο της Ευρώπης, ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Γερμανία κλονίζεται καθώς με αφορμή το μεταναστευτικό, το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών απέσυρε την υποστήριξη στην κυβέρνηση και τις επόμενες 3 ημέρες θα γνωρίζουν όλοι αν και εφόσον η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Από την πλευρά των οικονομικών ειδήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, καθοδικά αναθεωρήθηκε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ καθώς από την αρχική μέτρηση του 2,2% το ΑΕΠ α’ τριμήνου αναθεωρήθηκε στο 2%. Στις άλλες σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2% και ακριβώς στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στις επιμέρους χώρες, στην Γερμανία κυμάνθηκε στο 2,1% όπως και στην Γαλλία ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε αισθητά και στο 1,5%. Στο μέτωπο των αναδυόμενων αγορών, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής διατήρησε το επιτόκιο στο 40% ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μειώσει το ποσοστό ρευστών διαθεσίμων.

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στο 2,1% ο πληθωρισμός σε Γερμανία, Γαλλία
Μείωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας
Ανάπτυξη 0,2% για την Μεγάλη Βρετανία στο α’ τρίμηνο

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 2% τον Μάιο.

Γερμανία

  • Ο πληθωρισμός Ιουνίου μειώθηκε οριακά στο 2,1% ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo μειώθηκε στις 101,8 μονάδες.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση στο α’ τρίμηνο του 2018 και οριακά περισσότερο του αναμενομένου.

Γαλλία

  • H καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλά 2 ετών ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,9% και ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 2,1%.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε αισθητά στο 1,5%, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,7% σε ετήσια βάση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρώς.

 

Αμερική


Economy & Markets

Μικρότερη της αρχικής μέτρησης η ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Μείωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ

ΗΠΑ

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε λιγότερο της αρχικής μέτρησης στο α’ τρίμηνο του 2018 και συγκεκριμένα κατά 2% αντί για 2,2%.
  • Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση αλλά λιγότερο του αναμενομένου 1% και η καταναλωτική εμπιστοσύνη χειροτέρευσε ελαφρώς.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9χιλ στις 227χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 23η Ιουνίου, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 18χιλ και στις 1,705χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 16η Ιουνίου.

Μεξικό

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 3,22% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,3% σε ετήσια βάση.

Αργεντινή

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε το επιτόκιο στο 40%.

 

Ασία


Economy & Markets

Μειώθηκε ο μεταποιητικός ΡΜΙ στην Κίνα
Στο 0,6% ο πληθωρισμός στην περιοχή του Τόκιο στην Ιαπωνία
Αύξηση επιτοκίου από την Τράπεζα της Ινδονησίας

Κίνα

  • Τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν 21,1% σε ετήσια βάση ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών κατά 50μ.β.
  • Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 51,5 μονάδες ενώ ο αντίστοιχος των υπηρεσιών αυξήθηκε οριακά στις 55.

Ιαπωνία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,2% τον Μάιο αλλά λιγότερο του αναμενομένου ενώ ο πληθωρισμός στη περιοχή του Τόκιο αυξήθηκε από 0,4% σε 0,6%.

Νότιος Κορέα

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% σε ετήσια βάση και οι εξαγωγές μειώθηκαν οριακά.

Ινδονησία

  • Η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση επιτοκίου στο 5,25%.

 

Market Snapshots


 

Macro

GRAPH


10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

 

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH