Back to top
Φοβάται το ενδεχόμενο ύφεσης η ΕΚΤ

Στο μεγάλο θέμα της εβδομάδας που πέρασε, αυτό της συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η τελευταία ανακοίνωσε όπως αναμενόταν την διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο -0,4%. Αυτό που άλλαξε στην ρητορική της είναι η πρόθεσή της για διατήρηση του υπάρχοντος επιπέδου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019 αντί του καλοκαιριού του 2019, όπως αρχικά είχε αναφέρει. Επίσης, συνεχίζει την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ακόμη και μετά την έναρξη αύξησης των επιτοκίων. Τέλος, ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας σειράς 3μηνιαίων πράξεων αναχρηματοδοτήσεων με ορίζοντα τα επόμενα 2 χρόνια και οι οποίες πράξεις θα συμβάλλουν στην ομαλή μετάδοση και διατήρηση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.

Στο άλλο σημαντικό θέμα των προηγουμένων μηνών, αυτό της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ – Κίνας, όλο και περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν πιθανή την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το διμερές εμπόριο. Οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα κλίνουν προς μια συνάντηση Τραμπ-Σι στα τέλη Μαρτίου.

Στις επιμέρους οικονομικές ειδήσεις και στοιχεία, εντύπωση προκάλεσε και πάλι το επίπεδο του 10ετούς γερμανικού ομολόγου το οποίο πλησίασε και πάλι το μηδέν, μετά και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Τέλος, πολλές ήταν οι ανακοινώσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη για διάφορες περιοχές και χώρες ενώ αρνητική εικόνα παρουσίασαν οι κινέζικες εξαγωγές.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Ανάπτυξη 0,2% για την Ευρωζώνη

Αρνητικά τα νούμερα για την γερμανική οικονομία

Στάσιμη η ιταλική οικονομία

 

Ευρωζώνη

  • Η οικονομία της περιοχής αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια, οριακά λιγότερο του αναμενομένου και σύμφωνα με την τελική μέτρηση.
  • Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2,2% σε μηνιαία βάση.

Γερμανία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,8% και περισσότερο του αναμενομένου και οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν 2,6% σε μηνιαία βάση.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 51,5 μονάδες.

Γαλλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,3% σε μηνιαία και 1,7% σε ετήσια βάση.

Ιταλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,5% σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,7% επίσης σε μηνιαία βάση και η οικονομία της χώρας σε ετήσια βάση παρέμεινε στάσιμη.

Ρωσία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,2% και ο σύνθετος ΡΜΙ στις 54,1 μονάδες.

Τουρκία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 19,67% από 20,3% και η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 24%. Στο μεταξύ, η οικονομία υποχώρησε κατά 3% στο δ’ τρίμηνο του 2018 ενώ για το σύνολο του 2018 η ανάπτυξη ήταν 2,6%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Σε υψηλά 10 ετών το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ

Σε υψηλό 7μήνου η μεταποίηση στις ΗΠΑ

Αρνητικά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Αμετάβλητο στο 1,75% το επιτόκιο στον Καναδά

ΗΠΑ

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,2% τον Ιανουάριο και η παραγωγικότητα δ’ τριμήνου αυξήθηκε 1,9%. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε σε υψηλό 10 ετών και στα $59,8δις.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Markit αυξήθηκε στις 56 μονάδες και σε υψηλό 7μήνου.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 2χιλ. και στις 223χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 2η Μαρτίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 50χιλ. και έφτασαν στις 1,755εκ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 23η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP ο ιδιωτικός τομέας προσέθεσε 183χιλ. νέες θέσεις εργασίας αλλά λιγότερες του αναμενομένου ενώ το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αμερικάνικη οικονομία προσέθεσε μόνο 20χιλ. νέες θέσεις και η ανεργία μειώθηκε στο 3,8% από 4%.

Καναδάς

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,75% και η ανεργία παρέμεινε στο 5,8%.

Βραζιλία

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 52,6 μονάδες.

Μεξικό

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,97% και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε αισθητά.

 

Ασία


Economy & Markets

Μειώθηκε στο 1,5% ο κινέζικος πληθωρισμός

Μεγάλη πτώση των εξαγωγών στην Κίνα

Ανάπτυξη 0,5% για την Ιαπωνία στο δ’ τρίμηνο, 0,2% για την Αυστραλία και 1% για την Νότιο Κορέα

 

Κίνα

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,7% σε 1,5% ενώ ο δείκτης υπηρεσιών της Caixin μειώθηκε στις 51,1 μονάδες. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 20% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές 5,2%.

Ιαπωνία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% σε τριμηνιαία βάση και στο δ’ τρίμηνο του 2018, περισσότερο του αναμενομένου.

Αυστραλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία και 2,3% σε ετήσια βάση, λιγότερο του αναμενομένου. Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,5%.

Νότιος Κορέα

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 1% σε τριμηνιαία και 3,1% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν. Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,5%.

Ινδία

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 53,8 μονάδες.

 

Market Snapshots

 


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

10year

Global Indices

global

Developed Markets

dev

Emerging Markets

emer

Currencies

cur

Commodities

com