Back to top
Μάλλον εισερχόμαστε σε ένα νέο μακροοικονομικό περιβάλλον
makrooiko

Πηγή: HellasFin

Τα  στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ Σεπτεμβρίου ήταν τελικά εντυπωσιακά ισχυρά. Η ανεργία απρόσμενα υποχώρησε στο 4,1% από 4,2% και το κόστος εργασίας κλιμακώθηκε ήπια στο 4% από 3,9% προηγουμένως. Επιβεβαιώθηκε και αυτόν τον μήνα ότι αυτός ο αναπτυξιακός οικονομικός κύκλος χαρακτηρίζεται από την ανθηρότητα του κλάδου των υπηρεσιών, σε αντίθεση με τον τομέα των αγαθών ο οποίος κινείται περίπου σε συνθήκες ύφεσης.

Η άμεση αντίδραση των αγορών μετα την δημοσίευση των δεδομένων, ήταν η σχεδόν εξαφάνιση των πιθανοτήτων για μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της FED στην συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 0,5% και επι του παρόντος αποτιμάται με ποσοστά βεβαιότητας η μείωση κατά 0,25%. Για άλλη μία φορά απογοητεύτηκαν οι αγορές γιατί είχαν βιαστεί να προεξοφλήσουν μεγαλύτερες και ταχύτερες μελλοντικές μειώσεις από αυτές που προβάλει η FED.

Μάλλον η ενέργεια της FED στην πρόσφατη συνεδρίαση της να μειώσει το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,5%, οδήγησε στην λάθος εντύπωση ότι η κεντρική Τράπεζα πάλι άργησε και τώρα τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις ενόψει μιας οικονομίας που επιδεινώνεται ή το ενδεχόμενο μιας επερχόμενης ύφεσης αλλάζοντας την νομισματική της πολιτική. Όμως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην δήλωση του προέδρου της J. Powell στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση ότι η μείωση δεν συνιστά αλλαγή νομισματικής πολιτικής αλλά αναπροσαρμογή (recalibration).

Υποπτευόμαστε ότι ο αναπτυγμένος κόσμος εισέρχεται σε ένα νέο μακροοικονομικό κύκλο (ίσως και νέο παράδειγμα) ο οποίος θα έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσομοιάζει με αυτούς. Η σχεδόν απροσδιόριστης μορφής ενεργειακή μετάβαση, ο υψηλότερος πληθωρισμός του τομέα των υπηρεσιών λόγω της διαφορετικής δυναμικής του από την μεταποίηση, οι γεωπολιτικές εντάσεις, τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα

Οπωσδήποτε, για παράδειγμα, μεταβαίνουμε σε ένα περιβάλλον υψηλότερου πληθωρισμού από αυτόν των προηγούμενων 40 χρόνων αλλά σε καμία περίπτωση σε κάτι αντίστοιχο της 10ετίας του 1970. Η χαλαρή νομισματική πολιτική μάλλον θα αποτελεί παρελθόν όπως επίσης και η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.    

Επενδυτικά θα δημιουργηθούν νέα μείγματα κινδύνων και προκλήσεων.

 

Ευρώπη


  • Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια έπεσε ο πληθωρισμός χαμηλότερα του 2%. Η υποχώρηση χαρακτήρισε και τον σκληρό πυρήνα με την ένδειξη Σεπτεμβρίου στο 2,7% από 2,9% προηγουμένως. 

Γερμανία

  • Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας πίεσε τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου στο 1,6% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο συνδυασμός με τις σημαντικές πτωτικές εκπλήξεις του πληθωρισμού και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Ελλάδα

  • Με τον βραδύτερο ρυθμό του τελευταίου 12μήνου αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την έρευνα της ΡΜΙ. Η συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών καθόρισαν την εξέλιξη. Μείωση σημειώθηκε και στο επίπεδο της απασχόλησης. Εν τούτοις η αισιοδοξία των επιχειρήσεων παραμένει ακόμη υψηλή.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Προς έκπληξη των προσδοκιών στο 4,1% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτεμβρίου από 4,2% προηγουμένως. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 254 χιλ. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα.
  • Στο επίπεδο των 8,04 εκτμ αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, από 7,711 εκτμ τον Ιούλιο. Η αντιστοίχιση των 6,834 εκτμ ανέργων στις 8,04 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,13 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο επίπεδο βέβαια χαμηλότερο από την προπανδημική περίοδο.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Με ετήσιο ρυθμό 7,5% μεγεθύνθηκαν οι εξαγωγές της χώρας των Σεπτεμβρίου καταγράφοντας έτσι μια εικόνα συνεχιζόμενης ανάκαμψης της οικονομίας της.

Ιαπωνία

  • Κατά 2,8% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο. Η μεταβολή συνάδει με μεγέθυνση 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό.
  • Στο 2,5% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο από 2,7% τον προηγούμενο μήνα.

 

Market Snapshots


Macros

macros

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

entoka

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

kratika

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metoxikoi

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isotimies

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emporeumata