Πηγή: HellasFin
Αμετάβλητα για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση, άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην τελευταία της συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως άλλωστε ευρύτατα αναμενόταν από την πλειονότητα των οικονομολόγων.
Στην δήλωση πολιτικής που συνόδευσε την συνεδρίαση και την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε από τον πρόεδρο της FED J.Powell ελάχιστες αλλαγές σημειώθηκαν αλλά όλες ήταν στην κατεύθυνση μιας χαλάρωσης της νομισματικής στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Σημαντική ήταν η επικέντρωση της Τράπεζας στους κινδύνους που αφορούν και τις 2 συνιστώσες της συνταγματικής της δέσμευσης, την σταθερότητα δηλαδή των τιμών και την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με την από τον Μάιο του 2022 μονόπλευρη εμμονή της στον πληθωρισμό.
Οι ανακοινώσεις των στοιχείων για την αγορά εργασίας Ιουλίου καταδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρή δυσμενής εξέλιξη σχετικά με τον δείκτη της ανεργίας ο οποίος με την ένδειξη 4,3% από 4,1% προηγουμένως ξεπερνάει πλέον το μακροπρόθεσμα αποδεκτό για την FED επίπεδο του 4,2%.
Ταχύτατα οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν την έλευση μιας ύφεσης και εξ αυτού την αποτίμηση με αυξημένες πιθανότητες (95%) την μείωση κατά 0,50% των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους της FED στην συνεδρίασή της της 18ης Σεπτεμβρίου.
Το ξαφνικά αυξημένο ενδεχόμενο μιας αλλαγής της νομισματικής πολιτικής από την FED, οδήγησε και μάλλον θα συνεχίσει για κάποιες ημέρες ακόμη να οδηγεί σε ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων ακόμη και με βίαιο τρόπο.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό κρίνουμε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση του δείκτη S&P 500, προσεχώς σε επίπεδα χαμηλότερα του 5300 θα πρέπει να εκληφθεί σαν ευκαιρία τοποθέτησης, δεδομένου ότι η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10 % και 15% εντός του 2024 και 2025, θα οδηγήσει τον S&P 500 στην περιοχή των 6000- 6100.
Ευρώπη
- Θετικότερη των προσδοκιών ήταν τελικά η μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στην διάρκεια του β΄τριμήνου σε τριμηνιαία και ετήσια βάση όπου ανήλθε σε 0,26% και 0,59% αντίστοιχα.
- Από τις μεγάλες 4, η Γαλλία και η Ισπανία εξέπληξαν θετικά με την μεγαλύτερη απογοήτευση να προκύπτει από την Γερμανία.
Γερμανία
-
Σε έδαφος συρρίκνωσης επέστρεψε πάλι το ΑΕΠ της χώρας με την κατά -0,1% μεταβολή του στην διάρκεια του β΄τριμήνου μετά την κατά 0,2% μεγέθυνσή του στο προηγούμενο.Σε ετήσια βάση η μεταβολή ήταν -0,1%. Αδύναμος κρίκος των συνιστωσών ήταν οι κατασκευές και οι επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού.
-
Η έναρξη της περιόδου των διακοπών οδήγησε στην κλιμάκωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 2,3% από 2,2% προηγουμένως.
Γαλλία
- Με ρυθμό 0,3% και 1,10% σε τριμηνιαία βάση μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του β’ τριμήνου του 2024 από 0,27% και 1,46% αντίστοιχα στο προηγούμενο τρίμηνο.
Ην. Βασίλειο
- Στο 5% χαμήλωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική Τράπεζα της χώρας από 5,25% προηγουμένως.
Αμερική
ΗΠΑ
-
Στον ρυθμό του 0,9% και 4,1% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, επιβραδύνθηκε η αύξηση του κόστους αποζημίωσης της εργασίας στην διάρκεια του β’ τριμήνου από 1,2% και 4,2% στο προηγούμενο.
-
Άνοδο στο 4,3% από 4,1% κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 114 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) σκαρφάλωσε στο 62,7 από 62,6. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 3,6% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής (FED), θα ερμηνεύουν πλέον την επιβράδυνση των προσλήψεων και την ψύχρανση της αγοράς εργασίας σαν δρομολόγηση μείωσης του πληθωρισμού.
-
Στο επίπεδο των 8,184 εκτμ υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας από 8,230 εκτμ τον Μάιο. Η αντιστοίχιση των 6,811 εκτμ ανέργων στις 8,184 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,20 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο. Αυτό συνιστά και την χαμηλότερη μεταπανδημική αναλογία.
Ασία
Ιαπωνία
-
Η στιγμή της απόφασης αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αποτέλεσε μάλλον αιφνιδιασμό. Έτσι το προηγούμενο επίπεδο επιτοκίου του 0-0,1% αναπροσαρμόστηκε στο 0,25%.Ο αντίκτυπος στην ισοτιμία του νομίσματος με το δολάριο (USD/JPY) ήταν εντελώς διαφορετικός από την προηγούμενη αύξηση παρεμβατικού επιτοκίου της 19ης Μαΐου.Τότε η ισοτιμία μεταβλήθηκε οριακά τώρα το Δολάριο υποχώρησε από τα 161 στο 146!!
Market Snapshots
Macros
Πηγή: LSEG/ HellasFin
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ